Fortenza 600 FS - Új inszekticid csávázószer a Syngentától!

Hír
Kukorica

Kukoricában kapott engedélyt a Fortenza 600 FS kontakt és felszívódó rovarölő csávázószerünk mely egy újabb védekezési lehetőség a gazdálkodóknak a kukorica korai fejlődése idején támadó kártevők ellen.

Az okirat szerint a Fortenza 600 FS egyelőre drótférgek és mocskos pajor ellen engedélyezett. Terveinkben van további kártevők, így például a barkók ellen is kiterjeszteni az engedélyét.

A Fortenza hatóanyaga a ciantraniliprol a diamidok családjába tartozik, különösen erős a lepkefélék hernyói elleni hatékonysága, mint pl. a mocskospajor. Használják ki ezt a lehetőséget a kelő növény védelmére!

Fortenza 600 FS

  • Hatóanyag: ciantraniliprol (600g/l)
  • Dózis: 37,5 ml/50 000 szem
  • Hatásmód: kontakt és felszívódó

A hatóanyag eloszlik a gyökérzónában, megvédve a növényeket a kártevőitől, így a drótférgektől és mocskos pajortól. A hatóanyagot a gyökerek is felveszik így az felfelé mozogva a föld feletti hajtásban megjelenve is további védelmet ad különböző rágó kártevők ellen.

Drótféreg ellen beállított szántóföldi kísérletek hatékonysági összefoglalója  (8 helyszín, 2022-2023)
Drótféreg ellen beállított szántóföldi kísérletek hatékonysági összefoglalója  (8 helyszín, 2022-2023)

Az ábrán látható kísérleti eredmények összegzése szerint a Fortenza 600 FS 73,9 %-kal csökkentette a kártétel mértékét. Az emelt dózis (62,5 ml) már szignifikánsan nem tett hozzá a hatékonysághoz ezért a 37,5 ml az ajánlott dózis.
Saját termékfejlesztési kísérleteink szerint kukorica barkó ellen is jó hatékonyságot mutatott. 2023-ban beállított 10 helyszínen végzett felvételezések átlaga a következő eredményekkel zárult:

  • A kezeletlenhez képest 21%-kal több volt az egységnyi területen kikelt, egészséges növények száma
  • A kezeletlenhez képest 51%-kal csökkentette a károsított növények számát
  • A kezeletlenhez képest 75%-kal csökkentette a károkozás mértékét (az elfogyasztott zöld levélfelület 75 %-kal alacsonyabb volt a kezelt parcellákon)