AMPLIGO® – Pénztárcabarát megoldás a kukorica kártevői ellen

Hír

Régebben a kukorica rovarkártevők által kevésbé veszélyeztetett növénynek számított. A kukoricabogár, a gyapottok bagolylepke megjelenésével, a kukoricamoly kártételének növekedésével a csemegekukoricában és vetőmagelőállításban feltétlenül, árukukoricában pedig előrejelzésre alapozva szintén szükséges a kártevők elleni védekezés.

A kukoricamoly kártétele is nőtt, ma már mindenhol kifejlődhet a két generáció. A minimum tillage művelés elterjedése és a szárzúzás elmaradása is kedvez a kukoricamoly terjedésének. Az első generáció június elején-közepén, a második augusztusban rajzik. A kukoricamoly fertőzöttség és az általa okozott kár olyan szintet érhet el, hogy ellene már az árukukoricában is érdemes védekezni.

Kukoricamoly első nemzedékének kártétele (fotó Papp Zoltán)

Kukoricamoly első nemzedékének kártétele (fotó Papp Zoltán)

A kukoricabogár elleni védekezés vetésváltással vagy ha ez nem lehetséges talajfertőtlenítéssel már elhagyhatatlan eleme a kukoricatermesztésnek. A kukoricabogárnak nemcsak a lárvája okoz komoly gazdasági kárt, hanem az imágók is csökkentik a megtermékenyülést a bibeszálak lerágásával.

Kukoricabogár imágó (fotó Papp Zoltán)

Kukoricabogár imágó (fotó Papp Zoltán)

A gyapottok bagolylepke a felmelegedés hatására fogott északi terjeszkedésbe Európában. Ma már szinte minden nyáron megjelenik és komoly kárt okozhat kukoricában és más kultúrákban. A kukoricamollyal ellentétben csak a virágzatot és a csövet károsítja, de kártétele a kukoricamolyét is meghaladhatja.

Gyapottok bagolylepke hernyói (fotó Papp Zoltán)

Gyapottok bagolylepke hernyói (fotó Papp Zoltán)

A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele nemcsak a terméscsökkenésben mutatkozik, hanem a rovarkártétel utat nyit a kórokozók terjedésének. A gombafajok által termelt toxinok rontják e kukorica minőségét, szélsőséges esetben eladhatatlanná teszik a terményt.

Gyapottok bagolylepke és kukoricamoly ellen a lárvakeléshez időzített permetezéssel védekezhetünk. Ma már sok interneten elérhető rajzáskövető alkalmazás elérhető. Ezt kiegészítve helyi szexferomonos és fénycsapdás nyomonkövetéssel meghatározható a peterakás időpontja. A lárvakelés a peterakást követő 5-10 napon belül következik be.

Milyen szert válasszunk?

Az Ampligo, két hatóanyaga révén ideális védekezési lehetőséget nyújt molykártevők ellen. Egy gyors taglózó hatású piretroidot és egy elnyújtott tartamhatású hatóanyagot, klorantraniliprolt tartalmaz. Tojásrakás végén kijuttatva megfelelő tartamhatással rendelkezik akár elhúzódó rajzás-lárvakelés esetén is. Dózisa 0.2-0.3 l/ha. Hatékony a tojás, a fiatal és idősebb lárvák és a kifejlett imágók ellen is.

A kukorica rovarölőszeres kezelése egyre inkább kihagyhatatlan eleme lesz a kukoricatermesztésnek. Az előrejelzésen, rajzásmegfigyelésen alapuló védekezés védelmet nyújt a kukoricabogár imágók, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke, illetve levéltetvek ellen is. Minden esetben ügyeljünk a kijuttatásnál a méhek védelmére, tartsuk be az engedélyokiratban leírt méhkímélő technológiát. Mivel különbség van az egyes engedélyezett hatóanyagok hatékonyságában a különböző kártevők ellen, részesítsük előnyben a kombinált hatóanyagú készítményeket.

A készítmény jelentős árelőnnyel rendelkezik azzal szemben, ha hasonló hatóanyagtartalmú készítményt akarnánk tankkombinációban összekeverni.

Ampligo hatása gyapottok bagolylepke lárváira és a kukoricabogár imágókra engedélyezési vizsgálatban