Share page with AddThis

Szántóföldi kultúrák betegség-előrejelzése

Válassza ki az Önt érdeklő kultúrát


Napraforgó – 2019. 07.26. – 08.01.


BBCH: 65 – 80 (virágzás – érés kezdete)

1. Kórtani előrejelzés:

A hibridek eltérő tenyészideje és az eltérő vetésidő miatt igen nagy különbségek tapasztalhatók a napraforgó állományok fenológiai állapotában.

A napraforgó általános egészségi állapota országos szinten jelenleg kedvező.

 Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria spp.) tünetei országszerte jelen vannak – a betegség terjedése felgyorsult, a betegség sok helyen intenzív levélvesztést okoz.

Alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria spp.) tünete
Alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria spp.) tünete

Az alternáriás levél- és szárfoltossággal szemben nyújt hatékony védelmet az Amistar Sun virágzásig kijuttatva. A Syngenta fejlesztői kísérletei alapján már az Amistar Sun egyszeri kijuttatásával akár 14% termés menthető. Ebben az évben az Amistar Sun jó választás volt, hisz amellett, hogy hatékony védelmet nyújt a napraforgó fő betegségeivel szemben, zöldítő hatásának köszönhetően fokozza az asszimilációt, valamint a kezelt növények az aszálynak is jobban ellenáálnak. Amennyiben többet szeretne meg tudni termékünkről, hogy a jövőben is biztonságban tudhassa napraforgóját, keresse fel honlapunkat, vagy olvassa el az alábbi cikkünk

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) első tünetei megjelentek, a betegség alig terjed.

Fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) tünetei
Fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) tünete

A fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) tünetei a legtöbb helyen fellelhetők a szártöveken, ez a tüneti forma általában lassan terjed. Ugyanakkor már találkozhatunk a betegség aszkospórás eredetű fertőzésével – általában levélen keresztül kialakult szárközép fertőzés formájában. – Úgy tűnik, hogy a betegség aszkospórás eredetű formájának terjedése is ez ideig lassúnak nevezhető.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünetei országszerte megjelentek, egyre gyakrabban találkozunk a tünetekkel. Egyre nagyobb, növekvő foltokban jelentkezik a növények erőteljes lankadása, ami rövidesen hervadással kezdődő kényszerérésbe megy át. A nagyon meleg időjárás kedvez a kórokozónak, így a tünetek gyors terjedésére kell számítanunk. (A betegség természetszerűleg a gyorsan felmelegedő talajfoltokon jelentkezik először, de később az egész táblára kiterjedhet. A kórokozó mikroszkleróciumai hamarosan megjelennek a szár alsó részén, főként a felmetszett szártő bélállományában láthatók ezek képletek -. bizonyítva, hogy nem aszálykárról, hanem egy kórokozó fertőzéséről van szó.)

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünete
Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünete

Ugyan az állományszárításról még korainak tűnik beszélni, de arra való tekintettel, hogy a dikvát tartalmú desszikkáló szerek az idei évben használhatók fel utoljára, nem árt előre gondolkodni.
 
Az állományok jó általános egészségi állapota nem sürgeti ezt a lépést, de a még a gyommentes állományok esetén is érdemes törekedni a mielőbbi betakarítása.

Az idei évben hűvös időnek köszönhetően a magról kelő gyomok későn keltek és vontatottan fejlődtek. A többszöri esők hatására több hullámban volt tapasztalható a kelés, a posztemergens kezelések elvégzése is akadályokba ütközött a szeles, csapadékos időnek köszönhetően. Így szinte biztos, hogy ugyan különböző mértékű gyomfertőzöttséggel, de gyomos napraforgó táblákkal fogunk találkozni, így még inkább szükségessé válhat az állományszárítás.

Általános szabály, hogy a vegyszeres beavatkozásnak akkor van itt az ideje, ha a kaszatok nedvességtartalma 30% alá csökken. A nagyobb nedvességtartalom mellett történő állománykezelést követően gyakori a szaprofiton organizmusok megjelenése, ami minőségromláshoz vezethet, erre nyújthat megoldást a Reglone Air.

2. Védekezési javaslat:

A napraforgó vegyszeres állományszárítására a Reglone Air-t javasoljuk, 30%-os kaszat nedvességtartalom alatt.

A Reglone Air előnyei:

  • kezelést követő 7-10 napon belül a napraforgó betakarítható
  • blokkolja a gombabetegségeket, csökkenti a vad- és és madár kártételt
  • teljes deszikkáló hatást nyújt- a napraforgó mellett a magról kelő gyomok nagyrészét leszárítja
  • kiegyenlítettlen állományoknál kiválóan működik, az erős, jó kondícióban lévő napraforgót is hatásosan szárítja

Javasolt dózis: 1,5-2,0 l/ha

  • Technológiai javaslat:
  • Erős gyomosodás vagy nagy zöldtömeget adó hibridek esetén a magasabb dózis használata ajánlott.
    A Reglone Air hatásának fokozására 2-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadása javasolt.

Tudjon meg többet a Reglone Air-ről.

A Reglone Air gyomirtó permetezőszer engedélye visszavonásra került.
A 04.2/4292-1/2018.(NÉBIH) határozat alapján a szer felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.


Őszi árpa


 


Őszi búza