Reglone AIR – a biztos megoldás a napraforgó deszikkálására


Az idei száraz tavasz következtében a napraforgó gyomirtására használt készítmények csak részleges hatást biztosítottak, így a napraforgó területek egy része elgyomosodott, ami a betakarítást nagymértékben megnehezíti.

A gyomok - nagy nedvességtartalmuk miatt - a kombájnban visszanedvesítik a kaszattermést és így egyes esetekben a 10 %-ot is meghaladja - a  szárítási költségeket jelentősen emelik.

A Reglone a napraforgó deszikkálásának már több évtizede eredményesen használt készítménye, és a Reglone AIR kifejezetten a magyarországi körülményekre kifejlesztett készítmény. Megbízható, állandó minősége és hatóanyagtartalma,  valamint a diquat-dibromid hatóanyag mellett lévő 12,5 g/l Symprolam nedvesítőszer, egyedülálló mértékben biztosítja a megfelelő deszikkáló hatást.

A Reglone Air főbb  előnyei:

 • hatása rendkívül gyors, a kezelés után a kultúrnövény néhány nap múlva betakarítható
 • a napraforgó mellett a gyomok nagyrészét maradéktalanul leszárítja
 • esőállósága kiváló, fél órával a kezelés után már nem mosódik le a levélről
 • felhasználásával jelentős szárítási költség takarítható meg
 • kaszathéjrepedést nem okoz

A csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségek járványszerű fellépésének. Különösen a későn fellépő kórokozók - pl. a szürkepenész - okozhatnak jelentős kártételt a tányér szétesésével. Egyes szárbetegségek pedig dőlést idézhetnek elő, ami a betakarítási veszteséget növeli. A Reglone AIR gyors, blokkoló hatásának köszönhetően, egy jól időzített deszikkálással ezek a veszélyek elkerülhetők.

A deszikkálást a kaszatok 25-30 %-os víztartalmánál lehet elkezdeni. Ekkor már az olajtartalom beépülése a kaszatba befejeződött. A légi kijuttatásnál minimum 50 liter a hektáronként kijuttatandó vízmennyiség. Rendkívül fontos hogy a permetezés durvacseppes formában kerüljön elvégzésre, ami a permetezendő növényfelület minden cm2 –re 15-25 db, átlagosan 450-600 mikron nagyságú permetcsepp kijuttatását jelenti. Ezzel a permetezési móddal biztosítható, hogy a készítmény kisebb párolgási veszteséggel kerül a növény felületére, és ezzel az elsodródás veszélyét is nagymértékben csökkentjük.

A légi kijuttatást helikopter esetében 2 m/s, merevszárnyú gép esetében 4 m/s feletti szélsebesség esetén az elsodródás veszélye miatt nem szabad végezni. A permetezések megengedhető felső  hőmérsékleti értékhatára  25 Co . Ezt meghaladó hőmérséklet esetén már erősen érezhető az elpárolgás okozta veszteség és fokozódik a termikus feláramlások elhordási veszélye is.

 A légi kijuttatásnál a cseppnehezítő adalék (pl.Mist Control) használata minden esetben kötelező. A permetlékészítésnél ügyeljünk arra, hogy a cseppnehezítőt a kitöltés előtt alaposan rázzuk fel, majd vékony sugárban intenzív keverés mellett öntsük a keverőtartályba, a legvégén pedig adjuk hozzá a szükséges Reglone Air mennyiséget.

 A hidastraktorral történő  deszikálásnál ügyeljünk a megfelelő szórófej kiválasztására. Az egyes szórófejtípusok használatát a következők szerint javasoljuk:

Normál keresztréses szórófejet

 • átlagos gyomosodás esetén
 • közepes habitusú, „bókoló tányérú” fajták esetén
 • átlagos időjárási körülmények között

Légbeszívásos szórófejet

 • gyomos táblán
 • nagyobb habitusú fajtákban
 • magasabb (20-25 Co) hőmérséklet esetén

Dupla keresztréses szórófejet

 • átlagos gyomosodás esetén
 • nagyobb habitusú, „felálló tányérú” fajták esetén
 • átlagos időjárási körülmények között

A deszikkáló hatás gyorsasága alacsony páratartalom - különösen légköri aszály esetén a 5 l/ha UAN oldat vagy 4-5 kg /ha ammónium-nitrát hozzáadásával növelhető.

A napraforgó veszteségmentes betakarítása csak egyenletesen beérett állományból lehetséges. Minden egyes nappal, amelyet kint tölt a növény a táblán csökkentheti a termést. A Reglone AIR segítségével a napraforgó minimális veszteséggel, optimális nedvességtartalommal, gyorsan takarítható be.

Radvány Béla
Syngenta Kft.