Színes karfiol, a szuperélelmiszer!

A hagyományos fehér karfiolról is közismert, hogy magas a C, B és K vitamin-, valamint ásványi anyag tartalma, természetes rostokban és Omega-3 zsírsavakban gazdag és segít a test méregtelenítésében is. A C-vitamin tartalma (60 mg/100g) például magasabb, mint a citrusfélékben (30-50 mg/100g) és ezt mélyhűtött állapotban is megőrzi.
Több évtizedes nemesítői munkának köszönhetően már kereskedelmi forgalomban is elérhetőek a karfiol színes változatai (narancs, lila, zöld). Ezek a természetes úton kialakult és hagyományos módszerekkel továbbfejlesztett színárnyalatok nemcsak a szemnek gyönyörködtetőek, de az egészségünk megőrzésében is nagy szolgálatot tehetnek. A narancssárga változatban ezeken túlmenően béta-karotin halmozódik fel – a fehér karfiolhoz képest több százszoros mennyiségben –, amelyből szervezetünkben A vitamin termelődik. Ez csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, valamint a látás és a nyálkahártyák egészségesebb működését segíti.
A lila színváltozatban pedig olyan flavonoidok (főleg antociánok) halmozódnak fel, amelyek csökkentik a gyulladások kialakulását szervezetünkben és a fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak, mivel támogatják az immunrendszer egészséges működését. Széleskörű kutatások eredményei bizonyítják, hogy segítenek a daganatok csökkentésében és a rákos sejtek elpusztításában is. Ráadásul a lila karfiolban a mennyiségük (80-100 mg/100g) kétszerese, mint például a vörös szőlőkben (40-50 mg/100g)!
A zöld karfiol klorofill tartalma pedig sejtregeneráló és fiatalító hatással rendelkezik, serkenti a májunk méregtelenítő munkáját.
A Syngenta színes karfiol fajtaszortimentje igen széles, ebből válogattunk néhány fajtát.
Depurple F1
| ![]() |
Green Storm F1
| ![]() |
Flamestar F1
| ![]() |
Termesszük és együnk minél többet ezekből az impozáns és egészséges termékekből!
Kapcsolódó cikkek:
Klíma-rugalmas karfiol fajták – Megújult karfiol fajtaválaszték >>