Klíma-rugalmas karfiol fajták – Megújult karfiol fajtaválaszték

A karfiol a legérzékenyebb levélzöldségek egyike. A rózsa képződéséhez megfelelő hőmérsékletre van szüksége, amely nem minden esetben adott.
A környezeti tényezőkhöz jobban alkalmazkodó fajták minden termelőnek fontosak, hiszen ezekkel a hibridekkel könnyebben és profitábilisabban tud termelni.
Több, a megváltozott klímához jobban alkalmazkodó karfiol fajtát vezettünk be a magyar piacra, ezért szükségessé vált, hogy a szokásos fajtajellemzések mellett, egy összefoglalóval bemutassuk az új fajták főbb tulajdonságait a könnyebb választás, jobb pozícionálás érdekében.
Általánosságban elmondható, hogy az ócsai Nemesítő Állomáson történő innovatív nemesítői munkának köszönhetően az új fajták jobban adaptálódnak a magyar klímához, jobban viselkednek ingadozó időjárás esetén is.
Tavaszi vágásra – Easy Top és Jakku
Korai szegmensben a jelenleg legkorábbi fajtánk az Easy Top F1, mely ebben az időszakban kiemelkedő rózsaminőséggel rendelkezik. Időzítése mind tavaszra, fólia alá, mind pedig őszi hajtatásra is lehetséges. 60 napos rövid tenyészidejének köszönhetően gyors kivágást tesz lehetővé.
A Jakku F1 fajtánk már alkalmas korai fátyolos, illetve korai szabadföldi termesztésre is, ennek megfelelően március közepi ültetéstől ajánljuk. Tenyészidejét tekintve 65 napos fajta. A növény habitusa erősebb, mint a legkorábbi fajtákéi, a minősége kiváló, igazi tömör, súlyos karfiolokat képez.
Nyári vágásra - Padme és Kamino - A hőség ellenállók!
A nyári időszakra két új fajta bevezetése történt az utóbbi évben, melynek szükségességét maga a piac diktálta. Mint tudjuk ez az időszak a legnehezebb, mondhatni legnagyobb lutri a karfioltermesztők számára, mivel a régi fajták nem tudták tartani a tenyészidőt az ingadozó időjárásnak köszönhetően. Az új bevezetések a Padme F1 és a Kamino F1, ebben a tulajdonságban jelentenek nagy előrelépést.
A rózsaképződés megindulása ezen fajták esetében a hagyományos hibridekkel ellentétben, magasabb hőmérsékleten is megindul. A rózsa fejlődésének nem feltétele a 16-17°C elérése. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a vágásuk már jól tervezhető, időzíthető a nyári időszakban is.
Másik különlegességük a kiváló öntakakarás. Takaróleveleik rácsavarodnak a rózsára, ezzel védve a napégéstől. Rózsaminőségben, színben mindkét fajta kiválónak mondható.
A Padme F1 70-73 napos, közepes vigorral rendelkezik, míg a Kamino F1 esetében, egy kissé erősebb vigorral 75 napos tenyészidővel számolhatunk.
Nyár végi, őszi vágásra – Almagro, Andromeda, Clarina
Egy nyárvégi, őszi fajtaújdonság az Almagro F1, a tapasztalatok alapján a fajta könnyen termeszthető, nagyon megbízható és mint a korábban említett fajtatársainál is, nagyon biztosan tervezhető, jól tartja a 80-85 napos tenyészidőt. Lombja kifejezetten erős, ellenálló. Betegségekre, beleértve a baktérium okozta Xanthomonaszos feketeerűséget is, kevésbé fogékony, ami nagy előnyt jelent. Rózsaminősége kiváló, hófehér szín, domború tömör rózsa jellemzi.
Az Andromeda F1 fajtánk, mely a Destinica család tagja, igazi kuriózum a magyar piacon. Különleges nemesítésének köszönhetően a fajta megtartja fehér színét, nem sárgul. Ez a tulajdonság egyrész előnyt jelent a kertészeknek, mivel nem szükséges takarni, illetve a termék pultontarthatóságot is nagymértékben növeli, hiszen vágás után sem sárgul, amely viszont az értékesítési lánc minden egyes tagjának hozzáadott értéket jelent. A fajta 70-75 napos tenyészidejű, tavaszi, őszi időszakra ajánlott.
A Clarina F1 fajta, amely gyökérgolyva ellenállóságának köszönhetően, az egyetlen megoldást jelentheti a fertőzött területeken. Kiváló alkalmazkodóképessége miatt ott is sikeresen termesztik, ahol ez a kórokozó még nem jelent meg. Tenyészidejét tekintve 75 napos fajta, megbízhatósága tette sikeressé az elmúlt években.
Tekintse meg videónkat a fajtáról:
A fajták neveire kattinva, további információt kap a hibridekkel kapcsolatban!
Ha kérdése van, keresse karfiol specialistánkat, Fóris Balázs kollégánkat a 06 20 826-6785 -as telefonszámon vagy a balazs.foris@syngenta.com email címen!