Share page with AddThis

Csemegekukorica fajtabemutatót rendez a Syngenta Hajdúszoboszlón!

Zöldség
2020.07.30.
Csemegekukorica fajtabemutatót rendez a Syngenta Hajdúszoboszlón!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Syngenta idén is megrendezi a csemegekukorica fajtabemutatóját Hajdúszoboszlón.

A rendezvény célja, hogy az egyik legfontosabb csemegekukorica termesztőkörzetben az ottani klímában és termesztés technológia mellett tudják a termelők szemlézni a Syngenta csemegekukorica fajtaválasztékát.

Időpont: 2020. augusztus 13. (csütörtök) 12:00

Helyszín: Kaba, Nádudvari út. Az Irrifarm Kft. területe

(A Lizin üzem/Evonik Agroferm Zrt.) bejáratával szemben

Kérjük, hogy résztvételi szándékát jelezze Pereczes János-nál a 06-20/931-68-25 telefonszámon.

Program a kísérleti területen:

• 11:30-12:00 Érkezés, regisztráció
  • 12:00 A Syngenta csemegekukorica fajták bemutatása
  • 13:00 Büfé

Térkép a könnyebb tájékozódáshoz:

Syngenta csemegekukorica fajtabemutató Hajdúszoboszlón - 2020.08.13. -Térkép

A Syngenta folyamatos és aktív nemesítést folytat csemegekukoricában. Az új fajtákról kaptunk információt Óváry Ádám fejlesztőmérnöktől.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása ráirányítja a figyelmet olyan fajták szükségességére, amelyekkel növelhető a termésbiztonság. A kukorica csíkos mozaik vírusos betegsége (MDMV) is országszerte egyre több helyen okoz problémát, északi irányba felhúzódva és a legutóbbi jelentősebb felbukkanása éppen a legfontosabb termesztési körzetben, Hajdú-Bihar megyében történt, ahol korábban nem volt jelentős kórokozó – tudtuk meg Óváry Ádám-tól.

A termeszthetőség mellett ugyanakkor az is fontos, hogy a fajták a feldolgozóipari igényeknek legjobban megfeleljenek, ahol a termésmennyiség és a szemkihozatal döntő tényező. A nyersanyagot előállítók és feldolgozók munkáját megkönnyíti, ha egy fajta az optimális érettségtől számítva még akár napokon keresztül a területen minőségromlás nélkül fenntartható, azaz jó a lábontarthatósága. Nem elhanyagolható tulajdonság a kukoricacsövek csuhélevéllel való megfelelő fedettsége sem, amely a károsítók ellen egy természetes védelmet jelent – hangsúlyozta Óváry Ádám.

A Syngenta Kft. portfóliójából három olyan fajtát szeretnék kiemelni, amelyek a közelmúltban lettek bevezetve a magyarországi piacra és teljeskörűen megfelelnek a fentebb említett kívánalmaknak.

TYSON csemegekukorica vetőmag

A TYSON egy középérésű, 80 napos szuperédes hibrid. Növénye erős, sötétzöld, széleslevelű és kitűnő szárszilárdságú. A fajtakísérletekben már pályafutása elején kitűnt szárazság- és stressztűrésével és jó alkalmazkodó képességével. Termésbiztonsága átlag feletti és terméspotenciálja megközelíti a jelenleg piacvezető szuperédes fajtájét a GSS8529-ét. Az egyik fő erénye, hogy a kész kukorica betakarításig minőségromlás nélkül sokáig fenntartható a területen. Nagy szemsorszámú, jó ízű, aranysárga szemek és hibátlanul bekötött, vaskos csövek jellemzik, amelyek jó csuhélevél fedettséggel bírnak.
Tyson csemegekukorica vetőmag

ELEMENT csemegekukorica vetőmag

Az ELEMENT egy 82 napos, középérésű, normálédes hibrid. Alkalmazkodó képessége a magyarországi éghajlati és termesztési körülményekhez kiváló. MDMV ellenállósága, nagy termőképessége és szemkihozatali aránya miatt ideális választás a csemegekukoricát termesztők, valamit feldolgozók számára. Hosszú, egyöntetű csöveit több, mint 5 cm-es csuhélevél takarja. Mély szemei egyöntetű színűek és a sztenderd normálédes fajtákhoz képest édesebb. Nagyszerű lehetőséget kínál a hűtőipar számára. Rozsdaellenállósága és kimagasló szárfuzárium toleranciája végett rendkívül jól szerepel késői vetésekben. Betegségellenállósága, kiváló termőképességgel párosult szemkihozatala, valamint késztermékének minősége egyedülálló a jelenlegi magyarországi fajtakínálatban és így méltón veszi fel a versenyt szegmensében az aktuális piacvezető fajtával.
Element csemegekukorica vetőmag

GSS6924 csemegekukorica vetőmag

A GSS6924 egy 82 napos, középérésű, szuperédes hibrid. Ez a fajta tulajdonképpen a GSS8529 erősebb vírusrezisztenciával bíró változata. A GSS8529 Magyarországon az egyik legnagyobb felületen termelt feldolgozóipari csemegekukorica fajta.

A GSS6924 fajta tenyészideje kisparcellás és nagyüzemi kísérletek eredményei alapján, körülményektől függően, 1-2 nappal koraibbnak bizonyul az eredeti fajtához képest. További apró eltérés, hogy a csőhossz mintegy 1 cm-rel nagyobb és a csőátmérő néhány milliméterrel pedig kisebb. Termőképességben és szemkihozatalban csakúgy, mint elődje a legjobbak között van. Ígéretes újdonság az MDMV-vel markánsabban sújtott területekre, valamint alternatíva azon termesztők és feldolgozók számára, akik nem szeretnék kockáztatni a vírusfertőzést.