Bostana, Mirto, Mirza és Rubin a tökéletes magvas görögdinnye fajtasor!

Zöldség
Bostana, Mirto, Mirza és Rubin a tökéletes magvas görögdinnye fajtasor 2021-es szezonra!

A görögdinnye értékesítése rövid időszakot ölel fel. Időjárástól függően 2-3 hónapos intervallumról beszélünk. A vásárlóink igényeinek a kielégítésére, érdemes a betakarítási időszakot teljesen lefedni, finom, tökéletes minőségű görögdinnyével​.

A Syngenta az első ültetésekre a rendkívül korai Bostana fajtát javasolja. Vele egy menetben ültethető az idei évi újdonsága a Mirto F1. A Mirto a korai érésideje ellenére, már a középidőszaki görögdinnyék minőségét hozza, sötétcsíkos héj, mélypiros hús. Április második felére a Mirza fajtát érdemes ültetni, majd április végén a hazai piac legkeresettebb fajtátját a Rubint.

A fenti fajtákkal kapcsolatban sok termelőnek igen jó tapasztalatai vannak, ezeket a fajtaleírások után közöljük.

Elkészült az új kiadványunk, amelyben számos további információt talál a sikeres görögdinnye termesztéssel kapcsolatban: 
Megnyitom a Görögdinnye hírek kiadványt >>

Bostana F1 - A kis csinos, formás >>

 • Csíkos héjú, kerek, magvas fajta.
 • Rendkívül korai érésű, 58 napos tenyészidő.
 • Termései 5-8 kg-osak.
 • Tökéletes konténeres értékesítésre.
 • Korai magas hozam jellemzi!
 • Ellenálló képessége: IR: Co: 1 / Fon: 1.


Bostana F1

Mirto F1 / WMH 6716 - Hűséges társ a korai időszakban!>>

 • Korai, 60 napos tenyészidejű!
 • Terméshúsának a minősége kiemelkedő a hasonló tenyészidejű fajtákhoz képest!
 • Sötétzöld csíkozású héjjal rendelkezik.
 • Oltva és oltatlanul is termeszthető, fóliasátorban és szabadföldön egyaránt.
 • Magas hozamú, jó kötőképességű fajta.
 • Terméseinek a mérete döntő részben 6-8 kg-os.
 • Terméseinek az alakja kerek és egyöntetű.


Mirto F1

Az idei évben korai fóliás próbatermesztésben volt nálam a Mirto. Elmondhatom, hogy nagyon jól vizsgázott. A fajta korai, termései egyöntetűen kerekek, mérete átlagosan 6-8 kg-os. Egyedi, nagyon szép, frisseséget sugárzó sötétzöld csíkos külső héjszín jellemzi a fajtát. A Mirto termése kiváló, nagyon jó húsminősége van és természetesen egy attraktív sötétpiros belső szín társul hozzá. Hozama is kiemelkedő.
Holecz Zoltán (Medgyesegyháza, Békés megye)
A Mirto az idén volt először gazdaságunkban. Korai ültetések között kapott helyett, a kezdeti időszaktól kezdve nagyon intenzíven növekedett, az első kötések is itt jelentek meg leghamarabb. A kötések teljesen egyöntetű méretben és koncentráltan voltak szedhetők. Tömör húsa miatt a termései fajsúlyosak, a kiugróan magas termésmennyiséghez a termésszám mellett ez is hozzájárult. A fajta húsminősége pedig magáért beszél. Tökéletes ízvilág jellemzi, és a termés sötétpiros színe is nagyon meggyőző. Jövőre biztosan lesz ebből a fajtából.
Bogdán Zoltán (Szedres, Tolna megye)

Mirza F1 - Top Gun minőség, kisebb mérettel és divatosabb megjelenéssel! >>

 • Rendkívül szép, üde zöld csíkos, Rubin héjszín jellemzi.
 • Roppanós, édes hússal rendelkezik, amelynek színe mélypiros.
 • Oltva és oltatlanul is termeszthető.
 • Termésének a mérete a legkeresettebb tartományba tartozik 5-8 kg, alakja kerek.
 • Minőségi problémák egyáltalán nem jellemzőek rá.
 • Magas hozammal rendelkezik, oltva 5-6 termést képes kötni és megnevelni tövenként.
 • Átlagos tenyésideje 65-70 nap, azaz középkorai fajta.


Mirza F1

A Mirza fajtát 8 hektáron termeltük 2020-ban, mert nagyon sok jót hallottunk előző évben róla. Azért választottuk ezt a fajtát, mert ez a fajta az áruházak által elvárt kívánalmaknak jól megfelel, mind megjelenésében, mind beltartalmi értékekben és export értékesítésre is kiváló. Mi nem szeretjük túl korán kirakni a dinnyéket, mert sokszor ez a visszájára fordul. Törekszünk a biztonságos és kiszámítható termesztésre. Idén sem volt ez másként. Április 20-án kezdtük kiültetni a Mirza-t. Az időjárás addigra már megemberelte magát, így a növények lendületesen tudtak fejlődni. A szedést, július 15-én kezdtük meg. Az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű esők minket sem kerültek el, emiatt kötések mentek el, de még így is a területről átlagosan 660 q/ha tudtunk betakarítani. A Mirza tökéletes áruházlánci méretet, azaz a 5-8 kg-ot produkáló fajta, amit nagyon megbízhatóan és egyöntetűen terem. Nagyon szép sötét színe szembetűnő a pulton, ami mellé egy jó beltartalom is párosul. Minket meggyőzött a fajta minősége és mennyisége. Ugyanennyi terület biztosan lesz jövőre is.
Frucht Melonen Kft. (Nagybánhegyes, Békés megye)

Görögdinnyét 7 ha-on termeltem 2020-as évben, intenzív körülmények között. A Mirza-t 2 ha-on termesztettem, saját gyökéren. Az ültetés május 23-24-én volt. Az időjáráshoz képest meg voltam elégedve a termés minőségével és mennyiségével is. A többi fajtához viszonyítva nem volt annyira fogékony a fenésedésre sem! Hosszabb ideig tövön tartható, nem tapasztaltam apadás illetve szakadást sem. Jól tartja a 4-8 kg közötti méretet, ami az export piacon előnyt jelent. Jó beltartalmi értékekkel rendelkezik a fajta! Termelőként és kereskedőként is javaslom a Mirza termesztését!
Kerezsi Csaba (Balkány, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Rubin / Mirsini F1 - Mélyvörös, mint a RUBIN >>

Rubin
 • Ovális alakú, mélyzöld csíkozású héjszínnel rendelkezik.
 • Mélypiros hússzínű, kiváló minőségű dinnye.
 • Állagát hosszú ideig megtartja.
 • Keresett, ismert fajta a piacon.
 • Ültetését április 25-e után javasoljuk alagútfólia alá és szabadföldre!


Rubin / Mirsini F1

A Rubin egy nagyon jó dinnye, ezt nem csak én mondom, hanem a vevőink visszajelzései is megerősítenek ebben évről évre. Sajnos ez az esztendő nem kedvezett sok esetben a dinnyetermelőknek, de mi elmondhatjuk, hogy az idei év viszontagságai ellenére kiváló minőségben tudtuk betakarítani a Rubint. Idén is több ültetésben volt Rubin. Állíthatom, hogy a legjobb dinnye a hagyományos hazai piacon. Egyrészt a vásárlói igények szerint is, mivel édesebb és pirosabb, mint bármelyik más görögdinnye, másrészt a termelői szempontokat is szem előtt tartva nagyon jól termeszthető.
Nemes László (Cece, Fejér megye)

Jól ismerjük a Rubint, minden évben termesztjük, idén sem volt ez másként. A vevőink keresik a fajtát, mivel a versenytárs fajtáihoz viszonyítva színe tökéletesen piros, a héja vékony volt. A matricázott terméseket könnyen felismerik és célirányosan keresik a standon. Minden termelőtársnak ajánlom, mert a dinnyéi mind nagyon teltek és finom terméssé alakulnak.
Bugyi Sándor (Lengyeltóti, Somogy megye)

Már évek óta, bő 30 ha-on temelünk görögdinnyét, intenzív technológiát alkalmazva. Az idén is többféle piaci igénynek kellett megfelenünk, ezért viszonylag sok fajtát vontunk be a gazdálkodásba. Fontos szempont számunkra a belföldi piac igényeinek a kielégítése. Ezen piaci szegmens meghódítására ez évi tapasztalataim alapján is a Rubin fajtát tartom a legjobb megoldásnak. 2020-ban 5 ha-on termeltünk Rubint, kései fóliaalagutas technológiával, ami azt jelenti, hogy nem ültettünk túl korán, megvártuk az optimális talajhőmérsékletet és csak május 10-e körül palántáztunk. Ennek köszönhetően részben sikerült elkerülni a fagyos, hideg, szélviharokkal tarkított, változékony tavaszi időjárás okozta negatív hatásokat. Így a kedvezőtlen körülmények ellenére is bő 70 t/ha jó minőségű, szakadásmentes, egyöntetű, tetszetős, 7-11 kg átlagtömegű kifogástalan termést takarítottunk be, amit nem volt nehéz értékesíteni és a legigényesebb elvárásoknak is maradéktalanul megfelelt. Lassan kereskedői körökben mottóvá válik: “Amíg van Rubin, nekem nem kell más!”
Dublinszki Miklós (Balkány, Szabolcs-Szatmár- Bereg megye)


Kapcsolódó cikkek

Bahama, Morena és Fascination korszerű magnélküli görögdinnye fajták a termelők szolgálatában! >>

Mirza - Top Gun minőség kisebb mérettel és divatosabb megjelenéssel >>

Rubin/Mirsini F1 - Mélyvörös, mint a RUBIN! >>