Beszámoló az idei zöldség innováció mezeje - Syngenta Fields of Innovation rendezvényről

Zöldség
Beszámoló az idei zöldség innováció mezeje -  Syngenta Fields of Innovation rendezvényről

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került Hollandiában a Syngenta Field of Innovation rendezvény, melyet hagyományosan a 39. héten tartanak Wervenshoof mellett. A többnapos bemutató központjában a káposztafélék állnak. A rendezvényen bemutatásra került a Syngenta jelenlegi portfóliója és a fajtaújdonságok is. A káposztafélék mellett a látogatók megtekinthették a Syngenta cukkini, saláta, retek és bab portfóliójának újdonságait is.

A következő beszámolóban a magyarországi vonatkozásban is fontos fajtákra fogunk részletesebben kitérni.

Újdonság a Syngenta portfóliójában a karalábé, melynek első két fajtája szerepelt a bemutató állományban a Fonda F1 (SGK007) és a Bogart F1 (SGK0008). Mindkét fajta gyökérgolyva rezisztenciával rendelkezik, további előnyük az erős gyökérzet és lombozat. Hazai körülmények között nyári vagy őszi termesztésre ajánljuk őket.

Bogart F1

Bogart F1

A karfiolok közül fontos fajta, a nálunk is jól teljesítő, bevezetés előtt álló Kamino F1-et, melyet nyári termesztésre ajánlunk. A fajta előnye a kiemelkedő megbízhatóság, melynek köszönhetően még a nyári időszakban is képes tartani a tenyészidejét és jobb rózsaminőséget ad a jelenlegi fajtáknál. A fajta továbbá erős lombozattal és jó öntakarással rendelkezik.

Átfordítva a kormányt a fejes káposztákra, az első kanyar után találkozhattunk a nemsokára debütáló Formula 1-es mezőnyünkkel, név szerint Vettel F1, Rosberg F1, Webber F1 és Lauda F1. A fenti mezőnyből a magyar piacon a Lauda F1 – Rosberg F1 párost tervezzük indítani. Az új generáció egyik előnye a régebbi fajtákkal szemben, hogy jobban tűrik az alacsony hőmérsékletet így kevésbé hajlamosak magszárba menni. Őszi bemutató révén a fajták koraiságát itt nem láthattuk, de a Lauda F1 esetében szembetűnő volt az állomány egyöntetűsége, a Rosberg F1 esetében pedig a nagyobb termés potenciál.

Lauda F1

Lauda F1

A nyári frisspiaci szegmensbe tartozó fajtákból kiemelhetjük a Toreador F1 fajtát, mely Magyarországon nyári körülmények között az eddigi tapasztalatok szerint, nem hajlamos túlnőni magát, biztosítva ezzel a megfelelő méretet (2-3 kg) frisspiaci értékesítéshez. A fajta egyöntetűsége és a nyitott habitusa a bemutatón nagyon szépen megfigyelhető volt.

Toreador F1

Toreador F1

A terület szélén elhelyeztek egy nagyobb, egybefüggő Toreador F1 állományt, ahol minden nap kétszer mutatták be az ASA-LIFT új káposzta betakarító gépét. A régi verzióhoz képest újítás, hogy itt a gép először kitépi a földből a káposztát és a vágást csak utána végzi el. Ezzel egyenletesebb vágás magasságot érnek el, és csökkenthető a fejek sérülése is. A működéséről itt nem írnék részletesen, a lenti videón látható a betakarító gép működés közben. A gép által betakarított áru alkalmas frisspiaci célra! Amely azért nagy szó, mert a korábbi gépek inkább ipari célra feldolgozható káposzta szedésére voltak képesek, ugyanis törték, nyomták a fejeket. Ez a gép ezt nem teszi.

​Betakarító gép felszedő és vágó felület

Betakarító gép felszedő és vágó felület

Videó a gép működéséről >>

A lapos káposzták közül két fajta említést érdemel. A Sarmello F1 (SGW0395), melyet már második éve tesztelünk Bugyi térségében és a névvel még nem rendelkező SGW412-et. A fent említett fajták az első lapos káposzták lehetnek a Syngenta portfóliójában.

A nyár végi - őszi szegmensbe tartozó fajták között szerepelt, a nemrég itthon is bevezetett Bajnok Csapat (Agressor F1, Professor F1 és Succesor F1) és egy jövendőbeli tagjelölt a Terminator F1 (SGW0247). A Professor-ra, Succesor-ra és a Terminator-ra egyaránt jellemző az erős Xanthomonas és tripsz tolerancia, valamint a kiegyenlítetlen klímában is jól teljesítenek.

Tárolási szegmensben a Magyarországon jelentős fajták közül szerepelt a Storidor F1 és a Lexicon F1 is. A két fajta között még ilyen körülmények között is jól látható volt a különbség (a tárolhatóságról most nem beszélve). A Storidor F1 egyöntetű zöld fejű állománya, és a Lexicon nagyobb méretű, kissé laposabb fejformája. Mindkét fajta kiváló agronómiai tulajdonságai mellett, betegségekre is ellenállóbbak.

Lexicon F1

Lexicon F1

Storidor F1

Storidor F1

A kelkáposzták közül egy fajtát emelnék ki, az Atractum F1 (S0325) mely tőlünk nyugatra és északra egy korai 60 napos fajta az Atlanum F1 mellé, nálunk az eddigi tapasztalatok alapján inkább az Atlanum F1 után egy héttel vágható. Pozitív tulajdonsága a hosszú lábon tarthatóság, dekoratív fej (erősen hólyagozott), és a nagyobb fejsúly, mely a tömörebb fejszerkezetből is adódik. Ezt a fajtát érdemesnek tartom kipróbálni nyár eleji, esetleg nyári termesztésben is, illetve Atlanum F1 mellé korai időszakban.

Atractum F1

Atractum F1

A mostani bemutató egyik fontos eleme volt a Syngenta különböző márkáinak a bemutatása is mint a: Champion Team – Bajnok Csapat káposzták; Labour Saving Cabbage (Toreador és Storidor) – Gépi betakarításra alkalmas káposzta fajták.

Az idei Field of Innovation-re látogatók egy magas színvonalú rendezvényen vehettek részt, melyen megtekinthették a Syngenta fajtaújdonságait a káposztafélék mellett egyéb hidegtűrő növényfajok esetében is. Az újdonságok mellett működés közben lehetett látni az Asa-Lift újkáposzta betakarítóját Toreador F1 állományban.

Hajdú Róbert


Kapcsolódó cikk

Rendkívüli koraiság, a legkorábbi fejeskáposzták között >>

Színes karfiol, a szuperélelmiszer! >>