You are here

Share page with AddThis

Azonosították az egyre északabbra terjedő uborkavírust

Zöldség
2020.02.07.
Azonosították az egyre északabbra terjedő uborkavírust

Tavaly nyáron számos bajor farmer jelentette, hogy uborkáikat ismeretlen betegség támadta meg. A fertőzés többek között klorofill-hiányhoz (levelek sárgulása) és a levélek megvastagodásához vezet és bizonyos esetekben hatalmas termésveszteségekkel jár.

A fertőzöttség a legtöbb bajorországi állományban elérte a 90 százalékot, miközben a terméshozam felére csökkent. A szerológiai és molekuláris tesztek kétségtelenül bizonyították, hogy a növényeket a CABYV fertőzte meg.

A vírus neve jól leírja a betegséget azaz, a tökféléket károsító levéltetű által terjesztett sárgulást okozó vírus (Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus, CABYV). A kórokozó egyébként 1988 óta ismert, egyaránt megtámadja az uborkát, a cukkinit és a tököt.

Dr. Wulf Menzel, a braunschweigi Leibniz Intézet növényi virológusa, a nürnbergi és a Freising-i kollégákkal közösen először izolálta az „uborkavírust”, amely későbbi kutatásokban hozzájárul a vírus jobb megismeréséhez.

Mivel a vírust levéltetvek terjesztik és a mediterrán térségben gyakori, valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatt Közép-Európában is elterjedhet, jegyezte meg Wulf Menzel. Időközben a betegséget Szlovákiában is kimutatták.

A növényvirológus, hatékony megelőző intézkedéseket javasol a levéltetvek terjedésének megakadályozására, ami csökkentheti vagy megakadályozhatja a kórokozó terjedését.


Kapcsolódó cikk:

Elsie F1 - A Jolly Joker!