Bővülő portfólió, személyre szabott technológiai megoldások 2023-ban a Syngentától

Sajtóközlemény

Hat helyszínen, több mint ezer gazdálkodónak mutatta be a Syngenta az új generációs növényvédelmi újdonságait, egyre bővülő vetőmag-kínálatát, valamint a legújabb digitális mezőgazdasági fejlesztéseit. 

Magyarországon tavaly több mint 419 ezer hektáron vetettek Syngenta napraforgó-vetőmagot a Kynetec adatai szerint, ezzel a vállalat magabiztosan őrzi piacvezető pozícióját. A becslések alapján 2023-ban a növény vetésterülete a tavalyinál nagyobb, mintegy 800 ezer hektár körül alakul. A Syngenta egyedülállóan széles hibrid kínálatát szegmenseken belül generatív és vegetatív típusú hibridekkel is bővíti, hogy a termelők a táblájuk adottságai között legjobban teljesítő hibridet tudják kiválasztani. A linolsavas CLP szegmens újdonsága a generatív típusú SY Fergus, a vegetatív jellegű SY Michigan, míg a magasolajsavas CL szegmens az új SY Barilio hibriddel bővült. Az Express®-toleráns HO szegmens a generatív típusú a Sumerio és a vegetatívabb típusú NX12298 hibridekkel bővült. Az összes új hibrid a legmagasabb szintű, azaz teljeskörű peronoszpóra-rezisztenciával rendelkezik, ismertette Ácsné Dr. Szekeres Dóra. Az olajos növények vetőmag marketingmenedzsere beszélt a Syngenta úttörő 6 tonna szakmai programjáról is, amelynek a középpontjában a nitrogén-ellátottság volt 2022-ben. A 6 tonna program termésversenyében a 2022-es év kihívásai ellenére is születtek szép, bőven 4 tonna feletti eredmények. Az országos első helyezett 5,2 t/ha hozamot ért el a Tutti hibriddel.

A vállalat széles spektrumú növényvédelmet kínál partnerei számára napraforgóban is. Szeleczki Attila, a Syngenta napraforgó szakértője rámutatott, hogy a növekvő vetésterület miatt egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a peronoszpóra elleni védelemre. A teljeskörű peronoszpóra rezisztencia mellett érdemes a kémiai védekezés nyújtotta lehetőségeket is kihasználni. A Syngenta forradalmian új csávázási technológiája, az Elevation 4 kiváló termék előnyeit egyesíti. A sikeres termesztésben alapvető fontosságú az alapgyomirtás. A Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC a nehezen irtható kétszikű, illetve az egyszikű gyomok ellen vethető be sikerrel. Felülkezelésre hibridtől függően Listego-t, Listego Pro-t és Fluence-t javasolják a szakértők. A rovarkártevők, elsősorban a levéltetvek ellen a Judo, száraz évjáratban a gyapottok bagolylepke hernyói ellen a Karate Zeon 5 CS használható. Virágzás környékén a poloskákra a Monospel alkalmazható hatékonyan. Az Amistar Sun hatékonysága és élettani hatása együttesen kiemeli a napraforgó fungicidek népes táborából. Mindkét hatóanyaga felszívódó, így kiválóan alkalmazható a preventív technológiákban.

Új fejezetet jelent a vállalat kínálatában a Quantis. A Syngenta első, aminosav alapú, tápanyagokkal dúsított biostimulátora sokoldalú, hiszen a kalászos mellett kukoricában és napraforgóban is segít abban, hogy az abiotikus stresszek negatív hatásait jelentős mértékben csökkenthessék. Napraforgó területén például a kezelésszámtól függően akár 6-13 %-nyi termést is meg lehetett menteni az alkalmazásával.
A kalászosok sikeres termesztését is számos tényező befolyásolja. Az enyhe és csapadékos tél okán a kórokozók és a kártevők ellen meg kell védeni a lombozatot, ehhez az Amistar-család két tagját, az Amistar Era-t vagy az Amistar Prime-ot ajánlja a Syngenta. A gyomkikapcsolás is kulcskérdés: ősszel a Box-R Pack, tavasszal az Avoxa Peak összetételüknek és a hatásmódjuknak köszönhetően nem okoznak problémát az egy- és kétszikű gyomok. Szárazság ellen a Vibrance Duo-val történő csávázás, és a Moddus Evo segíti az intenzív gyökérfejlődést. A kalászos növényvédelem zászlóshajóját, az Elatus Era-t hosszú hatástartam, kiváló zöldítő, termésminőségre és -mennyiségre gyakorolt előnyös hatás jellemzi. Széles hatékonyságának köszönhetően lomb- és kalászvédelemre is bevethető, mondta előadásában Dr. Varga Zoltán termékfelelős.

A Syngenta a kalászos vetőmagok területén világszínvonalú nemesítői és kutatásfejlesztési hálózattal rendelkezik, ez a genetika fejlődésében nagy szerepet játszik, hangsúlyozta Kiss Nikolett fejlesztőmérnök. A vállalat úttörőnek számít a hibridárpa területén, amely mélyrehatoló, robusztus gyökérzetének köszönhetően eredményesebb víz- és tápanyagfelvételre képes, valamint a szárazság okozta stresszreakciója is harmonikusabb. Magyarországon jelenleg a HyvidoTM kínálatban a Jallon, az SY Dakoota, és az SY Dooblin hibridekkel segíti a Syngenta a termelőket a terméshozam maximalizálásában. A Syngenta őszi búza portfóliója is jelentős fejlődésen ment keresztül. A közkedvelt, megbízható Falado mellett a Bologna is bizonyította, hogy van helye a magyar piacon. Mindezek mellett a Gabrio és Pibrac, az SY Passion és az SY Exaltation teszi teljessé a palettát.

Egyre többen választják a Syngenta új generációs kukorica hibridjeit. Mint Krupp Kristóf, a növény vetőmag kampánymenedzsere rámutatott: a genetikai előrehaladáshoz a mezőtúri nemesítő-állomás is nagyban hozzájárult. Itt született meg például az elmúlt évek egyik sikerhibridje, az SY Solandri, amely a GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletében 2021-ben és 2022-ben is 1. helyen végzett a korai fajták (FAO 300-399) kategóriában. A kísérleti hálózat segít abban, hogy kizárólag olyan hibridek kerüljenek a termelőkhöz, amelyek megállják a helyüket az egyre szélsőségesebb és kitettebb környezeti viszonyok között is. Az új nemesítési program olyan prémium minőségű hibrideket eredményezett, mint az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező SY Minerva (FAO 420-440). A hibrid a független kísérletekben is kiválóan, átlag felett teljesített még a 2022-es szélsőségesen aszályos évben is. 2023-ban érkezik az SC4140 (SY Fabio) a FAO 450-470 éréscsoportba. Ez a hibrid alacsony és közepes termésszinteken, kitettebb viszonyok között is sikeresen termeszthető. A portfólió leggyorsabb kezdeti fejlődését produkáló hibridje az SY Carioca (FAO 470-490), amely kiváló tápanyag- és öntözési reakcióval rendelkezik.

A Syngenta kukorica növényvédelmi ajánlatában szereplő gyomirtók szelektivitását mutatja, hogy számos termék engedélyezett az érzékenyebb hibridvonalak előállításában és csemegekukoricában is. A jól bevált készítmények - Lumax, Calaris Pro - mellett új, terbutilazin mentes megoldást is hoznak a piacra 2023-ban. Ilyen a posztemergens Camix Pro. Megújul a Calaris Professional kereskedelmi ajánlat 2023-ra. A Milagro 040 SC-vel kiegészített csomag elsősorban a fenyércirok, de más magról kelő, nehezen irtható egyszikű gyomra is hatásos. A terbutilazin mentes megoldások körét bővíti a széles hatásspektrumú PeakNik csomag, amelyet a takarmánykukorica gyomirtásában lehet felhasználni. Igazi Syngenta-nagyágyú az Elumis Bang, amelynek megbízhatóságáról a termelők is meggyőződhettek az elmúlt években. Az egyik legmagasabb hatóanyag-mennyisége révén képes megbirkózni a legnehezebb gyomproblémákkal is. A Force 1,5 G immár 19 éve van a piacon, több mint 7 millió tonna, 900 milliárd forint értékű kukoricát mentettek meg vele a termelők, hangsúlyozta Papp Zoltán kampánymenedzser.

Bővült a Syngenta digitális megoldásainak köre, számolt be róla Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője. A betegség-előrejelzést, határszemlét, okospermetezés funkciót, műholdképek elérését lehetővé tevő, elemzéseket és javaslatokat készítő digitális platform, a Cropwise Protector hazánkba is megérkezett. A növényvédelmet segítő intelligens alkalmazás mellett a Seed Selector a vetőmag-választásban nyújt segítséget az ország talajgenetikai térképe, és az elmúlt 20 év adott táblára vonatkoztatott időjárási adatai alapján. A tavasszal érkező Cropwise Planting differenciált tőszám-tervezővel pedig optimalizálni lehet a hozamokat a különböző adottságú táblarészeken.

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye
Express® az FMC bejegyzett védjegye