Vessünk vagy ne vessünk?

Hír
Vessünk vagy ne vessünk?

Bár a talajaink hőmérséklete még nem megfelelő, azonban a világban és Magyarországon is kialakult járványhelyzet miatt aggódva a gazdák egyre több helyen kezdik meg a kukorica és a napraforgó vetését.

A napraforgó stabilan 10°C vagy afeletti talajhőmérsékletet kíván az egyenletes csírázáshoz és keléshez, ennek ellenére szembe kell nézzünk azzal a ténnyel, hogy idejekorán kell a vetést elvégeznünk. Sajnos az adott szituációban az idei év számos esetben a szakmaiatlan döntések éve lesz, mind az agronómia, mind a növényvédelem terén, meg kell békélnünk ezzel a gondolattal, és ettől függetlenül, lehetőségeinkhez mérten, törekednünk kell arra, hogy a megfelelő technológiát válasszuk. A napraforgó esetén sosem volt kérdés az alapgyomirtás szükségessége, ami az idei szezonban még inkább felértékelődik. A vetés elvégzése után még körülbelül 5 nap rendelkezésre áll, hogy a gyomirtást kivitelezzük. Megfelelő bemosó csapadék esetén egy jó technológiával akár betakarításig gyommentes állományt érhetünk el. Csapadékszegény időjárás esetén is számtalan előnye lehet egy pre-emergens gyomirtásnak, hiszen a gyomkelés egyöntetűvé tételével a posztemergens kezelések is jobban időzíthetők a gyomok fejlettségi állapotához, ezáltal jobb hatékonyságot érhetünk el. A posztemergens kezelések ideje, (május hónap) még messze van, azonban most még van lehetőségünk és munkaerő kapacitásunk a gyomok elleni védekezésre. Függetlenül attól, hogy milyen hibridet termesztünk, ahogy már említettük, az idei évben az alapgyomirtásnak különösen fontos szerepe lesz. Vigyázzunk önmagunkra és embertársainkra is a mezőgazdasági munkák során és az élet más területein is!

A Syngenta napraforgó pre-emergens gyomirtószer kínálatában a Gardoprim Plus Gold-ra és a Dual Gold 960 EC-re idén is rábízhatja magát!