Vertimec® Pro és Voliam Targo® – Takácsatkák elleni védekezés kukoricában

Hír

A kétfoltos takácsatka régóta jelen lévő ismert kártevő kertészetekben. Zöldségfélékben, gyümölcsösökben, szőlőben az atkák levélszáradást, korai levélhullást okozhatnak.

Szántóföldi kultúrák közül a kukorica és a szója vonzó növény a takácsatkák számára, a levelek fonákján szívogató atkák sárgulást, levélszáradást okozhatnak.

Az atkák felszaporodásának meleg, száraz időjárás kedvez. Aszályos forró nyarakon nyár második felére szaporodhatnak fel a takácsatkák.  Jelenlétüket a levelek sárgulása, sápadása jelzi. Az atkák a levélfonákon szövedék alatt élnek. A kártétel az alsó leveleken indul, innen vándorolnak felfelé a fiatalabb levelekre.

Kukorica - atka kártétele

Mit lehet tenni ellenük?

A kukorica vetőmagelőállításban van lehetőség atkák elleni védekezésre a Vertimec® Pro használatával. A dózisa 0.75 – 1.0 l/ha.

Amire figyelni kell alkalmazásakor:
Egy szezonban maximum 2 alkalommal lehet kijuttatni. Az atkák a levelek fonákján élnek, ezért a jó fedettségre kell törekedni. A permetezést hidas traktorra felszerelt, belógó üreges kúpos szórófejes permetezőgéppel javasolt elvégezni. Az első védekezés általában akkor időszerű, amikor utoljára végezhető az állományban kultivátorozás. Előzetesen a legalsó levelek fonákán fel kell mérni a betelepedő kifejlett egyedek és az első lerakott tojások számát. A kijuttatás során célszerű nedvesítő szert alkalmazni. A második védekezés a virágzás után, szemkitelítődés idején célszerű elvégezni.

Előfordulhat, hogy a molyok és az atkák ellen egyszerre kell védekezni. Erre is van lehetőség a Syngenta Voliam Targo® készítményével. A készítmény a Vertimec® hatóanyagát az abamektint és klorantraniliprolt tartalmaz. Jelentős árelőnnyel vásárolható, szemben ha valaki tankkombinációt használna hasonló hatóanyagú készítményekből. Mind a molykártevők, mind az atkák ellen egyaránt hatásos. Dózisa 0.75 – 1.0 l/ha. Nedvesítő szer alkalmazása javasolt.

Mind a Vertimec® Pro, mind a Voliam Targo®  címerhányásig, majd szemfejlődés kezdetétől alkalmazható. A javasolt lémennyiség 400-500 l/ha. Kukorica virágzásakor nem szabad velük védekezni.