You are here

Rajt-cél győzelem kalászosban

Hír
2021.09.01.

Az őszi gyomirtás, mint gyomirtási technológia szépen terjed a kalászosokban. Az ország nyugati, csapadékosabb, illetve egyszikűekkel „tradicionálisan” fertőzött vidékein évtizedek óta alkalmazott technológia, de az elmúlt évek változó körülményei miatt egyre több gazda próbálja ki az ország más részein is, illetve sokan fontolgatják, hogy a jó tapasztalatokból tanulva beépítik az üzemi technológiába.

Mikor érdemes őszi gyomirtást alkalmazni kalászosban?

Az őszi gyomirtásnak számos előnye van, két fontos elemet emelnék ki:

  • egyszikűvel fertőzött a területünk
  • szőnyeggyomok fordulnak elő a területen

Az egyszikűekről: a kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül, az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtó szer érzékenysége új kihívást jelentenek a gyomirtás tervezésében. Ma már nem csak a klasszikus nagy széltippan megjelenése jellemző, hanem más egyszikűek is komoly kihívást okoznak, mint a parlagi ecsetpázsit, perje-félék.

Egyszikűekkel fertőzött táblákon elengedhetetlen az őszi gyomirtás.

A szőnyeggyomokról: A jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint a tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronika félék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, fogékonyabbá válik az állomány a betegségekre, csökkentik a termést. A felsorolt apró termetű, de nagy egyedszámuknál fogva komoly kárt okozó gyomnövények ellen a leghasznosabb, ha ősszel beavatkozunk egy hosszú hatástartamú készítménnyel.

Mit nyerünk, ha ősszel gyomírtjuk a kalászosokat?

  • Korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön ki a télből az állomány ezáltal a stresszt jobban tűri.
  • Tavaszi munkacsúcs, elsodródás, érzékeny szomszédos kultúra, pl. napraforgó fitotoxicitás, körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése.
  • Rezisztencia megelőzés.
  • Valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz.
  • Termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek 1 tonna termést.

Mire van szükségünk?

Kell egy olyan gyomirtó készítmény, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új, még nem nagy területen használt hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását, ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegségellenállósága, magasabb a termés.

A megoldás:

A Syngenta őszi kalászos gyomirtó szer csomagja a Box-R Pack pontosan megfelelő erre a feladatra.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, nincs utóvetemény korlátozás, ezáltal jól kezelhető a vetésváltás.

Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer +50 g/ha Alliance

Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába.

Őszi gyomirtással sikeres rajt után győztesként érkezhet célba. Próbálja ki Ön is bizalommal ezt a megbízható készítményt idén ősszel a kalászosa gyomirtására!

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.