A napraforgó és a cirok alapgyomirtása – megoldás egyszikű gyomok ellen

Hír
Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC

Hatékony alapkezelés a legnagyobb gondot okozó magról kelő gyomok ellen napraforgóban és cirokban

  • Széles hatásspektrum
  • Kiváló alapgyomirtó szer hagyományos és herbicidtoleráns napraforgóban
  • Csapadékos időben tökéletes gyomirtás – szárazabb időben is jelentős gyomirtó hatás
  • Magas hatóanyag mennyiség – hosszú hatástartam (1490 g/ha S-metolaklór + 750 g/ha terbutilazin)
  • Segíti a posztemergens gyomirtás időzítését
  • Hatékony gyomirtás cirokban is (megoldás az egyszikű gyomok ellen)

Napraforgó esetében kardinális kérdés a gyomszabályozás és a gyomnövények okozta kompetíció, konkurencia lehetőség szerinti minimálisra csökkentése. Előveteménytől, művelési módtól függetlenül számítanunk kell a napraforgó területünk gyomosodására. Így függetlenül a termeszteni kívánt hibridtől bátran kimondhatjuk - főként az előző évek tapasztalatai alapján – alapgyomirtásra szükség van. A gyomirtási technológia azonban kétmenetes technológia, aminek első eleme az alapgyomirtás, ennek kiegészítő partnere lehet szükség esetén az állományban végzett gyomirtás. Kizárólag, csak az egyik, vagy csak a másik gyomirtási módszerre hagyatkozni rizikót rejt magában.

A Syngenta napraforgó növényvédelmi palettájának részét képezi a az alapgyomirtás is! A Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC készítmények sikere az elmúlt években bizonyítja, hogy az alapgyomirtásban számíthatunk rájuk.

A Gardoprim Plus Gold két hatóanyagot tartalmaz. A terbutilazin és az S-metolaklór gyári kombinációja, amely 4.0 l/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt a napraforgó valamennyi magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövénye ellen.

Meg kell jegyezni, hogy a terbutilazin hatóanyag csupán helyzeti szelektivitással rendelkezik, ami annyit jelent, hogy a kelőfélben lévő napraforgó sziklevelein maradó kaszathéj megvédi a csíranövényeket a hatóanyaggal való találkozástól. Egy esetleges fitotoxikus hatás elkerülése érdekében használata csak jól elmunkált és durvább növénymaradványoktól mentes, 1,5%-nál nagyobb szervesanyag tartalmú talajokon javasolt, ahol nem áll fenn a veszélye egy esetleges nagyobb intenzitású csapadék hatására fellépő összemosódásnak. Magasabb szervesanyag tartalmú talajokon a Gardoprim Plus Gold erősebb hatást képest nyújtani versenytársainál, és hosszú hatástartama akár a betakarításig segít gyommentesen tartani a napraforgó területet, amely a magasabb termésben is megmutatkozik.

Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC - hatékonysági táblázat

A hatóanyag talajban történő elmozdulása csekély, ugyanis rendkívül alacsony a vízoldékonysága és igen erősen kötődik a talajszemcsékhez. A jó hatékonyság eléréséhez a kezelést követő 10-14 napban 10-20 mm bemosó csapadék szükséges.

Az S-metolaklór hatóanyagot kiváló szelektivitás jellemzi, a magról kelő egyszikűek ellen nyújt védelmet. Az elmúlt évtizedekben a magról kelő egyszikűek előretörése volt megfigyelhető, ilyenek a kakaslábfű, a vadzab vagy a köles félék. Ha a területünk ezekkel gyomokkal fertőzött, úgy a Gardoprim Plus Gold 4 l/ha-os dózisát a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával szükséges kiegészíteni az erősebb gyomirtó hatás elérése érdekében.

Az időjárás a vetés és preemergens kezelések idején meglehetősen kiszámíthatatlan. Az ideálistól eltérő csapadékmennyiség vagy eloszlás esetén is számíthatunk gyomirtó hatásra. Teljes hatástalan gyomirtás nem létezik! Csapadékszegény körülmények közt is a gyomok egyedszámának csökkentése mellett a gyomok fejlődésének szinkronizálásával tervezhetővé és időzíthetővé téve a posztemergens kezeléseket (1. kép).

Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC

1. kép - Balra kezeletlen, jobbra preemergensen Gardoprim Plus Gold-dal kezelt terület 7 mm csapadékot követően Mocsa 2020. május 15.

Ennek kiemelt fontossága van a Clearfield® hibridek termesztése során a Listego*, míg Clearfield Plus® hibridekben a Listego Plus** posztemergens gyomirtó szerek alkalmazásakor, hiszen az imazamox hatóanyag tökéletes hatáskifejtéséhez a gyomok érzékeny fenológiája szükséges.

A Dual Gold 960 EC önmagában, 1-4 – 1,6 l/ha dózisban a magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható preemergens gyomirtó szer, de számos magról kelő kétszikű gyomnövény (pl.: disznóparéj fajok, libatop félék stb.) ellen is számolhatunk mellékhatással. Használata olyan területen ajánlott, ahol erőteljes magról kelő egyszikű fertőzésre számíthatunk, a kétszikű gyomok ellen pedig állományban kívánunk védekezni. Különösen nagy jelentőséggel bírhat ez Express®-toleráns napraforgó hibridekben, ahol az állományban alkalmazható Fluence* csak kétszikűirtó hatással bír.

A Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC engedélyokirata már lehetőséget biztosít a vetéssel egymenetben, sávban történő kijuttatásra is. Ez azt jelenti, hogy a vetés során, a vetőgépre szerelt szórófejekkel a sorokat csak egy bizonyos szélességű sávban (31-33 cm) kezeljük. Ez esetben a dózist a ténylegesen kezelt területre kell számolni. A ténylegesen kezelt területre a hatékony dózist kell kijuttatni (a kezelt és nem kezelt sorközöket együttesen számolva), ez a Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa esetén maximum 1,7 l/ha mennyiséget, míg a Dual Gold 960 EC 1,4 – 1,6 l/ha dózisa esetén maximum 0,5 – 0,69 l/ha mennyiséget jelent. A sávban történő permetezés mellett a sorközök mechanikai vagy teljes felületen végzett posztemergens gyomirtása lehetséges.

Az utóbbi időkben a cirok reneszánszát éli, termőterülete hazánkban növekvő tendenciát mutat. Akár szemes-, akár silócirokról (cukorcirok) legyen szó, termesztése sok szántóterületünkön a kukorica alternatívájaként megjelenik, hiszen a klimatikus viszonyok változásából adódó hektikus termések kevésbé jellemzik. A kukoricánál jobb szárazságtűrése és termésstabilitása miatt egyre többen választják a termesztett kultúráik körébe.

A cirokfélék herbicid tűrőképessége gyengébb a kukoricáénál, és az alkalmazható herbicidek köre is meglehetősen csekély számú. Az évelő egyszikű gyomok (pl.: fenyércirok) ellen cirokfélékben nem tudunk védekezni, így ilyen gyomokkal fertőzött területen a cirokfélék termesztését  célszerű elkerülni. Évelő gyomokkal fertőzött terület esetén az elővetemény tarlóján glifozát hatóanyagú Medallon Premium-mal végzett kezelés kihagyhatatlan.

Takarónövény alkalmazása esetén szükségszerű a vetés előtti vagy vetés után, kelés előtt elvégzett ú.n. pre/poszt kezelés Medallon Premium-mal.

A cirokfélék vetése jellemzően május első felében kezdődik. A kezdeti fejlődése és gyomelnyomó képessége a kukoricáénál lassabb, így a minél korábbi gyomkikapcsolás kulcsfontosságú.

A cirok gyomirtásának sikerességét meghatározza az egyszikű gyomok elleni védekezés. Erre preemergensen vagy korai posztemergensen a Gardoprim Plus Gold (4,0 l/ha) és a Dual Gold 960 EC (1,4 – 1,6 l/ha) áll rendelkezésünkre. Mindkét készítmény tartalmazza az S-metolaklór hatóanyagot, így alkalmazása csak abban az esetben lehetséges, ha a vetőmag Concep III készítménnyel csávázott. A Concep III csávázószer fluxofenim széfener hatóanyagot tartalmaz. A Concep III lényege, hogy a fluxofenim ellenállóvá teszi a cirkot az S-metolaklór gyomirtó hatóanyaggal szemben. Így az ilyen csávázással rendelkező vetőmagok esetén a Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC gyomirtó szerek is biztonságosan alkalmazhatók a kultúrnövény károsodása nélkül. Megfelelő bemosó csapadék (15-20 mm a kezelés utáni két héten belül) esetén a Gardoprim Plus Gold egy- és kétszikűek elleni kiváló hatásának köszönhetően akár betakarításig teljeskörű védelmet biztosíthat a magról kelő gyomnövények (parlagfű, csattanó maszlag, fekete csucsor, disznóparéj és libatop fajok, varjúmák) ellen. A Dual Gold 960 EC elsősorban a magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, de számos magról kelő kétszikű gyomfaj ellen is számolhatunk mellékhatásra (pl.: disznóparéj fajok, fehér libatop) megfelelő időjárási viszonyok mellett.

Preemergens kijuttatáskor, erős magról kelő egyszikű fertőzés esetén a Gardoprim Plus Gold kiegészíthető a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával (2. kép)

Preemergens Gardoprim Plus Gold + Dual Gold hatása

2. kép - Preemergens Gardoprim Plus Gold + Dual Gold hatása

A Gardoprim Plus Gold korai posztemergens kijuttatása is lehetséges a cirok 3 leveles fejlettségénél (3. kép).

Korai posztemergens Gardoprim Plus Gold hatása cirokban - Hajdúböszörmény 2020

3. kép - Korai posztemergens Gardoprim Plus Gold hatása cirokban Hajdúböszörmény 2020

Ezt a technológiát akkor célszerű választani, ha a vetés utáni időkben jelentősebb mennyiségű csapadék nem várható. A kijuttatás időintervalluma korai posztemergens kijuttatásban igen szűk, így a preemergens alkalmazás elvégzésére több idő és lehetőség áll rendelkezésre. A korai posztemergens kijuttatás előnye, az erősebb hatás a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Ilyenkor a készítmény jelentős perzseléses tüneteket okoz, tehát egy erősebb hatással rendelkezik a már kikelt kis kétszikű gyomokon. Tehát a készítmény kijuttatására egy hosszú időszak áll a rendelkezésünkre: vetéstől a cirok 3 leveles állapotáig, ami kb. 3 hetet jelent. Ebben az időszakban kell megoldani elsősorban az egyszikűek elleni, részben a kétszikűek elleni védelmet. A kétszikűek ellen a Casper használatával hatékonyan védekezhetünk posztemergensen is.  

​4.kép Syngenta technológiával gyomirtott silócirok betakarítás előtt 2020 Hajdúböszörmény

4.kép Syngenta technológiával gyomirtott silócirok betakarítás előtt 2020 Hajdúböszörmény

A két készítmény legfontosabb technikai adatait a lenti táblázatok mutatják.

Gardoprim Plus Gold

KultúraKárosítóKezelések számaDózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kukorica
(takarmány, csemege, vetőmag előállítás)
magról kelő
egy- és
kétszikű gyomok
14,0200-300Vetés után, kelés előtt vagy kelés után 3 leveles állapotig
(BBCH 00-13)
1,7
(sorkezeléssel, de teljes felületre számolva)
Napraforgó4,0Vetés után, kelés előtt
(BBCH 00-08)
1,7
(sorkezeléssel de teljes felületre számolva)
Cirok4,0Vetés után, kelés előtt (BBCH 00-08) vagy 3 leveles fejlettségnél
(BBCH 13)

Dual Gold 960 EC

KultúraKárosítóKezelések számaDózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kukorica
(takarmány, csemege, vetőmag előállítás)
magról kelő
egy- és
kétszikű gyomok
11,4-1,6200-300Vetés után, kelés előtt vagy kelés után 3 leveles állapotig
(BBCH 00-13)
0,5-0,69
(sorkezeléssel, de teljes felületre számolva)
Napraforgó1,25-1,6Vetés után, kelés előtt
(BBCH 00-08)
0,5-0,69
(sorkezeléssel de teljes felületre számolva)
Bab, borsó, cirok, cukorrépa, csillagfürt, dinnye, dohány, szója, tök1,4-1,6Vetés után, kelés előtt
(BBCH 00-08)
Burgonya1,4-1,6Ültetés után, kelés előtt
(BBCH 00-08)

Dr. Nagy Viktor
Napraforgó gyomirtókért felelős fejlesztő mérnök
Papp Zoltán
Napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser

® A BASF bejegyzett védjegye
* A Listego azonos a Pulsar 40 SL 04.2/1380-1/2013 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel
* A Listego Plus azonos a Pulsar Plus, 04.2/10624-1/2015 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel
® Az FMC bejegyzett védjegye
*A Fluence azonos az EXPRESS 50 SX 534/2006 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel