You are here

Lumax - Sakk-matt a gyomoknak egyetlen lépésben

Hír
2021.02.18.
  • Kimagasló szelektivitás kukoricában – 300-500 (1000) kg/ha-ban mérhető terméstöbblet.
  • Az egyik legmagasabb hatóanyag-mennyiség egységnyi területen – rendkívül hosszú tartamhatás.
  • Gyors, látványos, perzselő hatás még a mezei acaton is.
  • Kimagasló hatékonyság, pl. selyemmályva, libatop fajok, árvakelésű napraforgó, egynyári szélfű, varjúmák, ugari szulákpohánka ellen.
  • Rezisztencia ellen: 3 hatásmechanizmus.
  • Biztonság az utónövényen (pl. napraforgó).
  • II. Kat. („zöldkönyv”).

A korai posztemergens gyomirtás egyik zászlóshajója a Lumax. Már több mint 15 éve szolgálja a termelők gazdálkodását. Ezen időszak alatt közel 2 millió hektáron használták. De miért is szeretik?

Az egyik legfontosabb tényező a rendkívül széles hatásspektrum. Ez lefedi szinte az összes magról kelő egy- és kétszikű gyomot. Még az évelő gyomokon is látványos hatást tud okozni, pl. a mezei acat talajfelszín feletti részeit leszárítja, így egy komoly lépéselőnyt biztosít a kukoricának. A fenyércirok magról kelő egyedei ellen is hatékonyan felveszi a versenyt. Ugyanakkor olyan gyomproblémákat is megold, amelyek más korai posztemergens készítménynek feladják a „leckét”, pl. az ugari szulákpohánka, a varjúmák vagy az egynyári szélfű, illetve száraz tavaszon a libatop fajok, selyemmályva. Ezen gyomok ellen is hatékony.

A másik legfontosabb tényező a szelektivitása. Még az érzékeny csemegekukoricákban vagy a különféle hibrid előállítási vonalakban is biztonsággal alkalmazható. Szelektív magára a kultúrnövényre nézve szinte fenológiától függetlenül, de szelektív a legfontosabb utónövényekre is, pl. száraz nyár és ősz után is biztonsággal vethető utána napraforgó. A kukoricára való szelektivitása megmutatkozik a termésben is. Sokéves vizsgálat sorozat alapján akár 300-500 kg/ha, de számos helyen akár 1000 kg/ha terméselőny mutatkozik a Lumax használatát követően, összehasonlítva más, ebben az időben használható készítményekkel. Ez elsősorban a kultúrnövényre való biztonsága, másrészt a jelentősebb szélesebb hatásspektruma miatt jelentkezik.

A Lumax használata nagyon fontos eleme a gyomok rezisztencia elleni védelmének. A készítményben lévő 3 hatóanyag eltérő hatóanyag családba tartozik, de különféle hatásmechanizmussal is rendelkeznek. Így használatával rendkívül alacsony a nem kívánt gyomellenállóság kockázata.

Mindhárom hatóanyag magas mennyiségben található meg a termékben. 4,5 l/ha-ban 1687 g/ha S-metolaklór, 168 g/ha mezotrion és 562 g/ha terbutilazin van. Ez biztosítja gyakorlatilag a betakarításig érő tartamhatást és a gyommentességet, amivel kimagaslik a szegmenséből.

Felhasználási javaslat:

Kijuttatható preemergensen (5,0 l/ha) vagy korai posztemergensen (4,5 l/ha). A korai posztemergens kezelés időpontját a gyomkelés határozza meg. A magról kelő egyszikű gyomok (kakaslábfű, muhar félék) tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1-3 leveles fejlettségekor, a magról kelő kétszikűek 2-4 leveles állapotában.

Állománykezelés esetén mindig hozzá kell adni a Fix Pro nedvesítőszert 0,1 l/ha dózisban. Erős fertőzés, fejlett gyomok esetén 3-4 kg/ha ammónium-nitrát, vagy bármilyen nitrogén tartalmú lombtrágya hozzáadásával a hatékonyság fokozható. Lumax használata, a korai gyomkikapcsolás, a magas termés alapja. Csemegekukoricában, illetve vetőmag előállításban a készítmény használatára vonatkozóan a felhasználás előtt a fajtafenntartó véleményét is ki kell kérni.

Ugyanaz a terület Kaposfüreden jobbra korai posztemergens Lumax 4,5 l ha hatása kakaslábfűre és fakó muharra 2020. június 25
Jobbra korai posztemergens Lumax 4,5 l ha hatása kakaslábfűre és fakó muharra - Kaposfüred 2020. június 25.

Jobbra korai posztemergens Lumax 4,5 l ha hatása kakaslábfűre és fakó muharra Kaposfüred 2020. június 25.
Jobbra korai posztemergens Lumax 4,5 l ha hatása kakaslábfűre és fakó muharra - Kaposfüred 2020. június 25.

Lumax 4,5 l ha hatása korai posztemergens kijuttatásban Zamárdi 2019.
Lumax 4,5 l ha hatása korai posztemergens kijuttatásban - Zamárdi 2019.

 

 

Papp Zoltán
Kukorica növényvédő szer termékmenedzser
Syngenta Kft.