Hideg időben használja a legszelektívebb kukorica gyomirtó szereket!

Hír

Az áprilisi és a május eleji hideg időjárás következtében a kukorica fejlődése vontatott és nem egyenletes állományokkal találkozhatunk a gyomirtás szempontjából legfontosabb időszakban, májusban.

Ilyenkor a kukorica stresszes állapotban van, gyakorlatilag „küzd” a hidegben, a hideg ellen. A kukorica hajtásnövekedésének optimális hőmérsékletigénye nappal 25-35°C között van, és az éjszakák ebben az esetben nem hidegebbek, mint 15°C. Az áprilisi átlagos hőmérséklet 2,5°C fokkal maradt el az átlagostól, de még a május eleji hőmérséklet is jelentősen alatta van az ilyenkor megszokottnak (jelenleg 18-22°C van nappal és 5-10°C, vagy még hidegebb az éjszaka). A kukorica fázik, nehezen fejlődik. Ha a gyomirtó szerrel újabb „pofont” adunk a kultúrnövénynek, azzal további hetekre vethetjük vissza a fejlődését, amely akár 1-2 t/ha veszteséget is jelent. Ebben a helyzetben különösen indokolt olyan gyomirtó készítmény választása, amely a legnagyobb szelektivitást nyújtja.

A korai posztemergens szegmensben használható Lumax mindhárom hatóanyaga szelektív a kukoricára. Ezt bizonyítja, hogy még a legérzékenyebb csemegekukorica és hibrid előállításban (vonalakban) is használható. Akár 4 levélig is kijuttatható, tehát egy vontatottabban fejlődő, egyszerre szik 1 vagy 3-4 leveles egyedeket tartalmazó állományban is biztonsággal használható. Nincs növekedésgátlás, hajtáscsavarodás, mint számos ebben az időszakban használható más termékhez képest.

​Standard készítmény által okozott károsodás hideg időben

​Standard készítmény által okozott károsodás hideg időben

Jobbra Lumax, balra standard termék hatása a kukoricára 2018

Jobbra Lumax, balra standard termék hatása a kukoricára 2018

Balra Lumax tiszta, míg a standard készítmény (jobbra) után az árvakelésű napraforgó megmarad

Balra Lumax tiszta, míg a standard készítmény (jobbra) után az árvakelésű napraforgó megmarad

Lumax hatása gyomokkal rendkívül erősen fertőzött területen

Lumax hatása gyomokkal rendkívül erősen fertőzött területen

A Calaris Pro mindkét hatóanyaga (mezotrion és terbutilazin) is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A kukorica biológiailag lebontja rövid időn belül. Mind csemegekukoricában, mind vetőmag előállításban is használható. Nincs hajtás- vagy levéltorzulás, növekedési depresszió, sárgulás, stb.

A nikoszulfuronnal kiegészített csomag, a Calaris Professional szintén nagyon jól alkalmazható ebben az időszakban. A mostani hidegebb periódusban felhasználható a már kikelt gyomok ellen a Calaris Pro része, majd később, a melegebb időben a nikoszulfuron tartalmú kiegészítője.

Használjon szelektív készítményeket a hideg időben is!

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer
marketingmenedzser