You are here

Hatékony alapkezelés magról kelő gyomok ellen napraforgóban és cirokban

Hír
2021.02.18.
  • Széles hatásspektrum.
  • Kiváló alapgyomirtószer hagyományos és herbicid toleráns napraforgóban.
  • Csapadékos időben tökéletes gyomirtás – szárazabb időben is jelentős gyomirtó hatás.
  • Magas hatóanyag mennyiség – hosszú hatástartam (1490 g/ha S-metolaklór + 750 g/ha terbutilazin).
  • Segíti a posztemergens gyomirtás időzítését.
  • Hatékony gyomirtás cirokban is (megoldás az egyszikű gyomok ellen).

Napraforgó esetében fontos kérdés a gyomszabályozás és a gyomnövények okozta konkurencia minimálisra csökkentése. Így függetlenül a termeszteni kívánt hibridtől alapgyomirtásra szükség van.

A Syngenta napraforgó növényvédelmi palettájának részét képezi a Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC készítmények, amelyek biztosítják az alapgyomirtás sikerét.

A Gardoprim Plus Gold két hatóanyagot tartalmaz. A terbutilazin és az S-metolaklór gyári kombinációja, amely 4,0 l/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt a napraforgó legfontosabb magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövénye ellen.

A terbutilazin helyzeti szelektivitása miatt a kelő félben lévő napraforgó sziklevelein maradó kaszathéj védi meg a csíranövényeket a hatóanyaggal való találkozástól. Használata jól elmunkált és durvább növénymaradványoktól mentes, 1,5%-nál nagyobb szervesanyag-tartalmú talajokon javasolt. Magasabb szervesanyag-tartalmú talajokon a Gardoprim Plus Gold hosszú hatástartama akár a betakarításig gyommentesen tartja a területet. A hatóanyag talajban történő elmozdulása csekély, ugyanis erősen kötődik a talajszemcsékhez. A jó hatékonyság eléréséhez a kezelést követő 10-14 napban 10-20 mm bemosó csapadék szükséges.

Az S-metolaklór hatóanyagot kiváló szelektivitás jellemzi, a magról kelő egyszikűek ellen nyújt védelmet. A Dual Gold 960 EC önmagában, 1,4 – 1,6 l/ha dózisban a magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható preemergens gyomirtó szer, de számos magról kelő kétszikű gyomnövény (pl.: disznóparéj fajok, libatop félék stb.) ellen is számolhatunk mellékhatással. Használata olyan területen ajánlott, ahol erőteljes magról kelő egyszikű fertőzésre számíthatunk, a kétszikű gyomok ellen pedig állományban kívánunk védekezni.

Ha a területünk kakaslábfű, a muhar vagy a köles fajokkal erősen fertőzött, úgy a Gardoprim Plus Gold 4 l/ha-os dózisát a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával szükséges kiegészíteni az erősebb gyomirtó hatás elérése érdekében.

Az időjárás a preemergens kezelések idején meglehetősen kiszámíthatatlan. A nem optimális csapadékmennyiség vagy eloszlás esetén is számíthatunk gyomirtó hatásra. Teljesen hatástalan gyomirtás nem létezik! Csapadékszegény körülmények közt is a gyomok egyedszámának csökkentése mellett a gyomok fejlődésének szinkronizálásával időzíthetővé téve a posztemergens kezeléseket (1.kép)

Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC
Mindkét termék engedélyokirata már lehetőséget biztosít a vetéssel egymenetben, sávban történő kijuttatásra is. A vetés során, a vetőgépre szerelt szórófejekkel a sorokat csak egy bizonyos szélességű sávban (31-33 cm) kezeljük. A ténylegesen kezelt területre a hatékony dózist kell kijuttatni (a kezelt és nem kezelt sorközöket együttesen számolva), ez Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa esetén maximum 1,7 l/ha mennyiséget, míg a Dual Gold 960 EC 1,4–1,6 l/ha dózisa esetén maximum 0,5-0,69 l/ha mennyiséget jelent. A sávban történő permetezés mellett a sorközök mechanikai vagy teljes felületen végzett posztemergens gyomirtása lehetséges.

A Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold biztosítja a cirok termesztésének alapját, mivel e két készítménnyel lehet hatékonyan megoldani a magról kelő egyszikű gyomokat. Ha a vetőmag Concep III. csávázószerrel (antidótum tartalmú) van kezelve, akkor mindkét készítmény biztonsággal használható. Dózisuk ugyanaz, mint a napraforgóban és preemergensen illetve korai posztemergensen (csak a Gardoprim Plus Gold) is felhasználhatóak (2. kép).

Korai posztemergens Gardoprim Plus Gold hatása cirokban - Hajdúböszörmény 2020

Papp Zoltán
Napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser
Syngenta Kft.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.