Egyszikű, kétszikű, nagyszerű – Axial One a kalászosok gyomirtószere

Hír

Évről-évre egyre nagyobb figyelmet igényel a kalászosok gyomirtása.  A változó gyomflóra a jól bevált gyomirtási technológiák sikerességét nagyban befolyásolja. A megszokott hagyományos búza gyomok - mint a pipacs, szarkaláb, ebszékfű (lásd 1-3 fotó) - mellett szembetünő az egyszikű gyomnövények tömeges megjelenése. Szinte egyikévről a másikra, korábban nem látott mértékű nagy széltippan, vadzab, tarackbúza vagy ecsetpázsit fertőzés tapasztalható egyes táblákon. (lásd 4. fotó)

Hagyományos gyomnövények kalászosban:pipacs, szarkaláb, ebszékfű

Hagyományos gyomnövények kalászosban:pipacs, szarkaláb, ebszékfű (1-3. fotó)

Erős nagy széltippan fertőzés

Erős nagy széltippan fertőzés (4. fotó)

A változó gyomflórának számos oka van, melyek közül a legjelentősebbek:

- szokatlan, szélsőséges időjárási körülmények: enyhébb időszakok télen, a folyamatosan csírázó gyomok megerősödnek a tavaszi gyomirtás idejére (lásd 5-6. fotó), csökkenő fagyos napok száma, az évelőek túlélőképlete megerősödik, erőteljesebb mezei acat kihajtás tavasszal (lásd. 7-8. fotó), egyenetlen csapadékeloszlások a vegetációs idő folyamán, vontatott, elhúzódó kelés, szárazabb évjáratokban a gyors felmelegedést hozó időszakok, szokatlan csírázási ütem, és a gyors  felmelegedést mutató, rövid tavaszokon kevesebb figyelem, idő marad a kalászosok gyomirtására

Enyhe tél: korai gyomosodás búzában (5-6. fotó)

Enyhe tél: korai gyomosodás búzában (5-6. fotó)

Erős mezei acat fertőzés (7-8. fotó)

Erős mezei acat fertőzés (7-8. fotó)

- változó talajművelési rendszerek, csökkent-, forgatás nélküli-, sekély- talajművelésterjedése

- ellenőrizetlen külföldi vetőmag használattal megnő az egyszikűek felszaporodásának kockázata

- változó termesztéstechnológia, korábbi, szeptemberi vetésidő, hibrid kalászosok elterjedése, kisebb vetőmagmennyiség

A változó gyomflórában eredményes gyomirtáshoz feltétlen szükséges a megfelelő, széles spektrumú, megbízható hatékonyságú, szelektív gyomirtó szer kiválasztása. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha ismerjük a területünket, a táblánk gyomviszonyait és a rendelkezésre álló készítményeket. A felszaporodó egyszikűek már viszonylag alacsony számú előfordulásukkal is jelentős terméskiesést okozhatnak (pl. héla zab 5 db/m2), ezért védekezni szükséges ellenük.

Az Axial One kalászos gyomirtó szer segítséget nyújt ebben.

A készítmény kettős hatóanyagtartalmú, a jól ismert floraszulam mellett tartalmaz egy új hatóanyagot, a pinoxadent, ami kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a kalászosok egyszikű gyomnövényei ellen. A kezelés időpontjában különböző fejlettségű gyomnövényeket kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

A Magyarországon újdonságnak számító, de a világ más tájain már sok éve bizonyított pinoxaden a zsírsavak szintézisét gátolja, a floraszulam pedig az aminosavak szintézisét. A pinoxaden-t a növények a hajtáson, levélen keresztül veszik fel, gyorsan leállítja a sejtosztódást és a növények növekedését. A floraszulam gyökéren és a hajtásokon, leveleken keresztül is felszívódik és a xilémben illetve a floémben szállítódik az osztódó szövetekbe.

A gyomok növekedése a kijuttatás után rövid idővel leáll, 2-3 hét után a szállító szövetek összeomlásának következtében a teljes elhalás bekövetkezik. (9. fotó)

Az Axial One hatóanyag hatására pusztuló egyszikűek (9. kép)

Az Axial One  hatóanyag hatására pusztuló egyszikűek (9. fotó)

A pinoxaden mikrobiális úton bomlik, jelentős tartamhatása talajon keresztül nincs. A floraszulam talajon keresztüli tartamhatásának köszönhetően az állomány betakarításig gyommentes marad.

A gyomirtó szer a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően széles gyomirtási spektrummal rendelkezik, egy menetben kijuttatva nyújt megoldást mind az egyszikű mind a kétszikű gyomnövények ellen. Hatékony a kalászosok legfontosabb gyomnövényei ellen, gyomirtási spektrumába tartozik többek között a nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit, galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, ebszékfű, repcsényretek, vadrepce, repce árvakelés, tyúkhúr. Emellett mellékhatással rendelkezik a mezei acat ellen, a kezelés időpontjában tőlevélrózsás acat nem megy magszárba, a búza kalászszintje alatt marad és magot nem érlel.

A felszaporodófélben lévő, egyre nagyobb területen gondot okozó nagy széltippan ellen a hagyományosan használt készítményekhez mérve kiemelkedő gyomirtóhatással bír az Axial One készítmény (lásd 10-11. fotó). Az ősszel és tavasszal is csírázó, a kezelés időpontjában különböző fejlettségű széltippanokat kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

Axial One gyomirtó hatása, Tapsony, Somogy megye, 2010. (10. fotó)

Axial One gyomirtó hatása, Tapsony, Somogy megye, 2010. (10. fotó)

Standard kokurens készítmény részleges hatása fejlett nagy széltippan ellen, Tapsony, Somogy megye, 2010. (11. kép)

Standard kokurens készítmény részleges hatása fejlett nagy széltippan ellen, Tapsony, Somogy megye, 2010. (11. fotó)

A modern formuláció a két hatóanyag mellett a megtapadás biztosítása, illetve a gyors és hatékony felszívódás érdekében beépített nedvesítőszert és a kultúrnövény védelme érdekében antidótumot is tartalmaz. Kiváló szelektivitásának köszönhetően rugalmasan használható a kalászosok gyomirtására, fitotoxikus problémákat még szárbaszökkenés után sem okoz, a kalászosok bokrosodásának kezdetétől a zászlóslevél kiterüléséig lehet kijuttatni.

A készítmény állománykezelésre alkalmas, a gyomnövények megjelenésétől függően kijuttatható ősszel, illetve tavasszal is.

A készítmény folyékony formulációjú, javasolt dózisa 0,75 - 1,3 l/ha. A magasabb dózist későbbi kijuttatáskor, fejlettebb gyomnövények esetében ajánljuk.

Valamennyi engedélyezett kultúrában a készítményt egy vegetásiós időszakban csak egy alkalommal lehet felhasználni.

Utóvetemény korlátozás nincs, bármely kultúra vethető az Axial One használata után.

Zab és durum búza kivételével bármely kalászos gabonában biztonsággal használható.

Az Axial One előnyös tulajdonságai:

  • kiemelkedő hatékonyság a felszaporodó egyszikűekre
  • széles gyomirtási spektrum az egy- és kétszikű gyomnövények ellen
  • könnyen kezelhető, beépített nedvesítőszert tartalmaz
  • gyorsan felszívódik és jól szállítódik a gyomnövényekben
  • nem jelent károsodási veszélyt a kultúrnövényre, még bokrosodás utáni időpontban sem
  • nincs utóvetemény korlátozás.

Tóth Csantavéri Szilvia
Syngenta Kft.