Amistar Prime Pack – Gyakori kérdések

Hír

Az idei évben bevezetett Amistar Prime Pack fungicid termékünkkel kapcsolatban összegyűjtöttünk pár gyakran visszatérő kérdést.

Mikor javasoljuk a termék kijuttatását és miért? Valóban eltér a fenológia búza, illetve árpa esetében?

Őszi búzában az Amistar Prime termékkombináció javasolt kijuttatási ideje a növény 2-3 nóduszos fenológiai állapotában van. Ebben az időszakban hatékonyan tudjuk blokkolni az esetleges kezdeti fertőzéseket, amelyek a sorozatosan enyhe tél miatt jelenleg is megtalálhatók, mint pl.: lisztharmat, vörösrozsda, sárga rozsda. A termékek hatástartamát kihasználva megbízható védelmet nyújthatunk állományunk legfontosabb levélszintjeinek (L3, L2 és zászlóslevél) akár egészen a kalászvédelmi kezelésig.
Őszi árpában szárba indulás kezdetekor juttassuk ki az Amistar Prime-ot, ugyanis a búzával ellentétben sokkal nagyobb szerepet kapnak az alsóbb levélszintek a végső terméshozam kialakulásában.
Ajánlott dózis mindkét kultúrában: 0,8 l/ha Amistar 250 SC + 0,6 l/ha Tern 750 EC. A felső dózis használata (1,0 l/ha Amistar 250 SC + 0,75 l/ha Tern 750 EC) erősebb fertőzési nyomás, nagyobb lombozat esetén indokolt, ugyanakkor emellett javul a termékek hatástartama és termésnövelő hatása is.

A kijuttatáskori hőmérséklet mennyiben befolyásolja a hatékonyságát a készítménynek?

Az Amistar Prime Pack-ban lévő gombaölő szerek hatóanyagai hűvösebb időben történő kijuttatás esetében is megbízható hatékonyságot nyújtanak. Más, azol tartalmú termékekkel ellentétben az Amistar Prime Pack kijuttatását már 6°C-tól meg lehet kezdeni, az elvárt hatékonyság nem fog elmaradni.

Milyen tartamhatással rendelkezik a termék?

A kezelést követően időjárás és fertőzési nyomás függvényében a várható tartamhatás 3-5 hét.

Csapadékmentes időben is használhatom a terméket?

Igen, az Amistar Prime Pack-ben lévő Amistar 250 SC hatóanyaga az azoxistrobin, amely nemcsak egy gombaölő szer hatóanyag, hanem egyéb más pozitív élettani hatásokat is elindít a kezelt növényállományban. Javul a fotoszintézis hatékonysága, mivel növekszik a klorofill-szintézis. Csökken a növényekben az etilén szintézise, amely az öregedési folyamatokat indukálja, hosszabb ideig lesz üde zöld a növényállomány. Csökken a káros szabadgyökök szintje a növényekben, így a kedvezőtlen, aszályos időszakokat is jobban vészelik át. Gazdaságosabban használják fel a rendelkezésükre álló vizet, ennek következtében kedvezőtlen évjáratban is sokkal jobb lesz a termésstabilitás az Amistar Prime Pack használatát követően.

A kombinációban található hatóanyagok mely kórokozók ellen hatékonyak és milyen hatástartammal rendelkeznek?

Az Amistar Prime Pack hatóanyagainak hatásspektrumába a következő kórokozók/betegségek tartoznak:

  • lisztharmat (búza, árpa)
  • sárga rozsda, vörösrozsda (búza), törpe rozsda (árpa),
  • búza szeptóriás levélfoltossága (preventíven vagy az első levéltünetek megjelenésekor kijuttatva jó hatékonyság érhető el)

A betegségek elleni hatáson túl egyéb hatással is számolhatok az Amistar Prime esetében?

Az Amistar Prime Pack betegségek elleni hatékonyságán túl jelentős pozitív élettani hatásokat indít el a kezelt növényállományban.
Ezek a következők:

  • N felvétel fokozódik, intenzívebb a klorofill szintézis, hatékonyabbá válik a fotoszintézis, a növények gazdaságosabban használják fel a rendelkezésükre álló vizet, hosszabb lesz a tenyészidő, növekszik a várható terméshozam.

Tavaszi, őszi árpában is használhatom? Milyen egyéb árpában előforduló betegség ellen hatékony?

Őszi és tavaszi árpában is biztonsággal felhasználható termékkombináció az Amistar Prime Pack. Ajánlott dózisa: Amistar 0,8-1,0 l/ha, Tern 0,6-0,75 l/ha. Árpa esetében a következő betegségek vannak az Amistar Prime Pack hatásspektrumában: lisztharmat, törpe rozsda.

Mit jelent a termékkombináció preventív és kuratív hatása?

Az Amistar Prime Pack mindkét hatóanyaga felszívódó, rendelkezik preventív és kuratív hatással. A preventív megelőző hatást jelent, a kórokozó fertőzését gátolja meg, ezt biztosítja a hosszú tartamhatás. A kuratív gyógyító hatást jelent, tehát ha fertőzést követően kezelünk, akkor képes gyógyítani a növényeket, pl: levélszövetben megakadályozza a gombafonalak (micélium) kialakulását. Az Amistar-ban lévő azoxistrobin ugyanakkor eradikatív (pusztító hatású) is, ezáltal gátolja a kórokozó gomba spóraképződését és kiszóródását. Képes meggátolni az újrafertőződést is.

Úgy hallottam, fontos odafigyelni a keverési sorrendre. Igaz ez? Mi a helyes keverési sorrend?

  • Amistar Prime Pack kijuttatásakor: 1. Amistar 250 SC 2. Tern 750 EC
  • Amistar Prime Pack és szárszilárdító, növekedés-szabályozó készítmény kijuttatása: 1. Amistar 250 SC 2. Növekedés-szabályozó készítmény 3. Tern 750 EC
  • Amistar Prime Pack és rovarölő szer kijuttatása: 1. Amistar 250 SC 2. Tern 750 EC 3. Rovarölő szer
  • Amistar Prime Pack és gyomirtó szer (WG, SG): 1. Gyomirtó szer 2. Amistar 250 SC 3. Tern 750 EC
  • Amistar Prime Pack és lombtrágya: 1. Amistar 250 SC 2. Tern 750 EC 3. Lombtrágya

A permetlé készítése során a használt víz hőmérséklete lehetőleg érje el a 10-12 Celsius fokot a gyorsabb és megfelelően homogén oldódás érdekében.
EC gyomirtó szerekkel nem ajánljuk kijuttatni, mivel a Tern 750 EC is ilyen formuláció. Az EC formulációval rendelkező termékek szerves oldószert tartalmaznak, ezek együttes kijuttatása fokozza a fitotoxicitás kialakulásának lehetőségét.

Az elkészített permetlé milyen pH tartományban optimális az Amistar Prime működéséhez?

Az Amistar Prime Pack-ban lévő mindkét hatóanyag 3-9 pH tartományban stabil, nem hidrolizálnak. Ez a tulajdonság tovább fokozza a termékkombináció előnyeit, hiszen ha a permetlé pH értéke ebbe a széles intervallumba esik, biztosan nem marad el az elvárt hatékonyság.

Az ajánlott dózissal mennyi hatóanyagot juttatunk hektáronként?

Az Amistar Prime Pack ajánlott, azaz 0,8+0,6 l/ha dózisával 200 g/ha azoxistrobint és 450 g/ha fenpropidint juttatunk ki. Ez jelenleg a legtöbb kijuttatott légzésgátló és ergoszterol bioszintézis gátló hatóanyagot jelenti a piacon elérhető, korai védekezésre ajánlott (T1) kalászos fungicidek között.

Az őszi búzákon az országban sok helyen lehet látni fagyási tüneteket. Mennyiben befolyásolja ez az Amistar Prime kijuttatását?

Való igaz, hogy lehet találkozni fagyási tünetekkel, amelyeknek oka elsősorban a február közepi közel egy hétig tartó hideghullám volt. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy őszi búzában a kritikusan fontos, terméshozam szempontjából meghatározó levélszintek még nem fejlődtek ki, a fő hangsúlyt majd ezek védelmére kell helyeznünk. A betört hideghullám hatására a kórokozók is visszaszorultak valamelyest, ha nem is teljes mértékben, de most is jellemzőek a mínuszos hőmérsékleti tartományokban lévő éjszakák, így jelenlegi terjedésük eléggé vontatott. Április elejére-közepére jön el az az időpont, amikor az első lombvédelmi kezelést végezzük el az Amistar Prime-al, ekkor már a búza is nagyobb lombfelülettel és tápanyag-ellátottsággal fog rendelkezni, köszönhetően a korábban kijuttatott fejtrágyák pozitív hatásainak. Ekkor kiegészítésként az Amistar Prime azoxistrobin tartalma plusz lendületet fog adni a búzának, a kritikus levélszintek megfelelő védelme mellett a fotoszintézis és szervesanyag-beépülés hatékonysága is fokozódik, végső soron jelentős lépést tehetünk az elvárt terméshozam elérése érdekében.

Lombtrágyákkal keverhető az Amistar Prime? Mikor juttassuk ki?

Keverhető lombtrágyákkal az Amistar Prime, azonban a lombtrágyák jelenlegi kijuttatása búzában még nem teljes mértékben indokolt. Az állományok jelentős részének jelenleg a gyökéren keresztül felvehető tápanyagokra van szüksége (fejtrágyák kijuttatása, bemosó csapadék), hiszen gyökéren keresztül lehet a legjobban, legjobb hatékonysággal táplálni a növényeket, ez biztosít robbanásszerű növekedést. A lombtrágyák kiegészítésként szóba jöhetnek az Amistar Prime együttes kijuttatásával is 2-3 nóduszos fenológiai állapotban, amikor már kellően nagy a vegetatív lombfelület azok nagyobb mértékű hasznosulásához. Ekkor a plusz hatások összeadódnak (mezo- és mikroelemek, juvenilizáló azoxistrobin) és a növények számára kedvező élettani folyamatokat indítanak el, amely újfent a várható terméshozamot pozitívan befolyásolja.

Milyen fúvókával juttassam ki a készítményt?

A piacon rendkívül széles a kínálat az egyes fúvókagyártók termékeit tekintve. Általánosságban azt lehet mondani, hogy az optimális permetlé fedettséget befolyásolja a fúvóka típusa, mérete és a kijuttatási nyomás. Gombaölő szerek esetében az optimális fedettséghez cm2-ként 50-70 db csepp szükséges. A felszívódó gombaölő szerek némileg képesek korrigálni a kijuttatástechnikai, fedettségi hibákat. Használhatók a kettős lapossugarú fúvókák hagyományos és légbeszívásos kivitelben, a gyártók által ajánlott üzemi nyomás betartására ügyeljünk.