Alapozza meg napraforgó termését!

Hír

Magyarország a 2016-os évben az EU legnagyobb napraforgó termelő országa lett közel 3 t/ha világrekordnak számító termésátlagával. Termőterületének nagysága gyakorlatilag elérte határát, átmeneti növekedése azonban prognosztizálható, hiszen a tavaly őszi csapadékos időjárás sok esetben megakadályozta az őszi kalászosok vetésé, Emellett a kemény téli fagyok sokfelé károsították az őszi káposztarepce és kalászos állományokat, ahol újravetve, hiánypótló kultúraként a tavaszi kapások közül a napraforgó is szerepet játszhat. Népszerűsége töretlen, hiszen jó agrotechnikával jövedelmező befektetés lehet a termesztése.

De mit is jelent a jó agro-, vagy növényvédelmi technológia? Napraforgó esetében kardinális kérdés a gyomszabályozás és a gyomnövények okozta verseny lehetőség szerinti minimálisra csökkentése. Előveteménytől, művelési módtól függetlenül számítanunk kell a napraforgó területünk gyomosodására. Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az el nem végzett alapgyomirtás akár 30% vagy az feletti terméskiesést is okozhat. (1. ábra).

1. ábra: Különböző gyomirtási technológiák hatása a termésre.

1. ábra. Különböző gyomirtási technológiák hatása a termésre.

Alapgyomirtásra tehát szükség van, akár hagyományos gyomirtású napraforgót, akár herbicid toleráns hibridet választunk. Hazánk talajainak gyommagkészlete nagy, így bárhol, ahol napraforgót akarunk termeszteni, a gyomosodás mindenhol növényvédelmi problémát generál. Tudnunk kell, hogy a napraforgó kezdetben igen rossz gyomelnyomó képességgel rendelkezik.,  Igazi gyomelnyomó képessége az állomány 30-40 cm-es fejlettségénéll jelentkezikigy a korai gyomkikapcsolás elengedhetetlen eleme a napraforgó növényvédelmének.

A Syngenta napraforgó növényvédelmi palettájának részét képezi az alapgyomirtás is! A Gardomprim Plus Gold készítmény sikere az elmúlt években bizonyítja, hogy az alapgyomirtásban számíthatunk a készítményre. A Gardoprim Plus Gold két hatóanyagot tartalmaz. A terbutilazin és az S-metolaklór gyári kombinációja, amely 4 l/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt a napraforgó valamennyi magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövénye ellen (2. ábra). 

2. ábra. Az egyes gyomfajok érzékenysége (1= nem érzékeny, 9= rendkívül érzékeny)

2. ábra. Az egyes gyomfajok érzékenysége (1= nem érzékeny, 9= rendkívül érzékeny)

A terbutilazin hatóanyag csupán helyzeti szelektivitással rendelkezik, ami annyit jelent, hogy a kelőfélben lévő napraforgó sziklevelein maradó kaszathéj megvédi a csíranövényeket a hatóanyaggal való találkozástól. Egy esetleges fitotoxikus hatás elkerülése érdekében használata csak jól elmunkált és növénymaradványoktól mentes, 1,5 %-nál nagyobb szervesanyag tartalmú talajokon javasolt, ahol nem áll fenn a veszélye egy esetleges nagyobb intenzitású csapadék hatására fellépő összemosódásnak. Magasabb szervesanyag tartalmú talajokon a Gardoprim Plus Gold erősebb hatást képest nyújtani versenytársainál, és hosszú hatástartama akár a betakarításig segít gyommentesen tartani a napraforgó területet, amely a magasabb termésben is megmutatkozik (3. ábra). 

3. ábra. Különböző alapgyomitások termésre gyakorolt hatása (t/ha)

3. ábra. Különböző alapgyomitások termésre gyakorolt hatása (t/ha)

A terbutlazin talajban történő elmozdulása csekély, ugyanis rendkívül alacsony a vízoldékonysága és igen erősen kötődik a talajszemcsékhez. A jó hatékonyság eléréséhez a kezelést követő 10-14 napban 10-20 mm bemosó csapadék szükséges. A napraforgó alapgyomirtásában az egy, illetve két hatóanyagú kombinációk sok esetben nem nyújtanak kielégítő gyomirtó hatást, így előfordulhat, hogy 3 vagy akár több hatóanyag kombinációját kell alkalmaznunk.  A Gardprim Plus Gold kiváló kombinációs és kiegészítő partnere a napraforgóban felhasználható többi gyomirtószernek, azonban a kombinálandó készítmények dózisának meghatározásakor körültekintőnek kell lenni, ugyanis a túladagolás növénypusztulást eredményezhet.

Az S-metolaklór hatóanyagot  kiváló szelektivitás jellemzi, a magról kelő egyszikűek ellen nyújt védelmet. Az elmúlt évtizedekben a magról kelő egyszikűek előretörése volt megfigyelhető, ilyenek a kakaslábfű, a vadzab vagy a muhar félék. Ha a területünk a fennt említett gyomokkal fertőzött, úgy a Gardoprim Plus Gold 4 l/ha-os dózisát a Dual Gold 960 EC 0,4 l/ha-os dózisával szükséges kiegészíteni az erősebb gyomirtó hatás elérése érdekében.