You are here

Suvango napraforgó vetőmag fajta

Suvango HTS

Utolsó módosítás:
2022.09.27.
Kultúra: 

Napraforgó

Érés: 
Közép-korai érésű – Express® gyomirtású hibrid

A közép-korai érésidejű Suvango HTS a Syngenta első Express®-toleráns magasolajsavas hibridje a termelők szolgálatára. Csúcs termés a magasolajsavas Express®-toleráns szegmensben, amely magas olaj- és kiváló olajsavtartalommal párosul. A 2020. évi hazai fejlesztői vizsgálatokban 23 helyszín átlagában is az élen végzett. Erőteljes habitusú hibrid, erőteljes gyökérzettel, amely garancia a jó önellátó képességre. A víznek és tápanyagoknak még a talaj mélyebb rétegeiben is utánanyúl, amelynek köszönhetően kevéssé érzékeny az évjáratokra.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hibrid magasságát az évjárathatás nagymértékben befolyásolja. Erre kiváló példa az eltérő időjárású 2020-as (csapadékos nyár) és a 2021-es (száraz, meleg nyár) év, az utóbbi évben elsősorban a vízhiány miatt, a hibridek átlagosan 30-50 cm-rel alacsonyabbak voltak, mint 2020-ban.  A Suvango HTS markáns toleranciával rendelkezik a termést csökkentő Phomopsis, Sclerotinia, Verticillium kórokozók ellen, amelyek a klímaváltozás miatt teret nyerhetnek. A kórokozók elleni védelme ezért még nagyobb biztonsággal megoldható, mely a termésstabilitást is erősíti.  

Az olaj szerinti hibridválasztás elsősorban üzleti szempontokon alapul, de jó ha ez miatt nem kell kompromisszumot kötni. A Suvango HTS jó lehetőség ebben a szegmensben. Szádorrezisztenciája és M3 peronoszpóra ellenállósága miatt országunk minden részén eredményesen termeszthető. Erőteljesebb növekedése miatt mélyfekvésű, esetleg víznyomásos területekre nem javasoljuk.

Az egyes évjáratokban kialakuló, esetenként szélsőséges időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolhatják a napraforgó hibridek teljesítményét és a különböző betegségek (pl. Sclerotinia, Macrophomina, Bract necrosis), illetve Phyllodia, elágazás stb. kialakulását. Hibridjeink érzékenysége az egyes klimatikus tényezőkkel és betegségekkel szemben különböző lehet, erről a hibridleírásoknál tájékoztatást adunk. A Syngenta semmilyen szavatosságot nem vállal a kedvezőtlen termesztési feltételek miatt bekövetkező termésveszteségért. A Syngenta általában nem szavatolja azt, hogy a termék képes adott helyen egy bizonyos terméseredmény elérésére, mivel a terméseredményt több körülmény (így pl.: termesztési technológia, időjárási körülmények, termőhelyi adottságok, stb.), befolyásolja, így a terméseredmények között ugyanazon vetőmag tétel esetében is jelentős eltérések lehetnek.

Termesztési/agronómiai tulajdonságok
Terméspotenciál:kiváló
Olajtartalom:kiváló
Olajsavtartalom:kiváló
Gyomirtási rendszer:Express® toleráns
Érésidő:közép-korai
Ajánlott termőtőszám:50-54000 tő/ha
Szádorrezisztencia:A-E rasszig
Peronoszpóra ellenállóság:A 2010-ig fellelt összes peronoszpóra rasszokkal szemben ellenálló (M3)
Magasság:közép-magas (Neománál 20 cm-el magasabb)
Tányérállás:félig bókoló/bókoló