Munkabiztonsági tréning 11 ezer hazai mezőgazdasági dolgozónak a Good Growth Plan keretében

A mezőgazdasági nagyvállala­tok közül a világon elsőként a Syngenta tett közzé fenntartha­tósági tervet 2013-ban, Good Growth Plan (GGP) néven, amelynek keretében az élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság problémáinak megoldását célzó, mérhető kötelezettségeket vállalt, amelyeket a kitűzütt határidőig, 2020-ig sikeresen teljesített.

A 2013-2020 közti időszakban az eredetileg kitűzött 20 milliós célunkat több, mint kétszeresen túlteljesítve, világszerte összesen 42,4 millió embert képeztünk ki a biztonságos növényvédőszer használatra.

A globális eredményekből hazai csapatunk is kivette a részét.  Magyarországon összesen 11.265 mezőgazdasági szakembernek és mezőgazdaságban dolgozónak – termelőknek, növényvédelmi szakembereknek és szaktanácsadóknak, partnereinknek, egyetemi hallgatóknak és középiskolai diákoknak - tartottunk munkabiztonsági tréninget a növényvédő szerek biztonságos kezeléséről a mezőgazdasági munkák során.

A képzés során ezeket a témaköröket jártuk körbe:

  • Védőfelszerelések fontossága és használata egészségvédelmi és környezetvédelmi szempontból
  • Pontszerű szennyezések megelőzése
  • Talajerózió okozta szennyezések megelőzése
  • Alkalmazástechnikai ismeretek
  • Növényvédő szer maradványok biztonságos kezelése
  • Növényvédő szer termékek alkalmazásának jogszabályi keretei, illetve azok változásai (pl.  puffer zónák, szermaradványok biztonságos kezelése, méhek védelme, csávázott vetőmagok kezelése, stb.)
Munkabiztonsági tréning

A tréningek kapcsán folyamatosan kapcsolatban álltunk az engedélyező hatóság és szakigazgatási szervek munkatársaival, rendszeresen tájékoztattuk őket, illetve konzultátunk velük.

A képzésekre 2 helyszínen került sor. A Syngenta Interra Farm hálózat magyarországi tagja, a dióskáli Plótár-gazdaságban megtartott tréningeken évente átlagosan 300 fő szerzett ismereteket a növényvédő szer termékek biztonságos használatáról.

A minden évben megrendezett Syngenta SzerShow rednezvényein Interra Farm sátrunkban évente átlagosan 1000-1500 fő vett részt biztonságtechnikai bemutatóinkon, illetve töltötte ki termelőknek szóló kérdőívünket, amiben azt mértük fel, hogy egy adott téma (vízvédelem, elsodródás gátlás, stb.) biztonsági vonatkozásaiban mennyire járatosak.

2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kezdete óta online formában folytattuk a tréningeket.

Munkabiztonsági tréning
Good Growth Plan 2015-2020

Egy bolygó - hat vállalás

Ismerje meg a GPP 2015-2020 vállalásait és eredményeit