You are here

Share page with AddThis

Monaline F1

Monaline F1 - Bőséges és szépséges 


Monaline F1

HR = Ff: 1-5 / Fol: 1, 2 / For/ TMV: 0 / ToMV: 0-2 / V / TSWV

Rövid ízközeinek köszönhetően kis berendezésekben is jól termeszthető, egy vagy két száron. Rezisztenciacsomagja: Kladospórium, Fuzárium radicis, Paradicsom bronzfoltosság vírussal szembeni ellenállóságot is tartalmaz.

  • Tavasszal enyhén fűtött, fűtetlen berendezésekbe, és őszi hajtatásra is ajánlott, bogyózva szedhető folytonnövő paradicsom.
  • Termése 130-140 gramm, bogyóminősége kiváló, jó pultálló.
  • Kiemelkedően magas termésmennyiség jellemzi.
  • Jó szineződése, repedésellenállósága őszi termesztésre is alkalmassá teszi.
  • Erős vigorú fajta, lombozata jól takar.
  • Magas korai terméshányad jellemzi.

Termelői tapasztalatok

Lechner István, Orosháza

A 2014-es év, sikeres év számomra a paradicsomtermesztésben, mivel nagyon jó hozamot értem el a Monaline fajtával. Szabályos 5-ös, 6-os fürtöket képzett. Fűtetlen körülmények között, közegen termeltem. Április 1-jén ültettem ki, 2,7 növényt négyzetméterenként, egyszálas termesztésben. A fajtát könnyű sorolni és nagyon kevés az osztály alatti termés aránya. A csészéje és a termése is tartós. Bogyója fényes, piros színű. TSWV, azaz bronzfoltosság vírus ellenálló a fajta, ez is nagy előnye. Tészen keresztül áruházlánchoz értékesítettem, ahonnan jó visszajelzést kaptam a Monaline minőségével kapcsolatban.

Boldog János, Tömörkény

Harmadik éve talajban termesztem a Monaline fajtát. A nagy előnye a bogyóminősége. Kemény, nem puhul és fényes, mélypiros színű a termése. Könnyű értékesíteni a Monaline-t, mert a kereskedők név szerint keresik és ha a piac megszorul, akkor ezt a fajtát választják, más fajtákkal szemben, mivel tudják, hogy nem sülnek fel vele. Március 1-jén, 3 tőt ültettem ki négyzetméterenként, egyszálas termesztésben. A fajta érzékeny a nitrogénre, ezért ezt a tápelemet nagyon alacsony szinten érdemes tartani a kiültetés után, egészen addig, amíg be nem köti az negyedik-ötödik fürtöt. Az én tapasztalatom, hogy nem a magas EC szinttel érdemes megfogni a növényt, hanem a kálium túlsúlyos tápoldattal.