You are here

Mavunor F1

Mavunor F1 - Végre megtaláltuk! 


Mavunor F1

  • Univerzális felhasználhatóságú újdonság.
  • Agressor típusú, de annál rövidebb tenyészidejű és kisebb súlyú és méretű hibrid.
  • Rendkívül egészséges, a betegségeknek és kártevőknek jól ellenáll.
  • Igen egyöntetű állományt képez, mérete tenyészterülettől függően 1,8-4 kg.
  • Fejformája nyári termesztésben lapított, ősszel lapos, akár hasábnak is alkalmas.
  • Levélzete vékony, torzsája rövid.
  • Tenyészideje tavaszi ültetésben nyári vágással 90 nap körül.
  • Tenyészideje őszi vágással 65-75 nap

Termelői tapasztalatok

Fodor András, Fajsz, nyári betakarítás

Ültetés: 2014. április 14.
Vágás kezdete: július 15.

A fejek enyhén lapitottak, úgy néznek ki mint egy kis Agressor. A levelei viszont vékonyak, a savanyítós partneremnek ezért igencsak tetszett, ebből a fajtából kért a 3 megmintázott fajta közül. Jövőre ebből a fajtából 0,5-1 hektárt szeretnék nyárra. A fejméretekkel meg voltam elégedve az átlag 3 kg-ot bőven hozták. Kiemelném a betegségekkel szembeni ellenállóságát. Tripsz igazából nem bántotta, csak néhány fejen láttam 1-1 levélen tripsz nyomokat.
 

Gál Károly, Ócsa, őszi betakarítás

Ültetés: 2014 július első hete
Vágás kezdete: szeptember első hete

Nagyon tetszett a savanyítósnak a vékony levelei miatt és, hogy tölteni tudta vele a paprikát, uborkát..., nem minden fajtával lehet ezt megtenni. Vitaminsalátát is csinált belőle, mert az íze kellemesen édeskés. A tenyészidőszak során nekem az egyöntetűsége és a növekedése tetszett. Tényleg nem bántotta betegség, és kártevők sem borzolták az idegeket. Tripsz kártételt nem is láttam rajta. Igazából 70-80 napra kész volt, hasábnak való, de 4 hét után sem repedt ki a földeken, akkor is szépen hízott. Személy szerint érdemesnek tartom kipróbálni ezt a fajtát, akár hasábnak, akár vegyes célra is, hiszen a savanyítósom is meg volt vele elégedve.
 

Kovács Károly, Ajak, őszi betakarítás

Ültetés: 2014. június. 29.
Vágás kezdete: szeptember első hete

A tenyészidő elérése előtt szép lapos, majd az idő múlásával „vastagodott”. Nagyon vékony levelű és rövid torzsájú káposzta. Töltésre nagyon jó a levél vékonysága miatt, és szinte a legbelső levélig felhasználható. A tripsz nem nagyon támadta, azt csak nyomokban találtam. Jól trágyázott földbe került, így 2,5-3,5 kg-os fejek lettek, gondolom ha sovány földbe kerültek volna, szép pultos áru lett volna vágásra (1,5-2,0 kg). Növekedési erélye és a betegség ellenálló képessége nagyon tetszett. A június 29-én ültetett káposztából a földön maradt egy darabka sor, úgy 25-30 fej, ezeket november 18-án, a talajmunka elvégzése előtt megnéztem, és azt tapasztaltam hogy nagyon jól tűrték a lábon tartást, a tripsz már jelentkezett ugyan, de nem repedtek szét 130 napra sem.
 

Ruzsinszki Csaba, Nyíregyháza, nyári és őszi betakarítás

A Mavunor F1-t három különböző időben ültettem, a vágása július elején, augusztus közepén, és szeptember közepén történt, 70-75 napra. Nagyon erős növekedési ereje van, főleg a tápanyagban gazdag földön könnyen, gyorsan eléri a 2-3 kg-t. Az utolsó ültetés viszont tápanyagban szegény földben volt, és ott lett igazi pultos káposzta. A lapos káposzta, nagy fajsúllyal lapos mivoltát 2-3 hét lábontartás után is megtartotta. Nagyon egészséges levélzetű, betegségre nálam nem volt hajlamos. Nagyon vékony levelű, kicsi torzsával, és nagyon jó ízű. Egyetlen negatívuma az volt nálam, hogy vékony levélzete miatt könnyebben törik, így betakarításnál vigyázni kell erre is. Összegezve nemcsak én, hanem a kereskedőim is elégedettek voltak a fajtával.