Force Evo - Starter hatású talajfertőtlenítő - talajfertőtlenítő hatású starter

  • Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen kukoricában
  • Teljes értékű starter műtrágya (N P + Mn, Zn)
  • Nincs szükség kompromisszumra - egy szemcsében rovarölő és tápanyag is

Felmerülhet, hogy milyen jó lenne talajfertőtlenítő szert és valamilyen starter műtrágyát is kijuttatni vetéssel egymenetben. Ennek eddig fő akadálya a gépi háttér volt. Csak a modernebb gépek képesek precízen vetni, az egyik rendszerrel műtrágyát, a granulátumszóróval pedig talajfertőtlenítőszert kijuttatni. Üzemszervezési szempontból is bonyolult összehangolni a feltöltéseket, hogy egyidejűleg lehessen feltölteni a vetőmagot, a starter műtrágyát és a talajfertőtlenítő granulátumot. Ugyanakkor minden egyes növényt meg kell őrizni, illetve segíteni kell, hogy termést hozzon. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy minden egyes 1000 növény hiánya hektáronként 200 kg/ha vagy 5000 növény 1 t/ha termés veszteséget jelent hektáronként. A görbe enyhén exponenciális, ami azt jelenti, hogy a nagyobb tőhiány fokozott termésveszteséget okoz (1. ábra).

A tőszám és a termés kapcsolata kukoricában - minden 1000 tő hiány hektáronként 200 kg/ha terméskiesést okoz
1. ábra - A tőszám és a termés kapcsolata kukoricában - minden 1000 tő hiány hektáronként 200 kg/ha terméskiesést okoz

Olyan starter + talajfertőtlenítő szer kombináció kell, amelyik egy granulátumszóróval juttatható ki. 

A teflutrin hatóanyagú Force 1,5 G granulátum jól ismert és bevált rovarölő talajfertőtlenítőszer. Az egyetlen gázosodó piretroid rovarölőszer, a hatóanyagot szabályozottan, hosszabb idő alatt bocsájtja ki. Ez magyarázza miként képes még 6-8 héttel a vetés/kijuttatás után is meggátolni a kukoricabogár kártételt. Fontos még a granulátum stabilitás, a Force 1,5 G leporlása alacsony, ez fontos a kijuttató személy és a környezet szempontjából.

Ezeket a jó tulajdonságokat kellett megtartani, amikor egy Force + starter műtrágya kész kombinációt fejlesztettünk ki. Sikerült egy olyan készítményt előállítani, amely hasonlóan hatékony, mint a Force 1,5 G, jól kezelhető, könnyen kijuttatható formuláció és megfelel a szigorú környezetvédelmi és felhasználót védő előírásoknak. Emellett egy starter műtrágya dózisnak megfelelő nitrogént, foszfort, mangánt és cinket is tartalmaz. Ez elősegíti a növények zavartalan korai fejlődését.

A Force Evo-ban 0,5 % teflutrin, 10% N, 41% P2O5, 3% Mn, 2% Zn található. A dózisa megfelel a starter műtrágyák eddigi dózisainak és még azon a határon belül van, amelyik granulátumszóróval kijuttatható. A készítményben lévő makro- és mikroelemek különösen segítenek a kukoricának egy olyan periódusban, amikor a kezdeti fejlődés a hideg miatt vontatott és nehezen tudják felvenni a tápanyagokat a növények. Ekkor különösen a foszfor felvétel gátolt, de a Force Evo magas hatóanyag-tartalma biztosítja azt, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a növény gyökérzete körül a tápanyag (1. kép). Drótférgek ellen 16 kg/ha, kukoricabogár lárva ellen 20 kg/ha készítményt kell kijuttatni. 

1. kép Bal oldalon Force Evo 16 kg/ha hatásra a kukorica hideg időben is fejlődik, miközben a kezeletlen csak vontatottan Létavértes 2020. május 19.
1. kép - Bal oldalon Force Evo 16 kg/ha hatásra a kukorica hideg időben is fejlődik, miközben a kezeletlen csak vontatottan Létavértes 2020. május 19.

A 2. ábrán lévő mosonszolnoki kísérletünk mutatja, hogy a kezelések hatására a termő tőállomány több, mint 10 ezer növénnyel lett nagyobb egy drótféreggel erősen fertőzött területen és a termések is növekedtek 2-3 t/ha-ral. 

2. ábra - Talajfertőtlenítők hatása kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen Mosonszolnok 2020 június
2. ábra - Talajfertőtlenítők hatása kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen Mosonszolnok 2020 június

Felmerülhet a kérdés a 16-20 kg készítményben található elegendő teflutrin az elvárt hatékonysághoz? Nem lesz kevés?

Többéves vizsgálataink és hazai és külföldi tapasztalatok alapján pont elég, a hatékonyság nem marad el a Force 1,5 G hatékonyságától. Egy szer hatékonysága több tényezőtől is függ. Az egyik a hatóanyag mennyisége, de a formuláció minősége (hatóanyag szabályozott felszabadulása, stabilitása, formulázó anyagok) valamint a kijuttatás egyenletessége, a talajban való eloszlás is döntő a hatékonyság szempontjából. 16 kg/ha dózisnál 60%-kal több granulátumot juttatunk ki a sorba mint 10 kg/ha dózisnál. A több granulátum a vetőbarázdában hasonló hatású, mint amikor a permetlé mennyiséget emeljük meg permetezéskor, javul a fedettség, több helyre jut el a hatóanyag. Ez segít a hatáskifejtésben.

Kukoricában a Force Evo drótférgek és kukoricabogár lárva ellen engedélyezett és használható. A két kártevő károsítása eltérő. A drótférgek lárva alakban telelnek, amint a talajhőmérséklet eléri a 10 °C-ot, feljönnek a talaj felsőbb rétegeibe. Megérzik a csírázó növények által termelt széndioxidot és “rávetik” magukat a csírázó vagy fiatal, kikelt növényekre. Ez a vetés utáni 1-4 hétben történik. Vagy már a talajban kirágják a csírázó magot, vagy a kikelt növény szárába fúrják be magukat. Később a kukorica “kinő a kártevő foga alól” a károsítás már nem lényeges. Ezért drótférgek ellen a Force Evo alacsonyabb dózisa (16 kg/ha) is elegendő (2-3-4. kép).

2. kép - Balra kezeletlen, jobbra Force Evo 16 kg/ha hatására erőteljes gyökérzet és levélzet képződik drótféreggel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2020. május 22.
2. kép - Balra kezeletlen, jobbra Force Evo 16 kg/ha hatására erőteljes gyökérzet és levélzet képződik drótféreggel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2020. május 22.

3. kép - Balra 4 sor Force Evo 16 kg/ha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok 2020. június 17.
3. kép - Balra 4 sor Force Evo 16 kg/ha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok 2020. június 17.

4. kép - Balra 4 sor Force Evo 16 kg/ha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok 2020. július 7.
4. kép - Balra 4 sor Force Evo 16 kg/ha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok 2020. július 7.

Vetéskor a diffúzor használata segíti a talajfertőtlenítő szer egyenletesebb kijuttatását. Így drótféreg ellen nem csak a mag környékére kerül a szer, hanem a mag fölött, az elő szár környéke is védve lesz. Így a hatékonyság jelentősen növelhető (3. ábra).

12 kg/ha Force 1.5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra 10 kísérlet átlaga
3. ábra - 12 kg/ha Force 1.5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra 10 kísérlet átlaga

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot

A kukoricabogár lárva pete alakban telel, keléséhez magasabb hőösszeg szükséges. Ez a hőösszeg hazánkban általában május végére gyűlik össze. Ekkorra a kukorica már 8-10 leveles is lehet, körülbelül 5-6 héttel vagyunk a vetés és a talajfertőtlenítő szer kijuttatása után, és a lárva csak most kel ki és kezdi a károsítását, amely még hetekig tarthat. Gyenge-közepes kukoricabogár lárva fertőzése esetén a 20 kg/ha alkalmazását javasoljuk. Kísérleteink bizonyítják, a kukorica számára kedvező évjáratban (pl. 2020) gyenge-közepes fertőzöttséget képes a Force Evo kontrollálni (5. kép).

5. kép - Lent Force Evo hatása a gyökérzetre kukoricabogárral fertőzött területen, fent kezeletlen Bonyhád 2020. július 6.
5. kép - Lent Force Evo hatása a gyökérzetre kukoricabogárral fertőzött területen, fent kezeletlen Bonyhád 2020. július 6.

Várható erős fertőzés esetén inkább a Force 1,5 G 14-15 kg/ha dózisát használjuk (4. ábra).

4. ábra - Force 1,5 G és Force Evo hatása a kukoricabogár lárva által okozott gyökérkártételre (IOWA skála) és a megdőlés arányára (%) Bonyhád 2019
4. ábra - Force 1,5 G és Force Evo hatása a kukoricabogár lárva által okozott gyökérkártételre (IOWA skála) és a megdőlés arányára (%) Bonyhád 2019

Burgonyában a készítményt sorkezelés formájában – megfelelő kijuttató eszközzel – az ültetéssel egy menetben kell alkalmazni (5. ábra). A kezelés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását!

5. ábra - Force Evo hatása drótféreg ellen burgonyában 6 kísérlet átlagában Ausztria 2017-2019
5. ábra - Force Evo hatása drótféreg ellen burgonyában 6 kísérlet átlagában Ausztria 2017-2019

A Force Evo fajsúlya (0,9 g/l), míg a Force 1,5 G-é (0,68-0,72 kg/l), amit figyelembe kell venni a vetőgép beállításkor. 

Engedélyezett kultúrák:

KultúraKárosítóKezelések számaDózisFenológia
KukoricaKukoricabogár lárva (enyhe-közepes fertőzés)116-20 kg/haVetéssel egymenetben
Drótférgek (pattanóbogár lárvák)116 kg/ha
BurgonyaDrótférgek (pattanóbogár lárvák), bagolylepke lárvák116 kg/haÜltetéssel egymenetben

Védőtávolság vizek, vízfolyások tavak esetében: 10 m

A granulátumot a madarak és vadak védelmében teljesen be kell dolgozni a talajba.

A Syngenta talajfertőtlenítési javaslatát mutatja a következő ábra kukoricában és napraforgóban:

 KUKORICANAPRAFORGÓ
 Force 20 SC csávázásForce 1,5 GForce EvoForce 1,5 G
Enyhébb kukoricabogár lárva fertőzésSyngenta
kukorica vetőmag
12 kg/ha20 kg/ha-
Erős kukoricabogár lárva fertőzés14-15 kg/haNem ajánlott-
Drótféreg fertőzés7-10 kg/ha16 kg/ha7-10 kg/ha
Starter műtrágya-16-20 kg/ha-