You are here

Társadalmi felelősségvállalás


Élelmiszerlavina Syngenta módra

A „klasszikus” Élelmiszerlavina program

A Syngenta az Első Magyar Élelmiszerbankkal szorosan együttműködve segít élelmet juttatni a magyarországi rászorulóknak. Programjának lényege, hogy összefogva a termelés és feldolgozás egyes fázisaiban tevékenykedőket, mindenkitől a szakértelme legjavát és segítő szándékát összegyűjtve kiváló élelmiszerekkel látja el a szükséget szenvedőket. Így lesz a kezdeti adomány egyre nagyobb és nagyobb, ahogy a kicsi magból az asztalunkra kerülő élelem elkészül.

A Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-adományait felhasználva a partner termelők előállítják azt a terményt, amelyből a programban résztvevő feldolgozócégek létrehozzák a kész élelmiszert.

Ezt követően az így létrejött élelem, amelynek mennyisége és értéke minden résztevő cég saját hozzájárulása révén folyamatosan növekszik, az Élelmiszerbank segítségével jut el a rászorulókhoz.

Partnereink a 2010-es évben a következők voltak: Borbásker Kft. (napraforgómag-termesztés, lisztadomány), NT Kft.(étolajgyártás), Simon Kft. (búzatermesztés), Cerbona Zrt. (müzliszelet-gyártás), Gyermely Zrt. (tésztagyártás), valamint a Dunaegyházán működő Haladás Mezőgazdasági Zrt. (étkezési és vetőburgonya-termesztés).

2011-ben részben módosult a partnerek köre: a Borbásker Kft., az NT Kft. és a Haladás Zrt. mellett a Szatmári Malom Kft.(lisztadomány) és a Detki Keksz Kft. (keksz, aprósütemények) a program új résztvevői.

Önkormányzati program: „hal helyett hálót”

2010-ben új elemként jelent meg az Élelmiszerlavina önkormányzati programja. A pályázaton nyertes önkormányzatok és civil szervezetek vetőmagot és növényvédő szert kapnak saját területük megműveléséhez. Az Élelmiszerlavina önkormányzati programja az egyszerű segélyezésen túl, számít a helyben élők munkájára is, mintegy „hal helyett hálót” ad a rászorulóknak. A program a helyben biztosított termőföld-területre, mezőgazdasági szakértelemre és munkaerőre (közhasznú munka), valamint a Syngenta által felajánlott zöldségvetőmagokra és növényvédő szerekre épül, és mindezt az Élelmiszerbank fogja össze egységes egésszé.

Örömteli az is, hogy a pályázatok nagy része széles körű helyi összefogásra épül – az önkormányzatok mellett több helyen részt vesznek a munkában a helyi polgárőr egyesületek, családsegítő szolgálatok, általános iskolák, környezetvédelmi egyesületek és a Vöröskereszt is. A mezőgazdasági szakmai felügyeletet a helyi falugazdák, agronómusok és mezőgazdasági vállalkozók biztosítják, de szükség esetén természetesen a Syngenta szakemberei is rendelkezésre állnak.

2010-ben a következő 9 önkormányzat vett részt a programban: Iharos (Somogy megye), Somogyvár (Somogy megye), Nyírvasvári (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Kemecse (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Magyarszerdahely (Zala megye), Nádasdladány (Fejér megye), Örkény (Pest megye), Sárpilis (Tolna megye), Zsadány (Békés megye).

2014-ben történetének legtöbb résztvevőjével indult el az Élelmiszerlavina, 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósult meg a jótékonysági program. 2013-ban 27 pályázó kapott támogatást, a földjeiken folytatott közösségi termelés révén tízezer ember kapott csaknem száz tonna terményt.

Az Élelmiszerlavina program jótékonysági nagykövete a köztelevízió műsorvezetője, Novodomszky Éva az év folyamán több helyszínen személyesen is bekapcsolódik majd az Élelmiszerlavina programba, több helyszínen is átadja az élelmiszereket.

A program eredményei számokban

Az Élelmiszerlavina 2008 és 2014 között már 100 ezer, 2015 végére pedig 120 ezer emberen segített.

A mezőgazdasági munkákba a településeken több mint 1000 embert vontak be a pályázók.

Az Élelmiszerlavina program az elmúlt években ismert és elismert jótékonysági kezdeményezéssé vált, amelynek hatására több településen ismét példaként maguk elé állítva a kezdeményezést, saját gazdálkodásba kezdtek.