Share page with AddThis

Társadalmi felelősségvállalás


Élelmiszerlavina Syngenta módra

Magyarország vezető agrárvállalataként fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, de nem pénzbeni juttatással szerettünk volna segítséget adni a nehéz sorsú embereknek. Ezért a 2008-ban indított Élelmiszerlavina programunkkal úgy segítünk, hogy „Hal helyett hálót” adunk számukra, amely a programunk mottója.

Az elmúlt húsz évben a családi gazdálkodások száma drasztikusan csökkent, a művelésre alkalmas területek kihasználatlan hevernek. A leszakadó országrészek aprófalvas területein generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést.

A 2018-ban tízéves Élelmiszerlavina több mint egy adományozási program. A lényege, hogy értékes zöldség vetőmagokat adunk egy pályázat keretében önkormányzatoknak, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek. A nyertesek elvetik a vetőmagokat, majd a betakarításig gazdálkodnak földterületükön, végül a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A termőföldön végzett munkába bevonják a rászoruló embereket is, akik tapasztalatokat szereznek a mezőgazdasági művelésről, amelyet otthonukban, vagy akár egy mezőgazdaság vállalkozás alkalmazottjaként is folytatni tudnak. A pozitív fejlődés kis lépésekben ugyan, de jól látható: egyre több településen kezdik el a konyhakerteket ismét hasznosítani, amelyet nagyon fontosnak tartunk a vidék előrelépése szempontjából.

Syngenta Élelmiszerlavina

A megvalósítás során 2017-ig a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, majd 2018-tól a Civil Iránytű Alapítvány nonprofit szervezetek segítették a megvalósulását. Az indulás óta egyre többen nyújtják be pályázatukat, ezért évről-évre növekvő támogatást adunk.

A program több szempontból is fontos eredményeket ért el:

  • Kézzelfogható segítséget nyújtott rászoruló embereknek
  • Közösségi termelési programok indultak leszakadó országrészekben
  • Művelés alá kerültek addig kihasználatlan földterületek
  • A munkába bevonták a rászorulókat is, akik így megismerkedtek a mezőgazdasági munkával
  • Az itt szerzett ismereteket otthonukban is többen elkezdték alkalmazni, vagy ismét munkába tudtak állni.

Az Élelmiszerlavina program az elmúlt években ismert és elismert jótékonysági kezdeményezéssé vált, amelynek hatására több településen ismét példaként maguk elé állítva a kezdeményezést, saját gazdálkodásba kezdtek.

Eredményeink számokban:

Az Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján 2015-ben a Legsikeresebb Partneri Együttműködés díjat elnyert Élelmiszerlavina indulása óta már több mint 140 ezer emberen segített. A mezőgazdasági munkákba a nyertesek csaknem tízezer embert vontak be, akik több mint ezer tonna élelmiszernövényt termesztettek és adtak oda nehéz sorsú családoknak, fogyatékkal élőknek, időseknek.

Syngenta Élelmiszerlavina