Definíciók

Immunitás: a növény nincs kitéve az adott kártevő vagy kórokozó támadásának. A rezisztencia a növényfajtának az a képessége, amely korlátozza az adott kártevő, vagy kórokozó növekedését és fejlődését, és/vagy az érzékeny fajtával összehasonlítva ugyanazon környezeti körülmények között, és kártevő/kórokozó-jelenlét mellett csökkenti az általuk okozott kártétel mértékét. A rezisztens fajtán erős kártevő/kórokozó egyedszám esetén megjelenhetnek a betegség tünetei, vagy kártétele.

 

A rezisztenciának két szintjét különböztetjük meg:

 

Magas/standard (HR): olyan fajták, amelyek normál kártevő/kórokozó-jelenlét mellett az érzékeny fajtával összehasonlítva nagymértékben korlátozzák a kártevő, illetve a kórokozó fejlődését. Erős kártevő/kórokozó-jelenlét esetén azonban ezeken a növényfajtákon is megjelenhetnek a kártétel tünetei.

 

Mérsékelt/közepes (IR): olyan növényfajták, amelyek az adott kártevő/kórokozó fejlődését korlátozzák ugyan, de a tünetek és a kártétel a rezisztens fajtához képest nagyobb mértékben jelenhet meg rajtuk. A mérsékleten illetve közepesen rezisztens növényfajták ugyanakkor kevésbé komoly tüneteket mutatnak, és kevesebb kárt szenvednek, mint hasonló környezeti körülmények között és/vagy hasonló mértékű kártevő/kórokozó-jelenlét esetén az érzékeny fajták.

 

Érzékenységnek nevezzük azt, amikor egy fajta nem képes korlátozni az adott kártévő vagy kórokozó növekedését és fejlődését. Mivel az immunitás, a magas vagy mérsékelt rezisztencia és az érzékenység kifejezések a növényt érő biotikus (természetes) stresszre vonatkoznak, az ISF (Nemzetközi Vetőmag Szövetség)Zöldség Szekciója tagjai számára javasolja a fenti terminológia használatát, hogy elkerülje a "tolerancia" kifejezést.

 

Tolerancia: egy növényfajta képessége az abiotikus (mesterséges) stressz elviselésére úgy, hogy az ne legyen hatással a növekedésére, megjelenésére, terméshozamára. A zöldséggel foglalkozó vállalatok a tolerancia kifejezést a továbbiakban az ilyen jellegű stressztűrés leírására fogják használni.