A biztonságosan magasabb termés záloga

Az elmúlt évek időjárásának szélsőséges körülményei a termesztett haszonnövényeink termésátlagait jelentősen befolyásolták, és talán a kukorica az a növényünk, amely az időjárás változékonyságára a leginkább érzékeny.

Fel kell készülnünk, hogy a jövőben a klímánkat még inkább a szélsőségek fogják jellemezni, egyre többször fogja a termelőket az aszály és a nyári forróság próbára tenni, valamint számítanunk kell a kártevők mellett a gombakórokozók egyre intenzívebb kártételére is. Kukoricatermesztésünk technológiáját át kell formálnunk ahhoz, hogy a jövőben eredményesen és jövedelmezően tudjunk termeszteni, ehhez szemléletváltásra van szükség.  A szemléletváltás egyik lényegi eleme a kukorica átsegítése az aszály és hőség okozta stresszes időszakokon a növény egészségét megőrző célzott növényvédelmi eljárásokkal is.

A Quilt Xcel takarmány-, csemege- és silókukoricában, továbbá kukorica vetőmag előállításban használható új, gombaölő készítmény, amely a szármegnyúlás időszakától (8-10 leveles állapot) a virágzásig használható 1 l/ha dózisban a vegetáció során egy alkalommal. Két felszívódó hatóanyagának (azoxistrobin és propikonazol) köszönhetően megfelelő preventív védelmet nyújt a kukorica helmintospóriumos levélfoltossága (H. turcicum) ellen. Gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait és jelentős mértékben hozzájárul a termés növeléséhez. Az azoxistrobin hatóanyag xylemben történő csúcsirányú mozgásának következtében a kezelés helyétől távol is biztosítja a kezeletlen levélrészek védelmét (1. ábra).

A teljes levélzetbe eljutva biztosítja a levelek egészségét és javítja a növény vízhasznosítási hatékonyságát, továbbá a szárazságtűrését. Jelentős zöldítő hatással is rendelkezik, növeli a zöld levélfelületet, ami hatékonyabb nitrogén asszimilációt eredményezhet.

Az azoxistrobin megnöveli a növény antioxidáns szintjét, késleltetve ezáltal a sejtöregedést, fenntartja a növény juvenil állapotát. A fotoszintézis hatékonyságának növelésével és az öregedés késleltetésével meghosszabbítja a pollenszóródás időszakát, javítva ezzel a megtermékenyülést, majd később pedig a szemkitelítődést. Csemegekukoricában lassítja a cukrok keményítővé alakulását.

A Quilt Xcel pozitív élettani hatásainak erősebb gyökérzet fejlődik, így jobb lesz a növény víz- és tápanyaghasznosítása. Vastagabb szár fejlődik, mivel a növény kevesebb keményítőt von el a szárból. Az erős szár lehetővé teszi a hatékonyabb betakarítást, csökkenti a növények törését és a dőlést, ezáltal az aratáskori veszteséget.

A Quilt Xcel alkalmazása a szármegnyúlás idejétől, a kukorica 8-10 leveles állapotától egészen a virágzás időszakáig lehetséges, így a kijuttatása akár szántóföldi-, akár hidas permetezőgéppel megoldható. A szármegnyúlás idején történő permetezéssel megelőző jelleggel védekezhetünk a kukorica egyik legfontosabb levélfeltosságot okozó gombakórokozója ellen, illetve segíthetünk a növénynek az egyre inkább jellemzővé váló nyár eleji szárazság átvészelésében.

A virágzás előtti alkalmazással a légköri aszály okozta termésveszteség csökkenthető. A jobb pollenleadó és fogadó képességnek köszönhetően javul a megtermékenyülés.

Jól keverhető más készítményekkel, így különféle levéltrágyákkal vagy rovarölő szerekkel történő együttes használatra is alkalmas.

A Quilt Xcel alkalmazása segíti a kukorica növényeket a szárazság, a hőség és a légköri aszály okozta stressz átvészelésén, ami a magasabb és jobb minőségű termés záloga (2-3. ábra).