Tokaji borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a tokaji borvidék szőlőtermesztői számára

2018.08.15.

Elkészült idei utolsó növényvédelmi előrejelzésünk. A következő év tavaszán jelentkezünk újra előrejelzésünkkel.

Az elmúlt egy hétben is a meleg, száraz időben volt részünk. Jelentős csapadék nem hullott ebben az időszakban. Az elmúlt hetek kifejezetten meleg és csapadékszegény időjárásnak következtében egyes területeken láthatóak a szárazságtünetek.

Megkezdődött a szüret a Tokaji borvidéken. A termelők a korai fajtákat szedik. Továbbra is folynak a próbaszüretek. A sárgamuskotály cukorfoka 17,9 és 23 magyar mustfok közötti értéket mutat, Furmint esetében pedig 14,5 és 19,4 ez az érték.

A 2018-ban kései fakadást követően a tavasz második felében tapasztalt meleg időjárást eredményeképpen felgyorsult a szőlő fejlődése és több hetes fenológiai előny alakult a korábbi évekhez képest. Az idei évben is a lisztharmat elleni védekezés adta a növényvédelmi kezelések gerincét. Megfelelő növényvédelemi technológia és zöldmunka mellett azonban nem okozott gondot a lisztharmat az ültetvényekben. Ahol azonban hiányos volt a technológia ott akár jelentős terméskiesés is várható. A szürkerothadás eddig nem okozott jelentős kárt a borvidéken. A peronoszpóra számára nem voltak kedvezőek az időjárási körülmények idén, csupán elszórtan találkoztunk a kórokozó tünetével a vegetációs időszak második felében.

A szőlőben néhány ültetvény kivételével nem okozott gondot sem az ékköves faaraszoló, sem az atkák, sem pedig a szőlőtripsz a vegetáció elején. Az amerikai szőlőkabóca első lárváit idén, több mint 10 nappal korábban találtunk meg mind az elmúlt két évben. Az imágók első egyedeit június közepén találtunk meg. Egyedszám tekintetében azonban jelentős eltérések voltak az ültetvényekben. A szilva-takácsatkát az idén több ültetvényben is gondot okozott és speciális atkaölő szerek használatára volt szükség.

 Zéta fürtök a Bakonyi dűlőben

Zéta fürtök a Bakonyi dűlőben

Lisztharmat

Jelenleg nincs növényvédelmi tennivaló az ültetvényekben. A szüret végezetével azonban ajánlott olaj és kén tartalmú készítménnyel lemosásszerű kezelést levégezni az áttelelő képletek gyérítése érdekében.

Szürkerothadás

Az időjárási körülmények nem kedveznek a fertőzésnek. A meteorológiai állomások kalkulációi alacsony fertőzési veszélyt jeleznek. Az érés előrehaladtával, azonban a szőlő bogyói egyre fogékonyabbak a fertőzésre. A különbőző sérülések (molykártétel, lisztharmat által kiváltott bogyórepedés, mechanikai sérülés) utat nyithatnak a kórokozónak. A tünetek észlelése esetén az alábbi hatóanyagok közül választhatunk a védekezéshez: fludioxonil (21 nap), pirimetanil (21 nap), fenhexamid (14 nap). A szürkerothadás elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási ideje eltérő. A szüreti-borászati célok szempontjából ezeket vegyük figyelembe a szer-választásnál.

Szürkerothadás tünete fürtön 2 

Szürkerothadás tünete fürtön

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei láthatóak ültetvényekben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 Fás betegség levéltünete 14

Fás betegség levéltünete

Tarka szőlőmoly 

A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit nem vagy csak kis számban fogják a csapdák. A védekezés csak abban az esetben indokolt, ha nagymértékben károsítanak kártevő lárvái. A lárvák károsítása utat nyithat a szürkerothadásnak. Ahol a szüret közeledtével a harmadik nemzedék lárvái ellen védekezni akarnak majd, ott leginkább a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű hatóanyagok közül válasszanak.

Amerikai szőlőkabóca

A kihelyezett sárga ragacslapokon az előző csapda leolvasáshoz időponthoz képeset csökkent a fogott egyedeket száma. Azonban az ültetvények között jelentős eltérések vannak a csapdázott egyedek számában.

A fogási adatok alapján döntsünk a védekezésről. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/(7)10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni, és 2 hetente ajánlott cserélni őket.

Védekezés esetén a rövidebb élelemzés-egészségügyi várakozási idejű hatóanyagok mellett döntsünk.

Amerikai szőlőkabóca imágók a sárga ragacslapon 4 

Amerikai szőlőkabóca imágók a sárga ragacslapon

Vad

Az érés előrehaladtával nő a vadkár esélye. Nagyobb gondot főleg az erdő közeli ültetvényekben okozhatnak. Távoltartásukra használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

Seregély

Nagyobb seregély csapatokkal egyelőre nem találkoztunk a borvidéken. Különböző vizuális- és hanghatású riasztó eszközöket alkalmazhatunk a madarak zavarására, ám ezek jó részéhez hamar alkalmazkodnak. Leghatékonyabban a termés lehálózásával tudunk védekezni.

Darázskártétel

A kár mérséklése céljából sörös-narancsleves keveréket tartalmazó csapdákat helyezhetünk ki az ültetvényekbe. Jól bevált tavaly a cukros víz némi ételecettel is. Továbbá megoldás lehet a darázsfészkek óvatos eltávolítása is, ami azonban a földben kialakított fészkek esetében nem egyszerű.

 Darázs károsítás közben 1

Darázs károsítás közben

Gyomszabályozás

Fordítsunk kellő figyelmet az ültetvények gyomszabályozására is. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijutatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadék adatai:

2018.08.08-14.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

26,7

1,5

Sátoraljaújhely Szemszúró

-

-

Hercegkút Hosszúhegy

26,5

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Nyakvágó

25,2

0,6

Erdőbénye Lőcse

25,7

0,2

Vámosújfalu Rány

25,7

19,3

Olaszliszka Haraszt

26,6

1,5

Szegi Poklos

25,8

0,2

Tarcal Vinnai

-

-

Tokaj Hétszőlő

26,4

0

Bodrogkeresztúr Dereszla

25,2

1,1

Mád Betsek

-

0,3

Mád Juharos

26

1,1

Mád Úrágya

27,2

20,6

Tállya Nyergesek

26,5

2,1

Abaújszántó Kassaváros

26,4

33,1

A Syngenta ajánlta erre a hétre: