You are here

Tokaji borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a tokaji borvidék szőlőtermesztői számára

 2017.08.23 - 08.30.

A második csonkázást számos helyen már elvégezték. A vesszők beérése folyamatos. Korai fajták esetében folynak a próbaszüretek. A legtöbb ültetvényben elvégezték az utolsó növényvédelmi kezeléseket.

Lisztharmat

A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyagú készítményekkel folytassuk, elsődlegesen a lombozat védelme érdekében. A tapadószerek használata fokozza a hatást. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre!

25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! A kén, narancsolaj és kálium-bikarbonát hatóanyagú készítményekkel ökológiai és konvencionális művelésű ültetvényekben is védekezhetünk.

Peronoszpóra

A peronoszpóra levéltünetei eltérő mértékben, de megfigyelhetőek az ültetvényekben. A legtöbb helyen erősödött a fertőzés mértéke. A tünetek elsősorban a lombozat felső részén, a hónaljhajtások levelein láthatóak. E levelek jó része azonban a csonkázás során eltávolításra kerül. A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

Szürkerothadás

A bogyók fejlődésükkel egyre érzékenyebbek a kórokozóra. Fontos a kellően szellős lombozat kialakítása a fürtzóna minél gyorsabb felszáradása érdekében. Megelőző jelleggel a speciális botritisz elleni készítmények kijuttatása célszerű (fenhexamid, iprodin, pirimetanil, fludioxonil, ciprodinil). A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről.

 Kapcsolódó kép

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei szinten minden ültetvényben láthatóak, eltérő mértékben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

 

h-Esca_level.jpg 

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma a fogási adatok alapján csökkent az előző heti adatokhoz viszonyítva. A csökkenés mértéke ültetvényenként eltérő, és különbségek vannak az egyedszámban is. Ezért fontos az ültetvények monitorozása. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. E készítményeknél is vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI). Rövid ÉVI-vel rendelkezik a piretroid hatóanyagok közé tartozó deltrametrin (3 nap), a lambda cihalotrin és alfametrin (7 nap).

Amerikai lepkekabóca

Az utóbbi hetekben megjelent több ültetvényben az amerikai lepkekabóca is. Imágói ellen kontakt (pl.: deltametrin) és felszívódó (tiametoxam) hatóanyagokkal is tudunk védekezni.

 tn196x108.jpg

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit kis számban fogják a csapdák.

Atkák

Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk.

Darázs

Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással (sör és cukor/narancslé keveréke) és a megtalált fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

Seregély

A szüret idejéhez közeledve egyre inkább számítani kell a seregélyek okozta kártételre. A madarak riasztására számos módszer alkalmazható (pl.: színes szalagok, hang/karbidágyú). Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés madárhálóval történő védelme.

Vad

Erdő-közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

Gyomszabályozás

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:
 

2017.08.15-21.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

23,29

0,1

Hercegkút Gombos

22,06

0,3

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

22,79

0,9

Tolcsva Nyakvágó

22,44

1,3

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

22,51

1,6

Olaszliszka Haraszt

23,71

1,6

Szegi Poklos

22,89

-

Tarcal Vinnai

22,89

0,6

Tokaj Hétszőlő

23,19

1,3

Bodrogkeresztúr Lapis

22,66

0,7

Bodrogkeresztúr Dereszla

22,2

1,6

Mád Betsek

-

0,5

Mád Juharos

22,61

0,5

Mád Úrágya

23,97

2,1

Tállya Nyergesek

23,03

2,4

Abaújszántó Kassaváros

22,93

4,6

 

Várható időjárás 2017.08.23-29.

Az előrejelzés alapján a következő egy hétben nem kell számítanunk csapadékra. A hét közepétől melegszik az idő. A hét utolsó napjaiban újra 30-33°C-os hőmérsékletet mérhetünk.

A Syngenta ajánlata erre a hétre