You are here

Szekszárdi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szekszárdi borvidék szőlőtermesztői számára

2017.09.14. - 09.21.

 

Az elmúlt hét kedvezett a szőlő érésének. Volt csapadék is, és még várható is, de ez nem hátráltatta jelentősen a szőlő érését.

 

 

 

A Borvidéken szinte észrevétlenül, de zajlik a szüret. Nagy mozgolódást nem látni, de szedik a Pinot Noir-t, a Kék Oportót, a Merlot-ról a rozénak valót, az érett Zweigelt. A cukorfokok 19-20 körül vannak, a pincébe érkező szőlőt - a nyár eleji jégverés ellenére - szépnek mondják a gazdák. Egyelőre nincs szürkepenész a bejövő tételeken. A mennyiség nagy. Ezt jelzi az alacsony felvásárlási ár.

Növényvédelmi kezelés már nem javasolt, esetleg a késői fajtákban biztonsági kezelésként még alkalmazható fürtöző permetezés szürkepenész ellen.

A tarka szőlőmoly továbbra is rajzik (9 db/csapda/hét!), a késői fajtákban a lárvák még jelentős kárt tehetnek.

Az idei évben jó évjárat ígérkezik.

Mindenkinek jó Szüretet kívánunk!

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 09.08 - 14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,8

15

 Iván-völgy

18,5

14

 Bati-kereszt      

18,3

15

 Kajmád   

18,9

16

 Görögszó  

18,9

14

 Bátaszék  

18,7

12

 Paks  

18,2

16

 Bonyhád     

18,3

14

 

A péntek gyakoribb felhősödéseket, hűvösebb időt ígér. Jelentős csapadék nem valószínű, reggel lehetnek még szórványosan záporok. A légmozgás reggel mérsékeltnek, délután már gyengének várható. Szombaton újabb hidegfront felhősödéssel, záporokkal, déliről északira forduló széllel. Vasárnap hasonló idő ígérkezik. Hétfőn, kedden is sok felhő, hűvös, változékony idő a legvalószínűbb. Az erősen változó felhőzet mellett átmeneti napos időszakok is előfordulnak, de elszórtan esők, záporok is kialakulhatnak. A következő 7 napban Borvidékünkön 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A Syngenta ajánlata erre a hétre