Soproni borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Soproni borvidék szőlőtermesztői számára

2018.08.02.

„A héten hőhullám követte az elmúlt heti hidegfrontot. 17 °C-ról 28,5 fokra emelkedett a napi átlaghőmérséklet… Ez a kánikula megviseli a szőlőt és a szőlősgazdát egyaránt. Csupán a reggeli-délelőtti órákban lehet dolgozni az ültetvényekben, pláne permetezni azokat…

Általában egészségesek az ültetvények, a hónaljhajtásokon minimális a peronoszpóra és a lisztharmat-fertőzés. Bátran ki lehet húzni a permetezési fordulókat 20 naposra az ilyenkor szokott kén-réz vagy kén-folpet kombinációk alkalmazásával. Igazából már a záró permetezésnél tartunk a héten-a következő héten…

Tavaly is korán volt a szüret, de idén 2 héttel korábban indult az érés, mint az előző évben...“

Ez volt a tavaly augusztus 2.-i előrejelzés szövege. Idén ugyanezt leírhatnám, csak épp hidegfront nem volt, 2 hete uralkodik a szaharai hőség, és a tavalyi szüreti időpontokhoz képest újabb 2 héttel korábbi szüretet várunk. Már szedik az Irsai-t, jövő héten indulhat a KPV és a Zenit a Fertő-parton. Szeptember közepére várható a Kékfrankosok szürete.

Ennek megfelelően kell terveznünk a záró permetezéseket, hogy a szüret elött 3-4 héttel befejezzük a növényvédelmi munkákat.

Ehhez segítségül kigyűjtöttem a záráskor használt hatóanyagok-készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét:

Ezzel az idei szezonra zárjuk az előrejelzések sorát. Minden szőlős- és borosgazdának zökkenőmentes szüretet, szép időt kívánok az ígéretes terméshez.