You are here

Somlói borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidék szőlőtermesztői számára

2017.08.03.

Kánikulában a gombafertőzések esélye is csökken, de fel kell készülni a csapadékos napokkal járó veszélyekre!

Július utolsó dekádjában lehullott csapadék mennyisége a Ság hegyen és Kissomlyón közepesen, a Somlón viszont alaposan beáztatta a tőkék talaját. A Ság hegyen 12 mm, Kissomlyón 17 mm, míg a Somlón 28-38 mm közötti esőt mértek a készülékek. A következő hét száraz meleg időjárása megfordította az addig jellemző fertőzésveszélyes helyzetet.
Júliusban nem volt ritka a szőlő lisztharmat erőteljes felszaporodása levélen, ahol erre a védelem hiányában lehetősége volt. Ha a hét végére jelzett csapadék megérkezik és visszahűl a levegő, akkor a lisztharmat felszaporodása tovább folytatódik a levélen. A megakadályozására használjunk kéntartalmú készítményt. Ezzel a kezeléssel megelőzhetjük az áttelelő képletek kialakulását, vagy beérését, amelyek a jövő évi fertőzés kiinduló forrásai lehetnek. Ellenük jó eredménnyel használhatunk felszívódó és a szürkerothadás ellen is hatással bíró kombinált készítményt. Minden növényvédő szer kiválasztásakor legyünk figyelemmel a várakozási időkre is!

A szőlő peronoszpóra számára szintén csak a csapadékos időszak kedvezett, amely ha visszatér, újabb foltok jelenhetnek meg a leveleken. A borvidék több pontján találkozhatunk a fürtrészek beszáradását okozó peronoszpóra tünetekkel, amely a levéltünet megjelenése nélkül alakult ki a fürtökön és jól mutatja a szerválasztás hibáit. Ebben az időszakban kontakt hatású gombaölő szer használata is jól védi a lombozatot és a várható eső előtt elegendő védelmet nyújt.

Az első számú kórokozó helyét most a szürkerothadás foglalja el a potenciális gazdasági veszélyt jelentő gombák fontossági sorrendjében. A borvidéken termelt tömött fürtű fajták és a Somló fertőzésre hajlamosító klímája miatt erre alapos figyelmet kell fordítanunk. Ahogy elindul a zsendülési folyamat, egyenes arányban nő a szürkerothadás kialakulásának esélye, feltéve, ha a bogyók felületén hosszabb-rövidebb nedvesség, azaz csapadék, pára, vagy harmat van. Erre a héten csak ritkán volt példa, de a helyzet változhat. Törekedjünk a megelőzésre a csapadék érkezése előtt, hiszen a bogyók repedése, alig látható molyrágások nedves időben gyors fertőzést indítanak el. Egy kezdeti fertőzés állapota látható a Somlószőlősön 2017.07.26-án készült képen.

Szürkerothadás

Az amerikai szőlőkabóca rajzáscsúcsa augusztus közepéig tart (időjárástól függően), miközben folyamatosan fertőzheti a tőkéket a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával. A kabóca a Somlón is jelen van, ezért az ellene való védekezés ajánlott.

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban: