A víz felhasználás optimalizálása

Hír

Mivel az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás a termelők hozamát fenyegeti, mi azon dolgozunk, hogy a termények ellenállóbbak legyenek a környezeti stresszel szemben.

A klímaváltozás hatásainak – többek között a számos területen tapasztalható ívóvízhiánynak vagy az egész bolygót jellemző egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeknek –  egyre érezhetőbbé válásával még fontosabbá válik a Syngenta küldetése, hogy a terményből hozzuk ki a maximumot. Mára már mindennapossá váltak az olyan aggasztó szalagcímek, mint a „Folytatódik az aszály: a viharok nem csillapították California szomjúságát”; „Az El Nino visszatéréssel fenyeget, ami Indiában aszályhoz vezethet”; vagy az ilyenek „Kutatások azt mutatják, hogy az árvizek okozta kár mértéke Európában 2050-re az egekbe szökik”. Az olyan környezeti kihívások, mint az aszály, az árvíz és a szélsőséges hőmérsékletek miatt a termelők olyan technológiákat keresnek, amelyek segítenek a kiszámíthatatlan időjárás okozta hozam kockázat csökkentésében.

A víz felhasználás optimalizálása

Környezeti stressz

A termelők már hozzászoktak az olyan természetes stresszorok kezeléséhez, mint a gyomnövények, növénybetegségek és kártevők, amelyek csökkenthetik a terméshozamot. A környezeti tényezőkből  származó abiotikus stressz azonban szintén nagy hatással van a növényekre. A hozam és a növények életben maradása szempontjából a víz a legfontosabb környezeti tényező – ha túl sok vagy túl kevés van belőle, az jelentősen befolyásolja a korai növekedést, a reprodukciót és a magszámot, és akár 50 százalékos hozam csökkenéshez is vezethet. A föld víztartalékának mindössze 3 százaléka ivóvíz, és ennek is csak töredéke hozzáférhető. Az ivóvíz felhasználás 70 százalékáért már most is a mezőgazdaság felel, és a termelők víz felhasználásának optimalizálása vezető szerepet játszik majd bolygónk erőforrásainak megóvásában.

Jobb hozam a termény fejlesztésével

A Good Growth Plan program részeként vállaltuk, hogy a föld legfontosabb terményeinek átlagos termőképességét 20 százalékkal növeljük anélkül, hogy több termőföldet, vizet vagy egyéb erőforrást vennénk igénybe. Ha a terményeket ellenállóbbakká tesszük az abiotikus stresszel szemben, az nagyban segíti ennek megvalósítását. A termény termőképességének növelése terén már nagy előrelépések történtek anélkül, hogy az egyébként is szűkös víztartalékokat tovább terheltük volna. Vegyük például a kukorica esetét az Egyesült Államokban, ahol 2012-ben a termelők az utóbbi ötven év talán legsúlyosabb aszályával szembesültek. Kukorica nemesítési projectünk, az Agrisure Artesian közel 17 százalékkal magasabb hozamot hozott súlyos és szélsőséges aszály mellett. Ukrajnában segítjük a termelőket a hideg és az aszály hatásainak enyhítésében, hogy a termények ilyen körülmények között is szépen növekedjenek. Az abiotikus stressz kezelése segít, hogy a termények erősebb gyökereket növesszenek és jobban vegyék fel a vizet és a tápanyagokat.

További információk a Tudatos Jövő Programról:
www.goodgrowthplan.com