Új fejezet a kalászosok védelmében

Hír
Elatus Era

Elatus Era – Hatékonyság – Biztonság – Teljes körű védelem

Az utóbbi években megfigyelhető volt a külföldi bőtermő fajták térnyerése a hazai búza termesztésben. Megnőtt a kereslet a stabilan magas terméspotenciállal rendelkező búzákra, a javító-, prémium minőséget adó fajták rovására. Ez köszönhető a felvásárlási árak közti minimális különbségnek, a malmi és a takarmányminőség, illetve az alapmalmi és javító paramétereket teljesítő búzák között. Az elmúlt években sokszor jövedelmezőbb volt az akár hektáronként 8-10 tonnát adó fajtákkal termelni, mint a szorosabb technológiát megkívánó, javító minőségű búzafajtákkal, melyek terméshozama 2-3 tonnával is alulmaradhat.

Ugyanakkor kialakult az igény arra, hogy magas termés mellett minőséget is produkáljon az állomány. Ezek a célok viszont csak akkor elérhetők, ha változtatunk a hagyományos, sokszor jól berögzült gyakorlatokon. Technológiaváltásra, megváltozott szemléletre van szükség. Az intenzív növényvédelmi programokon belül a megelőző, preventív kezelésekre van szükség.

Ebbe a szemléletbe illeszkedik bele a nagy termőképességű búzafajtáknak, hibrideknek kiváló kiegészítést nyújtó, a terméspotenciál maximalizálása mellett a beltartalmi paraméterek is nagymértékben javító új gombaölő szer, az Elatus Era. Ezzel a készítménnyel a teljes körű lomb és kalászvédelem mellett a szemtermés beltartalmára gyakorolhatunk pozitív hatást. A 2019-ban bevezetésre kerülő szer két hatóanyagot tartalmaz, a Syngenta által nemrégiben kifejlesztett solatenol-t, valamint a már gyakorlatban is jól ismert protiokonazolt.

Mit kell tudni az új hatóanyagról, a Solatenol-ról?

  • A SOLATENOL az SDHI hatóanyagcsoportba tartozik.
  • A kórokozó gomba légzési láncában blokkolja a szukcinát-dehidrogenáz enzimet, így a gombasejt energiaellátása megszakad.
  • Széles hatásspektrum, hosszú, akár 6 hetes hatástartam jellemzi.
  • Rendkívül magas a hatékonysága őszi búzában a szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria spp.) és rozsda-fajok (Puccinia spp.), árpában a hálózatos-, rinhospóriumos és ramuláriás levélfoltosság ellen. (1. ábra)
  • Szisztémikus, közepes sebességgel transzlokálódó tulajdonsága révén egyenletesen oszlik el a növényben így védve annak minden részét.
  • Érdekesség, hogy több, mint 30 kutató dolgozott a SOLATENOL hatóanyag fejlesztésén, amelynek során 800 hatóanyagot vizsgáltak. Rekordidő alatt, a 2005-ös felfedezése után 7 évvel már regisztrálták Dél-Amerikában. Az Európai Unióban is számos országban már bizonyít.

Miért jó kombinációs partner a protiokonazol?

  • A protiokonazol a triazolok hatóanyagcsoportba tartozik, hatásmechanizmusát tekintve a gombák sejtfalának nagyon fontos összetevőjét, az ergoszterol bioszintézisét gátolja.
  • Szintén jellemzője a szisztémikus hatásmód, valamint az egyenletes eloszlás a kezelt növényekben.
  • Preventív, kuratív, eradikatív hatással egyaránt rendelkező hatóanyag.
  • Szakmai körökben köztudott, hogy a protiokonazol a kalászfuzáriózis ellen az egyik legjobb hatóanyag a piacon.
SOLATENOL és versenytárs fungicidek (SDHI1-4) hatékonysága az egyes levélbetegségek ellen

Mit nyújt Önnek a két hatóanyag (SOLATENOL+protiokonazol) kombinációja?

  • Az említett két hatóanyagot tartalmazó Elatus Era bevezetésével a Syngenta Kft. a teljes lomb- és kalászvédelem mellett kiemelkedő minőségű és mennyiségű termést is garantál az őszi- és tavaszi kalászosokat termelő gazdálkodó partnerei részére.

A Syngenta kutatói szántóföldi kísérletek során megállapították, hogy az Elatus Era aszályos körülmények között képes csökkenteni a növények transpirációját (párologtatását) a fotoszintézis hatékonyságának romlása nélkül, így kevésbé csapadékos évjáratban is magasabb és jobb minőségű termés realizálható a versenytárs fungicidekhez képest. Az Elatus Era tehát kedvezően hat a növények vízháztartására, amely egyáltalán nem elhanyagolható tény, hiszen időjárásunk sokkal változékonyabb a korábbi időszakokhoz képest, egyenetlen a csapadékeloszlás, emelkednek a hőségnapok. Juvenilizáló, zöldítő hatása markánsabb, mint a strobilurin csoport hatóanyagai (2. ábra). A kezelt növényállománynak hosszabb élettartamot/tenyészidőt, több és intenzívebb tápanyagfelvételt, nagyobb asszimilációs felületet biztosít, így a várható termés minősége és mennyisége is nagyobb lesz.


Elatus Era és versenytárs strobilurin hatóanyagok zöldítő hatása őszi búzában

  • További figyelemreméltó tény a termés beltartalmára gyakorolt pozitív hatása. A cég fejlesztő csapatának kísérleteiben bebizonyosodott, hogy az Elatus Era-val zászlóslevél kiterülésekor (T2) 1l/ha-os dózisban kezelt parcellák mind terméshozamban, mind fehérje- és sikértartalomban, valamint hektolitertömegben és ezermagtömegben is felülmúlták a versenytárs termékekkel kezelt parcellákét (3. ábra).
Elatus Era hatása terméshozamra
Elatus Era hatása fehérjetartalomra
Elatus Era hatása sikértartalomra
Elatus Era hatása hektolitertömegre

Elatus Era hatása ezermagtömegre

3. ábra Elatus Era hatása a terméshozamra és az őszi búza főbb beltartalmi paramétereire (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérletek)

Az Elatus Era kiváló hatékonysággal rendelkezik a kalászosok tenyészidőszakának végén jelentkező, a termesztés sikerét nagyban befolyásoló kalászfuzáriózis ellen (4. ábra). A kalászfuzárium (Fusarium spp.) jellemzően kalászhányástól viaszérés kezdetéig fenyegeti a növényállományt, ebben az időszakban kiemelt fontosságú, hogy növényállományunkat megbízható védelemmel lássuk el. Az Elatus Era ebben is a termelők segítségére van, 1l/ha-os kijuttatásával betakarításkor mind mennyiség, mind minőség szempontjából kiváló termést könyvelhetünk el.

Elatus Era és versenytársak (A-D) hatékonysága kalászfuzárium ellen

Javasolt növényvédelmi technológia:

  • Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75 - 1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében a felső 1l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő hatását szintén felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.
  • Kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászkezelés esetében is igazolt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az Elatus Era-val, mint rövidesen forgalomba kerülő új fungicid termékkel a Syngenta Kft. jelentős kórokozók elleni hatékonyságot, magas fokú biztonságot, ezáltal teljes körű védelmet biztosító terméket ad a magyarországi termelők kezébe, melynek segítségével sikerrel vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető akadályokkal, legyen az kórtani vagy időjárási eredetű. Az Elatus Era egy innovatív és új korszakot nyitó fungicid a kalászosok védelmében, termésnövelő és minőségjavító hatásának köszönhetően a betakarított termés nagyfokú biztonsággal és nyereségesen értékesíthető, hiszen a terménypiacon a kiváló minőségű gabona mindig keresett termék lesz.

Boros Szilárd
Syngenta Kft.
fungicid fejlesztőmérnök