Toprex - a valódi repce regulátor

Hír

A 2015-16-os szezon kedvezett a a repcetermesztésnek. A termesztés intenzívebbé válásával az egyes technológiai lépések alkalmazása egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hibrid választás, a vetés, a gyomirtás és az őszi regulátorozás/gombaölő kezelés minősége predesztinálja a következő évi végeredményt.


Az őszi regulátorozás jelentősége több szempontból is növekszik. Ügyelni kell arra, hogy a növények ne hozzanak magszárat a tél beállta előtt. Ez a jelenség jelentősen rontja a télállóságot és a ezzel együtt,  csökkenti a termés mennyiségét. Fontos megemlíteni a regulátoros kezelések őszi és tavaszi fóma elleni hatékonyságát is, valamint azt, hogy jelentősen segíti a tavaszi indulást is.
A Toprex mindkét hatóananyaga jó hatékonysággal rendelkezik a gombabetegségek ellen. A paklobutrazol elsősorban a regulátor hatásért felelős, a gibberelin sav szintézisét gátolja, ezáltal regulálva a növény növekedését. A növények képesek felvenni levélen és talajon keresztül is.
A difenokonazol kifejezetten a gombabetegségek elleni védelemre koncentrál, kiemelkedő hatékonysággal bír fómás, alternáriás betegség ellen, és jó kiegészítő hatással szklerotínia ellen.

A Toprex kezelés hatására  - nagyobb gyökértömeg  - egy kezeletlen kontrollhoz képest
A Toprex kezelés hatására - nagyobb gyökértömeg - egy kezeletlen kontrollhoz képest

A repce termesztésének kritikus időszaka a tél. Ha az állomány nem megfelelő állapotba megy a télbe, a termésveszteség elérheti akár a 40 % -ot. A tenyészőcsúcs védelme és a megfelelő gyökértömeg fontos a jó minőségű átteleléshez.
Egy Toprex-es kezeléssel csökkentjük a gyökérnyak közötti távolságot, a tenyészőcsúcs lent marad így jobban védett, jobban takart a levelek által. A kezelés hatására több levél képződik, a hajtástengely megvastagszik, a főgyökér hosszabb a kezeletlen növényekhez hasonlítva, ezáltal javul a nitrogén felvétel.

Toprex-Megbízható hatás mindenkor

A Toprex hozza azt, amit egy kiváló regulátortól elvárunk. Egyértelműen bebizonyított az őszi felhasználás jótékony hatása  az állományra.
A kezelést követő 35. napon már látható a növényeken a:

  • vastagabb gyökérnyak – erős gyökérrendszer, jobb tápanyag raktározás
  • nagyobb lombtömeg – a több levél és a tömött tőlevélrózsa
  • alacsonyabb állomány –zömök növényeknél csökken a kifagyás veszélye
Őszi Toprex kezelések eredménye (Cegléd)

Mikor végezzük el a Toprex-es kezelést?
Az őszi kezelést a repce 4-8 leveles állapotában érdemes elvégezni,  amikor a növény intenzíven növekszik és már kellő mértékben fedi a talajt a kiterülő leveleivel.

Őszi kijuttatás technológiai javaslatLeírásDózis
Normál fejlettségű állomány,
Törpe hibrid esetén
Nem áll fenn a szárbaindulás veszélye 
Cél a tőszám védelem, felkészítés a télre
  • 0,3 l/ha
Átlagosnál erősebb repce fejlődés eseténFennáll az őszi szárbaindulás veszélye 
(hosszú ősz, meleg, csapadékos idő, korai vetés stb.) 
Cél a télállóság növelésén túl, a növekedés visszafogása:
  • Korábbi kijuttatás, 4-6 leveles repcében
  • Későbbi kijuttatás, 6-8 leveles repcében


 

  • 0,4 l/ha
  • 0,5 l/ha

A Toprex – egy valódi repce regulator, mindazon gazdálkodók számára elengedhetetlen technológiai elem, akik szeretnék, hogy  repcéjük  betegségektől mentes "dús" tőlevélrózsával rendelkezzen ősszel, ami a jövő évi termés záloga is egyben.

Dr. Varga Zoltán – Nádudvari Éva
Syngenta Kft.