Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megjelent a vörösrozsda

Hír

A  betegség akár 50 százalékos terméskiesést  is okozhat az állományokban, ezért indokolt a határozott fellépés ellene. 

A vörösrozsda az utóbbi időkben tapasztalt enyhe téli időjárásnak köszönhetően egyre gyakrabban telel át Magyarországon. Életformáját tekintve csak élő növényeken képes fennmaradni és szaporodni. A kórokozó fertőzését követően a járványszerű terjedés kialakulásához a kifejlődő uredo-nemzedékek száma fontos befolyásoló tényező. Újabb uredo-nemzedékek 8-10 naponta fejlődnek ki.

A kórokozó által okozott termésveszteség elérheti a 30-50 %-ot, így a védekezést nagyon komolyan kell venni vele szemben. A fertőzött növények párologtatása/transpirációja növekszik, ún. parazitogén légzést folytatatnak, asszimilációs tevékenységük csökken, a levelek sárgulnak, majd leszáradnak. A búzaszemek nem telnek ki a kalászokban, csökken a hektolitertömegük, valamint csökken a malomipari értékük is.

Az elmúlt napok az ország nagy részén jelentősebb mennyiségű csapadékot hoztak. A vörösrozsda más kórokozó gombákkal - pl. Zymoseptoria spp., Pyrenophora spp. - ellentétben kevesebb mennyiségű csapadékkal is beéri a fertőzés indulásához. Az őszi búzát támadó három rozsdafaj közül közepesen melegigényes, második a sárgarozsda után.

A számára ideális 20-27 Celsius fokos tartomány eddig is érvényesült az ország nagy részén. Az érkezett csapadék után számítani kell más kórokozók támadására is. Az őszi búza az országban nagy többségében zászlóslevél kiterülésének vége, illetve kalászhányás kezdete fenológiai állapotban jár.

Közeleg a kalászfuzáriózis elleni védekezés ideje, e betegség kórokozója kalászhányástól viaszérés kezdetéig fertőzheti a növényállományt , de veszélyt jelent a szintén biotróf és a lombozatot gyorsan „felemészteni” képes szeptóriás levélfoltosság és sárga/vagy fahéjbarna levélfoltosság kórokozója is. 

A kalászvédelem során azok a permetcseppek, amelyek nem a kalászokra kerülnek, jó eséllyel a felső zászlóslevélen, esetleg az alatta lévő levélszinten fognak landolni, ezzel kettős védelmet érhetünk el az említett kórokozókkal szemben. A lombozat védelmével biztosítjuk az akadálytalan fotoszintézist, az asszimiláták beépülését a szemekbe és ezzel várható terméshozamunk mennyisége és minősége is növekedni fog.

A Syngenta Cherokee nevű készítményünk az említett kórokozókkal szemben megbízható hatékonysággal rendelkezik. Három hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza. A benne lévő klórtalonil fontos rezisztenciatörő tulajdonságú, pl.: szeptóriás levélfoltosság ellen, de az élettani levélfoltosságok kialakulásának esélyét is minimalizálja (pl.: erős UV fény miatti). Kalászvédelemre (és a zászlóslevél védelmére) a jelenlegi fenológiai állapotban használjuk a felső, hektáronkénti kétliteres dózisban megfelelő permetléborítást biztosító fúvókák segítségével, pl.: dupla réses. A termék jelentős mikotoxin-csökkentő hatása a termény minőségére pozitív hatással van.