A Syngenta kalászos gombaölő szer portfóliója 2020-ban is maximális védelmet biztosít a levél és kalászbetegségekkel szemben

A sikeres és nyereséges kalászos gabonatermesztés magas szintű és szakszerűen kivitelezett termesztéstechnológiát igényel, ennek szerves részét képezi a gyomnövények, kártevők és kórokozók ellen kivitelezett okszerű növényvédelem.

Évről évre eltérő mértékű fertőzési nyomást tapasztalunk, akár levélbetegségek (pl.: sárga rozsda), akár kalászbetegségek (pl.: 2019-es kalászfuzáriózis járvány) tekintetében. A befektetett munkánk és a betakarítandó termés védelme szempontjából a teljes tenyészidőszakban olyan gombaölő szerekre van szükség, amelyek a termesztés során fellépő kórokozókkal szemben megbízható és hatékony védelmet nyújtanak és hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és nyereségesen értékesíthessük termésünket betakarítást követően.

A Syngenta Kft. kalászos gabonatermesztő partnerei részére a 2020-as évben is teljeskörű gombaölő szer portfóliót biztosít, hozzájárulva ezzel a sikeres termesztéshez.

Azoxistrobin és klórtalonil gyári kombinációját tartalmazó készítményünk. Az azoxistrobin szisztémikus, kiváló élettani, zöldítő és juvenilizáló hatást biztosít a kezelt növényállománynak. A klórtalonil kontakt hatásmóddal, valamint jelentős rezisztenciatörő tulajdonsággal rendelkezik szeptória (Zymoseptoria spp.) fajok ellen, továbbá kiváló védelmet nyújt az élettani eredetű foltbetegségek ellen, pl.: káros UV sugárzás. Triazol mentes készítmény lévén bátran kijuttatható a növények korábbi fenológiai állapotában is (2-3 nódusz), a kórokozók (szeptória fajok, rozsda fajok) áttelelő képletei és induló fertőzéseivel szemben megbízható védelmet biztosít.

Fontos megjegyeznünk, hogy a klórtalonil hatóanyag engedélyét az Európai Unió engedélyezési hatósága nem hosszabbította meg, ennek következtében a kis- és nagykereskedők meglévő raktárkészleteiket 2020.05.20.-ig értékesíthetik, valamint a termék felhasználása is ezen időpontig engedélyezett. A termék dózisa: 1,5-2,5 l/ha.

Cégünk vezérterméke és zászlóshajója a kalászos gombaölő szer portfóliónkban, amely az elmúlt évben is bizonyította hatékonyságát az egyes levél- és kalászbetegségekkel szemben. Igazolják ezt a fejlesztői kísérleti eredmények és termelőink pozitív tapasztalatai egyaránt. A termék újgenerációs SDHI hatóanyagot (SOLATENOL=benzovindiflupyr) és protiokonazolt tartalmaz. Kiváló hatékonysággal rendelkezik őszi és tavaszi búza esetében a szeptória fajok, rozsda fajok, kalászfuzáriózis kórokozói, őszi és tavaszi árpa esetében pedig a hálózatos levélfoltosság, ramuláriás és rinhospóriumos levélfoltosság, valamint a törpe rozsda ellen. A protiokonazol jelenleg a piacon elérhető egyik legjobb, legmarkánsabb hatóanyag kalászfuzáriózis ellen.

Az előző, 2018/2019-es termesztési szezon bőven tartogatott kihívásokat mind időjárási (aszályos ősz és tavasz, csapadékos május), mind növénykórtani szempontból (levél- és kalászbetegségek). Az Elatus Era kiváló hatékonyságot és védelmet biztosított az egyes kórokozókkal szemben. Az 1. ábrán a termék vörösrozsda elleni hatékonysága látható, a kezelési sorban két versenytárs, SDHI hatóanyagot tartalmazó termék mellett, a 2. ábra pedig szintén két versenytárs mellett mutatja a termékünk kiemelkedő kalászfuzáriózis elleni hatékonyságát. A termék dózisa: levélbetegségek ellen zászlóslevél kiterülését követően 1,0 l/ha, kalászvédelemre kalászhányást követően, virágzás kezdetén megfelelő permetléborítottságot biztosító szórófejekkel 1,0 l/ha.

1.ábra: Elatus Era hatékonysága vörös rozsda ellen zászlóslevélen a kezelést követő 5 héttel (kezelés ideje: 2019.05.02. zászlóslevél kiterülése, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2, fotó: Boros Szilárd)

2.ábra: Elatus Era kalászfuzárium elleni hatékonysága (kezelés ideje: 2019.05.17. virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=5)

Difenokonazolt és tebukonazolt tartalmazó termékünk, amely rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban, legyen szó levélbetegségekről vagy kalászbetegségekről. A termékben lévő difenokonazol magas zsíroldékonysággal rendelkezik, így kezelést követően a hatóanyagok gyorsan átjutnak a levelek viaszrétegén és felveszik a küzdelmet a szeptória, rozsda fajok, lisztharmat ellen, kalászvédelmi kezelés esetében (3. ábra) pedig a már említett tebukonazol tartalom teszi megbízhatóvá a termék hatékonyságát. Dózisa 1,0 l/ha.

3.ábra: Magnello kalászfuzáriózis elleni hatékonysága (kezelés ideje: 2019.05.17. virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2)

A termékek ismertetése és a bemutatott pozitív kísérleti eredmények vonatkozásában összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a teljes kalászos tenyészidőszak növénykórtani kihívásaira hatékony megoldásokkal rendelkezünk, termékeink használatával termelő partnereink szezon során befektetett munkája megtérül és nyereségesen értékesíthető termés formájában realizálódik.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek