Spyrale 475 EC a cukorrépa levélbetegségek elleni védekezésben

Hír
Spyrale - gombaölő szer

A cukorrépa termesztést meghatározza a cercospora elleni védekezés sikeressége. Ha nem sikerül a levélfelület pusztulását megakadályozni akkor alacsonyabb termés és a cukortartalom csökkenti a jövedelmezőséget.

A Top Agrar 2016 júniusi számában is megjelent egy cikk ebben a témában. Mivel Dél-Németország  klímája összehasonlítható Magyarországéval, az itt leírtakból mi is profitálhatunk. Dr. Michael Zellner, a Bayersiche Landesanstallt für Landwirtschaft vezetője a következőkben foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Déli és keleti szomszédainknál (Olaszország és Ausztria) a fungicidek hatékonysága a cercospora ellen gyenge. A fő ok a kórokozó G134-A mutációja, amely hatástalanná teszi a strobilurinokat a cercospora ellen. A helyzet Bajorországban is hasonló, a strobilurin rezisztens Cercospora aránya a Duna menti cukorrépatermesztő területeken a 2014 évi 32%-ról 2015-re 74%-ra nőtt. Az északi területeken a rezisztencia megjelenése alacsonyabb, itt minden hatodik minta rezisztens.

Az azolok hatékonysága is rohamosan csökkent az utóbbi években (shifting). Ez nem rezisztencia hanem a hatékonyság csökkenése. 2014-ben a hatékonyság még a minták 74%-ában még kielégítő volt, míg 2015-ben ez az arány 45%-ra csökkent. A minták 17%-ában a hatékonyságcsökkenés már olyan szintű volt, hogy az azolok már nem képesek egy járványt megakadályozni.  Abból kell kiindulni, hogy ez a helyzet fennmarad és az engedélyezett készítmények nem tudják megakadályozni egy erősen Cercospórás évben a termés és cukortartalomveszteséget.

Milyen stratégiát lehet ajánlani?

A strobilurinokat csak egyszer, az első kezelésre és csak azolokkal kombiációban szabad használni. A későbbi kezeléseket, ha szükséges azolokkal kell elvégezni, a fertőzési helyzettől függően rövidebb vagy hosszabb permetezési fordulóval. A dózist nem szabad csökkenteni.

Hogyan lehet a gombaölő szeres védekezést optimalizálni? 

El kell kerülni a túlzottan korai vagy megkésett védekezéseket. Mindkét esetben a a fertőzés kitörésekor nem áll rendelkezésre a maximálisan lehetséges fungicidmennyiség a cukorrépa levelén. Az optimális védekezéshez segítséget nyújt az előrejelzés. Az hogy a kezelést megfelelő fúvókákkal, lémennyiséggel kell végrehajtani magától értetődő. Nyári hőség esetében a kezelést reggeli vagy esti órákban kell elvégezni.

Mit tehetnek a termelők a rezisztencia által sújtott területeken?

Ahol a strobilurin-rezisztencia fellépett, ott a strobilurinok használatának nincs értelme. Itt csak az azolok maradnak. A kontakt hatóanyagok (jelenleg Németországban nincs ilyen engedélyezve) azolokkal kombinálva javították a hatékonyságot és lassították a rezisztencia kialakulását. Meg kell jegyezni, hogy ezekkel a kombinációkkal nem fogjuk tudni elérni a hatáscsökkenés kialakulása előtti hatékonyságot.

Milyen agrotehnikai eszközökkel lehet még csökkenteni a fertőzési nyomást?

A legfontosabb a fajtaválasztás. Az érintett területeken csak Cercospora ellenálló fajtákat szabad termeszteni,ahhoz hogy elkerüljük erősen Cercospórás években a veszteségeket. Fontos a cukorrépa négyévente csak egyszer kerüljön ugyanabba a táblába. A Cercospóra a fertőzött növénymaradványokon képes áttelelni mint pl. répalevelek és répafej. A cukorrépa utáni szántás, a levélmaradványok leforgatása szintén csökkenti a cercospora spórák számát.

Mit tudunk mi Syngenta segíteni a Cercospóra elleni védekezéshez?

Cukorrépa fajtáink Cercospora ellen jó/kiváló ellenállóképességgel rendelkeznek. Különösen ellenállóak az Asketa és Gazeta és Gundula fajtáink.

A fungicides védekezésnél az azol + morfolin fungicidkombinációk szélesebb hatásspektrumot és rezisztencia elleni védekezési lehetőséget nyújtanak. A Spyrale 475 EC difenokonazolt és fenpropidint tartalmazó cukorrépa fungicid. A difenokonazol az azolok, a fenpropidin a morfolinok családjába tartozik. A Cercospora mellett répalisztharmat , fóma, ramulária és rozsdabetegségek ellen is hatékony. A két hatóanyag nagyon jól kiegészíti egymást, hatásmechanizmusuk eltérő. Formulációja EC, emulzióképző koncentrátum amely különösen kedvező a levél viaszrétegén való átjutáshoz.

A Spyrale előnye a nagyon gyors felszívódása a növénybe.  A levélbe bejutva gyorsan eljut a hatáskifejtés helyére, mind megelőzően preventíven,  mind a már kialakult fertőzés ellen kuratívan is hatékony.

Spyrale 475 EC dózisa 0,8 – 1,0 l/ha. Az engedélyezett dózisban tartamhatása fertőzési nyomástól függően 3-4 hét. Ha a fertőzési nyomás még ekkor is fenn áll, a kezelést meg kell ismételni. Rovarölőszerekkel, kontakt fungiciddel (pl rézkészítmények) bórtartalmú lombtrágyákkal kombinálható. Mivel morfolint, fenpropidint tartalmaz a kijuttatást reggeli /esti órákan végezzük 200-400 l/ha lémennyiséggel. Törekedjünk a jó levélfedettségre.

A Spyrale 475 EC előnyei:

  • Két hatóanyag ideálisan kiegészíti egymást, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok kombinációja.
  • Széles hatásspektrum, nemcsak Cercospora ellen hatékony.
  • Mivel az utóbbi években nem forgalmaztuk, „új” készítménynek számít. A magyarországi Cercospóra rasszok eddig nem találkoztak vele, nem alakult ki ellene hatáscsökkenés.

Használja Ön is sikerrel a cukorrépa levélbetegségek elleni védelemre.