Seguris a kalászosokban

Hír

Még hatékonyabb gombák elleni védelem termésfokozással egyetemben – bemutatjuk a Syngenta új kalászos gombaölőszerét, a Seguris-t!

A kalászos kultúrák gomba betegségei súlyos termésveszteséget okozhatnak egyes évjáratokban. Elsősorban a rozsda, de általánosságban a levél, illetve kalász betegségek jelentősége kiemelkedő, így a gombaölőszeres védekezés ma már elengedhetetlen része a kalászosgabonák magas szinten alkalmazott, okszerűtermesztés-technológiájának. A Syngenta új, 2013-ban bevezetésre kerülő gombaölő szere a Seguris® ennek a technológiának egyik alapkészítménye lehet.

A fungicidek fejlesztési stratégiája új irányvonalat vett az elmúlt időszakban. Az ismert triazolok és strobilurinok mellet a kórtani trendeknek megfelelően új hatóanyag csoport kifejlesztésére fektetettnagy hangsúlyt a Syngenta. A sukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzim gátlók hatásmechanizmusa eltér az eddig ismert fungicidektől, így kiválóan alkalmazhatóak a kórokozók rezisztencia törése ellen. A hatóanyag a kórokozók energiaellátását blokkolja.

A Syngenta izopirazam hatóanyaga ebbe a csoportba tartozik. Pirazol gyűrűjének köszönhetően a kezelt növényekviaszrétegéhez szorosan kötődik,elsődleges védőbástyát képezve a felszínen, meggátolva a kórokozó növénybe jutását. A benzonorbornen gyűrű kapcsolódik a gomba lipidrétegéhez is, ezzel a „kettős kötődéssel” biztosítva a kalászos gabonák védelmét. Az esőállóságának és UV stabilitásának köszönhetően sokáig magas koncentrációban marad meg a növény felületén. Hatását kiegészíti egy szisztémikus triazol amely a növény szöveteibe felszívódva a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja. Az epoxikonazol tehát megfelelő kuratív hatást is biztosít a készítménynek.

A Seguris széles hatásspektrumú készítmény, az összes levélbetegség ellen, így a levélszárító és rozsdabetegségekkel szemben is kiemelkedő hatékonyságú.

+++ Kiváló hatékonyság; + Csökkent hatékonyság

A készítmény a kiemelkedő hatékonysága mellett, jelentős hatással van a növény élettani folyamataira. Száraz, betegségmentes körülmények között is jelentős zöldítő hatással rendelkezik fokozva atermést mind mennyiségi, mind a minőségi paraméterek vonatkozásában. Kezelését követően az alkalmazott fajták tenyészidőszaka nem tolódik ki, csupán a levelek tovább maradnak zöldek, tovább fotoszintetizálnak,az asszimiláció folyamatos és hatékonyabb. A kezelt parcellákról jelentős terméstöbbletet takaríthatunk be.

A készítmény rugalmasan kijuttatható két-három nóduszos állapottól egészen a zászlóslevél kiterüléséig Elsősorban preventív jelleggelhasználjuk, az első tünetek megjelenésekor. A készítmény dózisa 0,8-1,0 l/ha, 250-300 liter permetlével kijuttatva hektáronként.

A Seguris-t elsősorban levélszárító- és rozsdabetegségek ellen ajánljuk, kalászvédelemre továbbra is a piac egyik - ha nem a legjobb - ár-érték arányával rendelkező megoldása a Cherokee szerepel ajánlatunkban.

A Seguris egy új hatóanyag csoport képviselője, amely új hatásmechanizmussal, és kiváló élettani hatással a termésbiztonsághoz, a hosszútávú, okszerű védekezés alapjaihoz járul hozzá.

Bíró János – Dr. Varga Zoltán

Syngenta Kft.