Osztozunk a kockázatvállalásban

Hír

AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők. A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk. Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, amely komoly hatással volt a hozamokra. Annak érdekében, hogy a kukorica termésátlagaink ne ingadozzanak az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel és nagyobb tudatossággal kell a kukorica termesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel. A program, célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az AgriClime program a gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

A regisztráció a Syngenta képviselő segítségével egy egyszerű online felületen történik, ahol a gazdaság GPS koordinátáit is szükséges megadni, mivel ez jelöli ki azt az 5x5 km-es időjárási cellát, amihez a megfigyelt hőség és a csapadék küszöbértékek tartoznak (összesített csapadék mennyiség és forró napok száma).  Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra. 

A garanciális periódus 2019 június 15. és július 31. között áll fenn, mivel a kukorica a virágzás és termékenyülési időszakban a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

Agriclime

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meterológiai adatszolgáltatók adatait és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban résztvevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

Agriclime koncepció

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de a Syngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiánynak vagy a forró napok okozta termékenyülési problémáknak köszönhetően mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénz visszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőséghez.

A további részletekért keresse Syngenta kapcsolattartóját.