Őszi kalászos gabonák termesztéstechnológiája az új kihívások tükrében

Hír
Őszi kalászos gabonák termesztéstechnológiája az új kihívások tükrében

Számos régi dogma áll a gazdálkodók rendelkezésére, melyek az őszi kalászosok, elsősorban a búza és az árpa termesztésére vonatkoznak. Amikor egyenletes és kiszámítható módon az őszi csapadék megérkezett, a dogmák valóban helytálltak, de sajnos szembe kell nézni számos olyan problémával, amelyek felülírják eme évtizedes vagy évszázados hagyományokat.

A jelenleg tapasztalható és az élet számos területén érzékelhető időjárási változások nagymértékben meghatározzák az őszi kalászosok termesztésének szabályait, továbbá az egyes, korábban széles körben alkalmazott rovarölő szeres csávázások megszűnésével további problémát okozó tényezőket kell figyelembe vennünk.

A modern őszi árpa és őszi búza fajták, valamint hibridek megkövetelik a pontos technológia betartását, ami tápanyag harmonikus ellátásán és a növényvédelmen túlmenve a vetés idejében és annak minőségében is megmutatkozik.

Általános szabályként elmondható, hogy az őszi árpa vetőmag még szeptember, míg az őszi búza október 10-ig a földbe kerüljön. A helyes talajművelési mód megválasztása mellett így még esély nyílik arra, hogy a talajban megőrzött nedvesség hatására a csírázás és kelés egyöntetű lesz. Azonban, ahogy azt idén is és az ország számos pontján az elmúlt években tapasztalhattuk, az őszi csapadék rendszerint elmarad. Ezt fokozza a hosszúra elnyúló és az átlagoshoz képest melegebb időjárás. A korán elvetett őszi árpákon és búzákon, így olyan növényvédelmi beavatkozások válhatnak még az ősz folyamán szükségessé, amelyekkel korábban nem kellett foglalkoznunk. Az időjárás és az inszekticides csávázás hiányában számítani lehet a levéltetvek korai betelepülésére, amely védekezést tehet indokolttá ellenük. Az általuk okozott kár nem is a szívogatásuk, hanem sokkal inkább a különféle gabona vírusok terjesztésében rejlik. A vírusok jelenléte őszi búza esetében nem feltétlenül manifesztálódik vizuális tünetekben, csak sokszor a betakarítás során tapasztaljuk az alacsony termésátlagokat. Az őszi árpa esetében azonban a vírusok megjelenése sokkal drasztikusabb és szemmel látható tüneteket képes produkálni.

Őszi kalászos gabonák termesztéstechnológiája az új kihívások tükrében

Így az ősszel a rovarkártevők elleni inszekticides védekezés is technológiai elemmé kell, hogy váljon, hiszen a későbbi vetéssel sem biztos, hogy ki tudjuk küszöbölni a kártételüket. A levéltetvek legnagyobb ellensége a fagy, de mivel ez rendszerint kitolódik a korábban megszokotthoz képest, és az őszeink szárazak és melegek, így erre nem szabad és nem is lehet alapozni.

Őszi kalászos gabonák termesztéstechnológiája az új kihívások tükrében

Mivel a levéltetvek általában a levél fonákán találhatóak, így nehéz őket célzott, kontakt hatású készítménnyel kiiktatni. Vagy felszívódó hatóanyagot célszerű választani, vagy a permetezés technikáját olyan módszerrel, hogy az a leveleket megforgatva elérjük a károsítót.

Javaslatunk szerint őszi kalászosok levéltetű kártevők elleni védekezésre a Judo készítményt ajánljuk, mely egy kontakt piretroid és egy speciális levéltetű irtó hatóanyag kombinációja. Alkalmazását 1,25 l/ha dózisban ajánljuk a levéltetvek korai betelepedése idején. Formulációjának és hatóanyagainak köszönhetően biztos hatást eredményez és tartamhatása révén az őszi időszakra a levéltetű problémát megoldja.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.