Ne csak vessünk, arassunk is!

Hír

Az idei évben a kalászos kultúrákat elkerülték a járványszerű fertőzések. Ez köszönhető egyrészt a több hónapos száraz periódusnak és a zord téli időjárásnak egyaránt. Azonban az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása elősegítette a kórokozók felszaporodását. Ezért  fokozott figyelmet kell fordítanunk az elkövetkezendő hetekben a kalászvédelemre, hogy megelőzzük a fuzáriumos megbetegedést.

A fuzárium fajok közvetlen kártétele mellett – terméscsökkenés -, élelmiszer előállítási szempontból is nagy jelentőségük van az általuk termelt toxinoknak. A gombafajok által termel toxinok mint például a DON vagy a ZEN jelentős mértékben ronthatják a termés minőségét, bizonyos határértékek felett eladhatatlanná teszik a learatott terményt. Határértékek:  DON (1000microg/kg) ZEN (100 microg/kg).

A kalászfuzárium elleni védekezés már a vetésnél és a vetést megelőző agrotechnikánál kezdődik. A technológiai elemek, mint a vetésváltás vagy a talajművelés befolyásolják a fuzárium megjelenésének lehetőségét.

A forgatás nélküli művelés, a kukorica szármaradvány, a fogékony fajta választása mind fokozzák a kockázatot.

Kora tavasszal a meleg és száraz időjárás, míg virágzás idején, amikor a legfogékonyabb a növény, a meleg nedves időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának.

A megdőlés szintén fokozza a kockázatot, illetve ahogy a 2016-os évben tapasztalható volt ha az intenzív csapadék kitolja a betakarítást, akkor a járványszerű tünetek tömegesen jelenhetnek meg.

A növényvédő szeres kezelések hatékonysága akkor kiemelkedő ha megelőző jelleggel juttatjuk ki a készítményt. Ha csapadékos párás körülményeket tapasztalunk virágzás környékén és ha még nem is látjuk esetleg a tüneteket, akkor is mindenképpen kezdjük meg a védekezést, hogy ne kelljen később már „tűzoltás” módon védekezni.

A Syngenta portfóliójában a kalászvédelemre egy igazán prémium készítmény áll rendelkezésre. A Cherokee három hatóanyag gyári kombinációja.

Ennek a három hatóanyagnak köszönhető, hogy a készítmény jó hatékonysággal rendelkezik kalászfuzárium ellen. Ha a fent felsorolt feltételek, amik a járvány kialakulásának kedveznek teljesülnek azt javasoljuk, hogy az engedélyezett legmagasabb dózissal (2l/ha) dolgozzunk. Abban az esetben, ha alacsonyabb a kockázat rugalmasan változtathatjuk a hektáronkénti dózist a körülményeknek megfelelően.

Nem elegendő olyan megfelelő hatékonyságú növényvédő szert választani, mint a Cherokee  azt célba is kell juttani! Legalább 300 l/ha permetlé mennyiséggel végezzük a kalászvédelmet! Ha légzsákos permetezőgépet használunk, azt ki kell kapcsolni vagy csökkenteni a légáramot, mert túl fújja a permetlevet. Az egyréses fúvóka helyett mindenképp duplarésest használjunk a jobb fedettség elérése érdekében.