Moddus Evo – Biztos támasza a kalászosoknak

Hír

Az intenzív, nagy termőképességű, napjainkban köztermesztésben álló kalászos gabona fajták és hibridek (árpa, búza) termesztéstechnológiájában elkerülhetetlen technológiai elem a szárszilárdítás/növekedésszabályozás elvégzése. A tavaszi fejtrágyázások elvégzése után a növények robbanásszerű növekedésbe kezdenek, fontos, hogy a tenyészidőszak során esetlegesen bekövetkező abiotikus tényezőktől (szél, csapadék) óvjuk növényállományunkat és fokozzuk a termésbiztonságot. Gondoljunk csak bele, milyen keserűség az, amikor betakarításhoz közeledve a kedvező terméshozammal kecsegtető állományunk nagy része, ha nem az egésze „fekszik” a földön (1. ábra).

Kezeletlen és Moddus Evo-val kezelt hibrid árpa

1. ábra: Kezeletlen és Moddus Evo-val kezelt hibrid árpa

Ezen túl további termésmennyiség és termésminőség csökkentő hatású a nem kívánt gombabetegségek fellépése, hiszen az állomány ekkor már nem tud egy csapadékos időjárás után könnyen „átszellőzni”, felszáradni, és ezzel kaput nyit a különböző kórokozóknak. Ennek a nem csekély kockázatnak elkerülésére ajánlja a Syngenta Kft. Moddus Evo nevű készítményét (2. ábra). A termék hatóanyagának (trinexapac-etil) formulációja lehetővé teszi a gyors és hatékony felszívódást, továbbá alacsony hőmérsékleten is hatékonyságromlás nélkül biztonsággal kijuttatható. Cseppterülési tulajdonságai kiemelkedőek, nagy felületen érintkezik a hatóanyag a levélszövettel, biztosítva az optimális hatóanyagfelvételt. A permetlécseppek tapadása intenzív, ennek eredményeképpen az esőállósági tulajdonság is nagymértékben javul (1-2 óra alatt felszívódik).

Moddus Evo összetevői és tulajdonságaik

2. ábra: Moddus Evo összetevői és tulajdonságaik

A Moddus Evo felhasználható a következő kultúrákban: őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikálé, tavaszi búza. Engedélyezett dózisa: 0,2-0,6 l/ha, őszi búzában 0,3 l/ha, őszi árpában 0,4 l/ha.

Javasolt kijuttatási időpontok

Szár rögzítésére: bokrosodás végén, 1 nóduszos állapotban (gyökérnövekedést serkentő hatás érvényesül).
Nóduszok rövidítésére: szárbaindulás kezdetekor.
Gyomirtó szerekkel, gombaölő szerekkel egymenetben kijuttatható. Ügyeljünk arra, hogy kezeléskor a növényállomány száraz, vízmentes legyen a tökéletes felszívódás érdekében.

A Syngenta Kft. Moddus Evo szárszilárdító készítménye számos említett pozitív tulajdonságot hordoz magában, használata az intenzív technológiai szinten kalászos növényeket termelő gazdálkodók számára egyértelműen kifizetődő befektetés.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.