Megjelent a vörösrozsda Pest megyében

Hír
vörösrozsda

A súlyos károkra képes kórokozó egyre gyakrabban telel át országunkban uredospóra és micélium alakban köszönhetően az enyhe téli időjárásnak.

A vörösrozsda teljes fejlődésmenetű, gazdacserés kórokozó. A járvány kialakulását befolyásolja az uredo-nemzedékek száma, újabb nemzedékek 8-10 naponta fejlődnek ki. Korábban az áprilisi déli szelekkel érkeztek az uredospórák az országba, melyek a fertőzéseket elindították, tekintve azonban a „sikeres” áttelelést, a szokásosnál több uredo-nemzedékkel lehet számolnunk, amely egyben előrevetíti a nagyobb járványszerű terjedést, mondta Boros Szilárd, a Syngenta fungicid fejlesztőmérnöke.

„Ez a rozsdafaj 30-50 százalékos terméskiesést is képes okozni. A fertőzött növényállomány párologtatása megnő, csökken az asszimiláció, a levelek sárgulnak, majd leszáradnak. A búzaszemek nem telnek ki, csökken a malomipari értékük. Feltétlenül szükséges a fertőzött őszi búza állományok korai fungicides védelme a későbbi esetleges járványszerű terjedés elkerülése érdekében”, hangsúlyozta a szakember.

A Syngenta Cherokee terméke fertőzési nyomástól függően 1.0-1.5 liter/hektár dózisban kijuttatva megbízható védelmet nyújt a kórokozóval szemben. Amennyiben fejlettebb állományban későbbi kezelésre van szükség - zászlóslevél kiterülése - az Elatus Era 0.75-1.0 liter/hektáros dózisát ajánljuk, ezzel nem csak a vörösrozsda ellen léphetünk fel hatékonyan, hanem a várható termés mennyiségét is növeljük és javítjuk a minőségét.