Magasabb energiaszinteken

Hír

Az idei időjárási anomáliák markánsan rányomták a bélyegüket országszerte a kukoricák augusztus végi megjelenésére, fiziológiai állapotára. Emiatt is üde színfoltja volt a hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. területén – a már megszokott Syngenta Szer-Show bemutató tér mellett – beállított több vetésidős, 2017. augusztus 23-án megrendezett Syngenta silókukorica bemutató. Az öntözés nélkül is impozáns képet mutató „főszereplők” mutatós csövekkel és dús, zöld levélzetükkel mutatták meg azt, hogy jelen pillanatban hol áll a Syngenta fejlesztési munkája a silókukoricák terén.

A Syngenta silókukorica kínálata folyamatosan bővül. A régi bevált NK Geyser és NK Helico után silókínálatunk az SY Sinceroval újult meg, melyet követett a SY Zoan silókukoricánk. Érzékelve a hazai igényeket és a klímaváltozás okozta tendenciánkat, hibridkínálatunkat az elkövetkezendő években, több érésidő bevonásával folyamatosan bővítjük. A Syngenta igen sikeres nemesítést folytat az igen korai érésidő szegmensben az északi országokban. Ezen hibridek legfőbb jellemzője a korai vethetőséget nyújtó jó hidegtűrés, a stresszes körülmények magasabb szintű toleranciája mellett a többcélú hasznosítás is, így mind szemes-, biogáz- vagy szilázs célokra is megfelelő választás lehet.

A hajdúböszörményi silóbemutatónk során a kísérleti térben bemutatásra került hibridek három vetésidőben kerültek elvetésre. A késői érésű szegmens (FAO 470 – 580) hibridjei (SY Triade, SY Helium, SY Sincero, SY Zoan) már 2017. április 09-én talajba kerültek. Az igen korai éréscsoport (FAO240-270) képviselőinek (SY Campona, SY Talisman, SY Fenomen) vetése május 18-án és június 22 történt, szimulálva ezzel a megkésett vetéseket, illetve a másodvetéseket a kalász kultúrák, illetve a rozs és perje feltörés után. Az egész kísérlet öntözés nélkül került bemutatásra, az áprilistól augusztus 16-ig mért lehullott csapadék 309 mm volt, júliusban és augusztusban több hőségnappal „fűszerezve”. Az áprilisi és a májusi vetésű hibridek szinte azonos időben virágoztak július 08-20. között és a jó virágzás szinkronizációjuknak (nő- és hímvirágzat együtt virágzása) is köszönhetően nagyon jó volt a megtermékenyülés, így nagyon szép, szemmel benőtt csöveket és kitelt szemeket láthattak az érdeklődők.  Az áprilisi és a májusi vetésű hibridekből augusztus 11-én kisparcellás mintatereket vágtunk ki, melyek nyers zöldtermés hozama a korai hibridek esetében 63-66 t/ha, míg a késői szegmens reprezentánsai 77-84 t/ha közötti termésre voltak képesek. A próbavágások során vett minták beltartalmi értékeit a gödöllői ÁT Kft. vizsgálta. A laborvizsgálatok alapján a kiállított hibridek kivétel nélkül magas keményítőtartalommal és NEl értékekkel rendelkeznek, ami alapja egy magas minőségű siló elkészítésének. Érdekesség, hogy a június 22.-i vetésű korai hibridek üde zölden, már túl a virágzáson kezdtek bele a szemkitelítődés időszakába a bemutató pillanatában. Látva az állományt, többen is arra a következtetésre jutottak, hogy egy kedvező augusztus végi bő csapadékkal erről is igen szép termést lehet a későbbiekben lehozni.

A Syngenta kínálatában szereplő hibridjeink közös jellemzője a magas hektáronkénti zöldtermés, a zöld száron érés és a dús levélzet által is nyújtott kiváló emészthetőség, illetve a jó általános betegség-ellenállóság.

SY Zoan FAO 580

Új bevezetésű, kimagasló termésre képes hibrid a kései éréscsoport szegmenséből. Kiváló minőségi silókészítés alapjait teremti meg kompakt és robosztus növényfelépítésével. A hibrid termesztése egyszerre biztosítja a magas nagy zöldtömeget és a kiváló beltartalmi értékeket. NK Helico-nál nagyobb termést és NEl hozamot lehet elérni vele. Jó vízgazdálkodású, közepesnél jobb  intenzitású silókukorica termesztők részére ajánljuk. Magas növésű hibrid, kiemelkedő zöldtermés jellemzi. Kiválóan emészthető, energia-dús szilázs készítését teszi lehetővé. Gyors kezdeti fejlődésű. Zöld száron érő hibrid, a szár felszáradása lassú. A NÉBIH vizsgálatokban sztenderdként szereplő hibrid a NÉBIH vizsgálatai alapján csőfuzárium ellenállósága jó.

SY Sincero FAO 560

Jó agronómiai tulajdonságú, magas robosztus silókukorica, jó adaptációs képességgel rendelkezik, így gyengébb adottságú területeken is sikerrel termeszthető. Erektív, üde, zöldszáron érő és stabil szárszilárdságú hibrid. A 2015-ös silókukorica fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes, mind normál viszonyok között. NK Helico-nál nagyobb termést és NEl hozamot lehet elérni vele.  2016-ban bevezetésre kerülő silókukorica hibrid, mely az elmúlt évek termékfejlesztési és demo kísérleteiben már bizonyított Franciaországban és Dél- Kelet Európában! Adaptációs és üzemi kísérletekben tesztelve 2015-ben Magyarország minden országrészében az elsők között végzett. Kiváló ár-érték arány és jó beltartalmi eredményekkel rendelkezik.

SY Helium FAO 520

Kimagasló szemtermésre képes, robusztus új hibridkukorica a Syngenta kínálatában. Magas növekedésű, dús levélzettel rendelkező, jó gyökér és szárszilárdságú kukorica. Egészséges, magas szemsorszámú csövekkel és mélyen ülő szemekkel bír. Jó víz- és tápanyag-gazdálkodású körülményeket meghálálja. A déli országokban (Olaszország, Spanyolország) rendkívüli szemtermésével hívta fel magára a figyelmet még stresszes (vízhiányos) adottságok mellett is. Stabil, széles adaptálódási képességekkel főként az intenzív területek nagyteljesítményű hibridje lehet.

SY Triad FAO 470

A nevében is benne rejlik hasznosítási lehetőségének hármassága. A 2015-ös franciaországi bevezetés után, Európa több országában is sikerrel termesztik, nem csak magas szemtermése miatt, hanem kiváló levél és cső egészsége folytán szilázs és Németországban biogáz előállítási hozama alapján is legmagasabb (zöldtermés, beltartalom) értékeket mutatja. Kiváló fejlődési erélyű, magas növésű hibrid. Intenzív, jó vízgazdálkodású területeken rekordtermésre képes. Magas szemsorszámú, jól berakodó csövek jellemzik e lófogú szemtípusú kukorica hibridet.

SY Campona FAO 270

Magas és stabil terméshozammal bíró silókukorica, mely biogáz célú hasznosításra is kiválóan alkalmas. Gyors fejlődési erélyű, erektív levélzetű, magas növekedésű,  flint szemtípusú kukorica. Magas energiatartalommal és jó emészthetőségi mutatókkal rendelkezik. Biogáz hozama szintén az elsők között volt a németországi vizsgálatok alapján. Korai vetésre kifejezetten ajánlott, de másodvetésben is magas hozamokat mutató hibrid. Zöld száron érik, és minden talajtípusra ajánljuk.

SY Talisman FAO 260

Kettős hasznosítású (siló, szemes) hibrid. Vetésidőre nézve nagyon rugalmas, fő – és másodvetésben vethető. Kezdeti fejlődése nagyon gyors. Köztes szemtípusa miatt vízleadása közepesen gyors, de a szemek szerkezetének köszönhetően a szemminősége nagyon jó - nem törnek a mozgatás során - s ez ipari felhasználásra is kifejezetten alkalmassá teszi. Szárazságtűrő képessége jó. Szára nem robosztus, magassága közepes. Zöld száron érik. Szár- és csőbetegségekkel szemben jó ellenálló képességgel rendelkezik emiatt csőegészsége jó. Éréskor a csuhé fellazul. Szemsorok száma 14-16, a sorokban kb. 30 szem található. Új elismerésű hibrid, mely az osztrák és német független kísérleti hálózatokban (AGES, LTZ) folyamatosan az élen végzett termőképességben. Kifejezetten ajánlott silófelhasználásra kiváló beltartami paraméterei miatt, de szemesként és biogáz célra is jeles minősítést kapott a külföldi vizsgálatokban! Jó alkalmazkodó-képességű, ezért minden talajtípusra ajánljuk. A belvíztől csak későn visszakapott területekre is ajánljuk. Búza elővetemény. 

SY Fenomen FAO 240

Igen korai érésidőbe tartozó lófogú kukorica, mely egyedülálló módon jól bírja a korai vetést. Szemtípusa miatt vízleadása gyors, az intenzív körülményeket meghálálja, ritkább állományokban kétcsövűségre hajlamos. Közepes magasságú, nem hagy maga után nagy szármaradványt. Őszi kalászosok kiváló előveteménye. Stresszes, arid körülmények között is kiválóan vizsgázott az elmúlt években. Kifejezetten ajánlott korai vetésre, de megkésett vetéseknél is rekordtermésre képes kettős hasznosítású kukorica.