"Karöltve" a maximális sikerért

Hír

Egy technológia csomag összeállításkor a Syngenta mindig azt tartja szemelőtt, hogy olyan termékeket válogasson össze, amely a maga szegmensében megoldást nyújt a termelőknek a főbb kihivásokkal szemben és könnyen beilleszthető a termesztéstechnológába. Ezen elveket alapul véve kiválasztásra került a Cherokee gombaölőszer valamint a Prefektor* herbicid, és Duett néven alkotnak erős párost a kalászos gabona termelésben. Ezen termékek az elmúlt években már külön-külön is bizonyítottak, ennek köszönhetően egyre népszerűbbé váltak a piacon ezzel is megerősítve minket, hogy Duettben is megállják a helyüket. A követező bekezdésekben  megismerhetjük azon terméktulajdonságokat,amelyek hozzájárulhatnak termelésünk sikerességéhez.

Megbízható tavaszi gyomirtás kalászosokban Prefektorral*

Kemény tél van mögöttünk, szokatlan volt ez az elmúlt évekhez képest. A hosszú, fagyos, de sajnos helyenként hótakaró nélküli hetek komoly nehézséget okoztak a kinn lévő kultúráknak. Az állományok, amelyek viszonylag jól teleltek, fokozott figyelmet érdemelnek, A gyomnövények kiméletlenek, az időjárás enyhébbre fordulásával már folyamatosan csíráznak, versengve a gyengébben bokrosodott, esetleg hiányos kalászosokkal (lásd. 1. kép).

1. kép: Erős korai kétszikű gyomosodás bokrosodó búzában

Az enyhébb napokon folyamatosan csírázó gyomnövények, mint a pipacs, ragadós galaj, mezei árvácska, tyúkhúr, veronika fajok, árvacsalán fajok kora tavaszra már megerősödve komoly gondot okoznak a kalászosokban. Jól időzített tavaszi gyomirtással felszabadíthatjuk a korai gyomnövény nyomás alól anövényeinket, hozzásegítve a zavartalan fejlődéshez.

A Prefektor* széles, megbízható kétszikű spektrumának köszönhetően kiválóan alkalmas a kalászosok tavaszi gyomirtására, legyen szó bármilyen kétszikű gyomosodásról, akár az évelő mezei acatról is.

Felhasználható őszi búzában, őszi és tavaszi árpában, valamint tritikáléban. Dózisa 0,15 l/ha, minden engedélyezett kultúrában,

Korszerű formulációjának köszönhető a jó tapadás, gyors felvétel, ezáltal a kiemelkedő hatékonyság jellemzi.

A gyomnövények elsősorban levelükön keresztül veszik fel a Prefektor* hatóanyagait, így fokozott jelentősége van a modern olajos OD formulációnak.

Fejlettebb, gyomnövények esetén különösen fontos a jó permetléborítás, használjunk kettős réses fúvókát, 200-300 l/ha lémennyiséggel.

A mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb, 10-15 cm fejlettségi állapotig el kell végezni az ellene való kezelést. Figyelemreméltó a Prefektor* azon tulajdonsága is, hogy jó gyomirtó hatást biztosít a napjainkban egyre gyakoribb IMI-, illetve SU toleráns napraforgó árvakelés ellen is.

Szelektivitása kiváló, akár 2 nóduszos állapotban kijuttatva sem fitotoxikus az engedélyezett kultúrákban.

A gazdaságos termesztést meghatározza a kalászos gabona kondíciója. Igazi sikert csak magas termesztési szinttel tudunk elérni. Vegyünk igénybe minden technológiai elemet, amivel segíteni tudjuk a kalászos fejlődését. A Prefektor megbízható megoldást ad a klasszikus gyomosodási képet mutató, kétszikű gyomokkal fertőzött területünkön.

*= „A Prefektor azonos a 02.5/4277/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Sekator OD gyomirtó permetezőszerrel.”

Cherokee- univerzális gombaölő

A kalászos növényvédelmi stratégiát meghatározza a termesztési cél, az évjárat a helyi sajátosságok és a fajtaválasztás. A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre, mivel hamarabb kialakulhat egy járvány, mint egy ellenálló vagy közepesen ellenálló fajta esetén.

A 2016. év során számos a lombot, és a kalászt támadó betegséggel kellett szembenéznünk a vegetáció során. Őszi árpában korán induló hálózatos foltossággal találkozhattunk a korai vegetációban, majd a ramuláriás foltosság okozott látványos károkat a kalászolás időszakában. A ramulária ellen kevés készítmény tud megfelelő  hatékonysággal dolgozni. A Cherokee azok közé a termékek közé tartozik, amely hetékonyan visszaszorítja a fertőzést.

Őszi búzában korán megjelenő elhúzódó szeptória volt tapasztalható. A lombot szintén súlyosan károsíthatta a sárga rozsda járvány szintű megjelenése. Ott ahol nem fordítottak kellő figyelmet a védekezésre, akár napok alatt is súlyos károkat tudott okozni. A betakarítás környékén a csapadékos időjárás tuajdonképpen kettévágta az aratást. A csapadékos időszakot követően komoly kalász-fuzárium károkkal kellett szembesülnünk. Kijelenthetjük, hogy a 2016. év mind lombot mind kalászt megtámadó betegségek szempontjából kiugró évnek volt mondható. Kevés olyan készítmény áll a gazdálkodók rendelkezésére amely mind a lombot mind a kalászt hatékonyan védi. A Cherokee egy olyan készítmény, amely a korábbiakban felsorolt gombategeségek ellen az egyik legjobb választás. Három hatóanyag gyári kombinációja, amely biztosítja a széles hatásspektrumot, a hosszú hatástartamot, és a kiemelkedő hatékonyságot. A három hatóanyag biokinetikája, és hatásspektruma eltérő, ennek köszönhetően az egyes hatóanyagok kigészítik egymás tudását. A propikonazol elsősorban a lisztharmat típusú gombák ellen a leghatékonyabb, a ciprokonazol a rozsdagombák elleni egyik leghatékonyabb fegyver, klórtalonil pedig egyedülálló hatékonysággal rendelkezik a szeptóriás betegség és a ramulária ellen, illetve preventív mellékhatással rendelkezik fuzárium ellen.

Az összetételnek köszönhetően akár korai fázisban akár kalászvédelemre szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani a Cherokee egy ideális választás lehet. Rugalmasan felhasználható, és a adaptálható a fertőzési körülményekhez is. Alacsony fertőzési nyomás esetén 1,5l/ha dózissal is kiváló hatékonyságot érhetünk el. Ha magas a nyomás vagy a kalászvédelemről van szó mindenképpen javasolt a 2l/ha dózis.

Dr. Varga Zoltán, Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
 

Csomag tartalma:

  • 20 l Cherokee + 2 l Prefektor
  • 13,5 ha őszi kalászos gyomirtására és gombaölő szeres kezelésére