Fellépés a hamisított növényvédő szerek ellen

Hír

A hamisított és illegális növényvédő szerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a természeti környezetre egyaránt.

Több hatóság és szakmai szervezet mostantól együttműködik a termelők és a fogyasztók tájékoztatása érdekében.

Az Európai Növényvédőszer-gyártók Szövetsége (ECPA) felmérése szerint az európai piacon 5-7%-ra becsülhető a hamisított és illegális növényvédő szerek aránya, ami értékben 360-510 millió eurót jelent évente, és ez a mennyiség évről-évre állandóan növekszik.

Mi most a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a felderített illegális és hamisított növényvédő szerek körülbelül az évente 55-60 milliárd forintosra becsült piac mintegy 2%-át (1,1-1,2 milliárd forintot) teszik ki – ezek azonban csak a felderített esetek, „a jéghegy csúcsa”. Ráadásul az illegálisan behozott és hamisított termékek mennyisége évről-évre nő, és ez egyre nagyobb kockázatot jelent a termelőknek és a fogyasztóknak is.

Fellépés a hamisított növényvédő szerek ellen
Az illegális és hamisított termékek tartalmazhatnak toxikus szennyeződéseket, amelyek károsak a környezetre, és a bizonytalan szermaradékokon keresztül a fogyasztókra is. A növényvédő szerek adalékai között lehet olyan anyag is, amelynek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását még nem vizsgálták. Több tétel bevizsgálása bebizonyította, hogy az illegális és hamisított szerek között az EU-ban betiltott anyagok is vannak. Sok ismeretlen összetételű anyag érkezik elsősorban Kínából, Indiából és más országokból Európába, ahol növényvédő szerré formálják és kétes kereskedelmi csatornákon keresztül forgalmazzák azokat.

Mikor legális egy növényvédő szer?
A növényvédő szerek és hatóanyagaik az egész világon, de különösen az EU-ban a legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak, speciális engedélyezési eljárás után kerülhetnek forgalomba és rendszeresen felülvizsgálják engedélyüket annak érdekében, hogy mindig megfeleljenek a legújabb tudományos ismereteknek.

A hamisított és illegális növényvédő szerek használatának veszélyei a következők:

  • A hamisított és illegális növényvédő szer veszélyes a fogyasztóra, mert a hamisított termékek ismeretlen toxikus anyagai az élelmiszerláncba kerülve károsíthatják az ember egészségét.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer veszélyezteti a mezőgazdaságban dolgozó felhasználókat, mert toxikus szennyeződéseket tartalmazhat.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer veszélyezteti a mezőgazdasági termény szermaradék-mentességét és így a termények értékesítését.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer veszélyes a környezetre, mert ismeretlen toxikus összetevői ellenőrzés nélkül kerülhetnek ki a környezetbe, szennyezve a vizeket, a talajt és veszélyeztetve a hasznos élő szervezeteket.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer veszélyes a termesztett kultúrnövényre, mert terméscsökkenést vagy rossz termésminőséget okoz.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer használatakor szabadalom- és védjegysértés áll fenn.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer negatívan hat a növényvédő szerek és a növényvédő szereket használó termelők társadalmi megítélésére.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer akadályozza az innovációt a mezőgazdaságban és a termelők versenyképességét.


Mit tehetnek a termelők?

  • Ellenőrzött helyről vásárolnak. Növényvédő szer csak engedéllyel rendelkező üzletben árusítható – piacon, mozgóárusnál, „kéz alatt”, csomagküldő szolgálaton keresztül nem.
  • Nem esnek kísértésbe feltűnően olcsó ajánlatoktól, és feltűnik nekik, ha nem kérik tőlük a vásárlási engedélyt vagy a növényorvosi vényt. (Érdemes megkérdezni a gazdabolti eladót, ki szállította neki a növényvédő szert.)
  • Gyanú esetén (hatástalanság, stb.) növényvédő szakmérnök tanácsát kérik, és egyúttal bejelentik az esetet az illetékes növényvédelmi hatóságnál.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE), valamint a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) szakmai együttműködést kezdeményezett annak érdekében, hogy a hamisított és illegális növényvédő szerek kockázatairól az érintett mezőgazdasági termelők és fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásban részesüljenek.