Exportra megy a magyar csemegekukorica

Hír

ó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában.

A csemegekukorica a hazai zöldségtermesztés stabil és fontos kultúrája, hiszen Európa legnagyobb termőterülete hazánkban van, hangzott el szakmai rendez-vényünkön, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztünk, hagyományosan Hajdúszoboszlón.

Exportra megy a magyar csemegekukorica
Európában a legnagyobb termelő Magyarország, jócskán megelőzve Franciaor-szágot és az utóbbi években növekvő Lengyelországot. A Syngenta pedig a legnagyobb csemegekukorica vetőmag forgalmazó Magyarországon, termőterület több mint 40 százalékán vetnek Syngenta hibrideket. A hazai gazdálkodók idén 34 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, főként Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. A tavalyihoz képest ezer hektárral kevesebb területen terem a fontos élelmiszernövény, mert az időjárás átírta a terveket.

A szélsőséges időjárás nagyban megnehezítette a termelők munkáját. A késői tavasz, a csapadékos május késleltette a vetéseket, sőt a terület egy részére nem is sikerült vetni a tervezett időpontokban – mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. - A borsó kései érése miatt a másodvetések is későn lettek elvetve. A június közepétől máig tartó aszályos időjárás miatt pedig teljes kapacitással kellett öntözni a csemegekukorica táblákat. A nehézségek ellenére a korai fajták az átlagosnál jobb termést adtak, a fővetésű területek termése is eléri az átlagos szintet, bár a termés a termesztési technológia színvonalától függően nagyon ingadozó.

Pereczes János hangsúlyozta: jobb a termés, mint amit a mostani időjárásban remélni lehetett. Ha az ősz kedvező lesz, akkor közel lehet a tavasszal tervezetthez, ez még biztosítja, hogy a termelők nyereséget érjenek el és a feldolgozók is kisebb megszakításokkal, folyamatosan dolgozni tudjanak a teljes szezonban.

A hazai termelők jó helyzetben vannak, hiszen az előző évi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki múlt év végére Európában.  A hazai feldolgozók - konzervgyárak és hűtőházak - teljes kapacitással készültek az idényre, a meg-termelt csemegekukorica nagy részét ugyanis konzerv és fagyasztott állapotban exportálják.

Exportra megy a magyar csemegekukorica
A szakmai nap előadói kiemelten szóltak a növényvédelem jelentőségéről, hiszen a korszerű technológia biztosítja, hogy a növényeket meg tudják védeni a gyomoktól, kártevőktől és kórokozóktól, így jó minőségű nyersanyagot tudnak a termelők előállítani a gyártók számára. Magyarország versenyképességében nagy szerepe van annak, hogy viszonylag nagy táblákon, hozzáértő termelők foglalkoznak a csemegekukoricával, ami a gazdaságos munkaszervezést és hatékony növényvédelmet tesz lehetővé, hangsúlyozta Forrai Ákos, a dél-kelet európai régió zöldség portfolió menedzsere.

- A Syngenta két szegmensben erős: a korai-középkorai normálédes kukorica fajtáinkkal és a szuperédes fajtáinkkal tartjuk a piacvezető pozíciónkat - hangsúlyozta Pereczes János. -  Az utóbbi években a szuperédes fajták körét sikerült jelentősen bővíteni. Idén először termelik nagyobb területen az igen korai szuperédes SWEETSTAR fajtánkat, valamint a kései szuperédes SHINEROCK fajtát. Mindkét fajta segíti, hogy a szuperédes termékek gyártásának idejét meghosszabbíthassák a feldolgozók. Idén először került üzemi kísérletbe a GSS 1453  új hibridünk, amely az Overland fajta nagyobb betegségellenállóságra nemesített változata. Vetőmagértékesítésünk legnagyobb részét a kiemelkedő termőképességű, nagyon közkedvelt GSS 8529 hibridünk adja. Célunk, hogy hasonló, vagy még jobb tulajdonságokkal rendelkező újabb hibrideket hozzunk a magyar partnereinknek.