A cseresznye és meggy rokonok, a növényvédelmük is hasonló

A 2020-as évben eddig három nagyobb tavaszi fagyhullámon vagyunk túl, ami elsősorban, súlyosan a korábban virágzó barackot károsította, de biztosak lehetünk benne, hogy a cseresznye és a meggy is megsínylette ezt az időjárást. A két gyümölcs közeli rokonságban állnak, a növényvédelmi stratégiájuk is hasonló, de bizonyos részekben eltérnek. Például a virágot támadó monília inkább a meggyet, míg a cseresznyelégy inkább az édesebb cseresznyét károsítja.

Növényvédelmi szempontból négy fontos sarokpontja van a védekezéseknek:

1. A lemosó permetezések nagyon fontosak a „tiszta laphoz”.
  2. A monília elleni védekezés, akár a virágot vagy termést támadó fajról beszélünk sarokpontja a védelemnek.
  3. A termést és lombot támadó kórokozók elleni védekezések a szüretig.
  4. A termést támadó károsítók elleni védelem.

Korai monília tünet
A növényvédelmi permetezések számát és az időzítését elsősorban az évjárat határozza meg, de e sarokpontok különös odafigyelést igényelnek. A lemosó permetezéshez 2020-tól a Syngenta Kft. ajánlatában egy új, kétféle réz hatóanyagot tartalmazó Coprantol Duo-t találjuk. Ez a készítmény egyesíti a réz hidroxid és oxiklorid legjobb tulajdonságait egy készítményben. A virágzáskor támadó monília intenzív fertőzéséhez hűvös, csapadékos időjárás szükséges. A tünetek súlyosak, a virágok és a hajtások elszáradnak. A kórokozó gombafonalai a virágkocsányon keresztül behatolhatnak a fás részekbe. Elpusztul a termőnyárs ezáltal az ott képződő termés. A termésveszteség, súlyos esetben 80-90% is lehet. Hűvös időjárásban a klasszikus triazolok nem nyújtanak megfelelő védelmet, érdemes a hidegben is jól működő Chorus-t használni. A virágzást követő időszakban a termést és a lombozatot támadó betegségek ellen továbbra is használható a jól ismert Topas. A permetezések számát az évjárat is befolyásolja, de ebben az időszakban mindenképpen széles hatékonyságú készítményeket érdemes használni. A rovarkártevők közül a legfontosabb a cseresznyelégy elleni védelem. Fontos a rajzás folyamatos figyelése, de nem szabad megvárni a rajzáscsúcsot. Ahhoz, hogy garantáltan nyű mentes legyen a termés, korán el kell kezdeni a védekezéseket.
Az idei szezon indulása eddig nagyon is messze esett az ideálistól, de bízzunk a jobb folytatásban!